Reiser med egen hodepute

Rune Gokstad (t.v.) og Øystein Bache (t.h.) deltok i veldedighetsbilløpet Mongol Rally, og kjørte en pensjonert brannbil fra Oslo til Mongolia. En reise som tok dem gjennom 20 land i løpet av 7,5 uker. (Foto: NRK)
Rune Gokstad (t.v.) og Øystein Bache (t.h.) deltok i veldedighetsbilløpet Mongol Rally, og kjørte en pensjonert brannbil fra Oslo til Mongolia. En reise som tok dem gjennom 20 land i løpet av 7,5 uker. (Foto: NRK)

Hva savner du når du er ute på reise? Rune Gokstad pakket med seg egen hodepute, mens Øystein Bache lengtet etter å dusje i rent vann da de lagde reiseserien «Team Bachstad».

- Jeg hadde med meg min egen pute, sier Rune Gokstad til ABC Nyheter.

I fjor reiste han i 7,5 uker gjennom 20 land sammen med makker Øystein Bache, noe som resulterte i humor-reiseserien «Team Bachstad» som har gått på NRK denne våren.

Hva savner man egentlig når man er ute på en så lang reise?

- Jeg hadde voldsom hjemlengsel i starten. Da savnet jeg i praksis alt, sier Gokstad.

- Men reisen var så lang at jeg vente meg til det meste. Etter hvert savnet jeg ingen ting. Jeg slo meg til ro med at situasjonen var som den var, lærte meg å sette pris på de små tingen og sluttet å savne.

- Men puta pakket du så du skulle slippe å savne den?

- Ja, en god pute har mye å si for min nattesøvn. Hvis jeg har en god pute og en biteskinne – jeg skjærer tenner – så kan jeg sove nesten hvor som helst, sier komikeren.

Den medbrakte puta ble etter hvert så skitten at han måtte kaste den, men Gokstad fikk sove om nettene likevel:

- Jeg fikk jo det. De aller fleste lære seg å leve med savnet og finner andre løsninger, sier han.

Savner en god dusj

Mens Gokstad som nå reiser verden rundt gjennom jobben, bedyrer at han i utgangspunktet ikke er spesielt glad i å reise, beskriver hans faste reisefølge Øystein Bache seg selv som en slags reisekamelon:

- På korte reiser savner jeg nesten aldri noen ting. Men på lengre reiser savner jeg barna mine og kona mi. Og det å dusje i rent vann.

- Når det gjelder mat og andre bekvemligheter er jeg altetende og altbrukende, jeg tilpasser meg forholdene der jeg er, sier han til ABC Nyheter.

For å komme over savnet av familien pakker Bache med seg bilder når han legger ut på en lengre reise:

- Men det blir vemodig å ta dem frem, så det gjør jeg bare i nødstilfeller, sier han.

Ellers er antibakterielle våtservietter en fast gjenganger i kofferten, for hygienens skyld, forklarer Bache.

Les også: Vi har oppdaget et nytt ferieland

- Tar med heidundrende magemedisin til India

Team Bachstad skal snart legge ut på reise igjen, i sesong to skal de krysse India på tvers i tuk-tuk.

- Da tror jeg jeg skal ha med noe heidundrende magemedisin. Jeg røk på en smell i Kasaksstan, sier Gokstad.

- Jeg vet at Rune har med dobbel dose, så jeg slipper det. Jeg tar med meg et åpent sinn og en puntlærsmage som jeg håper tåler styrke tre av indisk mat, sier Bache og legger spøkefullt til:

- Nå vet jeg ikke hvordan det er i India, her er det passe sterkt, men der bruke man den kanskje til å fjerne lakken på biler.

Skal du på reise i sommer, men ikke nødvendigvis gjøre noe så ambisiøst som å krysse India i en tuk-tuk (kanskje heller besøke en av sommerens feriefavoritter), så kan du ha nytte av tipsene nedenfor.

Dette bør du tenke på når du pakker

- Hvis det er noe du tenker at «Dette klarer jeg meg ikke uten», så er det lurt å sjekke på forhånd om du kan få tak i det på reisemålet og eventuelt pakke det med deg, råder informasjonssjef i Star Tour, Elisabeth Larsen-Vonstett.

Veldig mange reisemål har butikker der man får kjøpt det meste man trenger, forklarer hun.

- Men noen synes for eksempel at norske bleier er bedre enn dem man kjøper i utlandet, dessuten er bleier ofte mye dyrere i andre land. Babymat er det samme. Små barn spiser ikke nødvendigvis allslags mat, så dette kan det være lurt å pakke med seg.

Også smokker kan det være vanskelig for noen å klare seg uten, så for en best mulig ferie kan det være lurt å pakke med seg nok slike.

- Trenger du eller noen i familien medisiner må du huske på å pakke disse i håndbagasjen, i tilfelle bagasjen blir forsinket, understreker hun.

Er reisemålet mer øde enn vanlige charter-reisemål, kan det være lite å få kjøpt. Da blir situasjonen en annen:

- Da må du ta med ting du trenger i løpet av reisen, for eksempel sanitetsartikler som bind, tamponger og solkrem. Orienter deg på forhånd, råder Larsen-Vonstett i Star Tour.

Hva savner du når du er ute på reise? Og hva kan du ikke reise hjemmefra uten? Del dine erfaringer i kommentarfeltet.

Les også:

De 25 mest populære reisemålene i verden

Nordmenn ofte skuffet over reisemålet

Her er det best å sitte i flyet

– Dette er verdens viktigste reisemål

Les mer om reise i ABC Nyheter

Personvernpolicy