Hygge deg med sigøynermusikk i Budapest?

Vi tar deg til de beste sigøyner-restaurantene i Budapest

Dra ikke til Budapest uten å få med deg smektende sigøynermusikk kombinert med tradisjonell ungarsk mat og stadig bedre viner! Hit skal du gå. Og slik skal du oppføre deg:

BUDAPEST (ABC NYHETER): Ungarns hovedstad Budapest har i alle år vært storbyen med smektende sigøynermusikk kombinert med det beste fra det ungarske kjøkken.

Etter at restaurantene ble privatisert for over 20 år siden, forsvant imidlertid mange av orkestrene.

Det også blitt lenger mellom restaurantene med tradisjonell ungarsk meny, i kjølvannet av globaliseringen.

Men fortvil ikke:

Her er vår anbefaling om de fem beste restaurantene hvis du vil nyte musikk og mat av ypperste klasse.

Og hør en liten snutt lenger ned på siden...

Eksperthjelp

Vi har alliert oss med den norske musikeren Per Karang, kjent blant annet fra gruppa Sturm Und Drang, til å geleide deg rundt på begge sider av Donau.

Han elsker sigøynermusikken, spiller selv det spesielle instrumentet cimbalom og bor og arbeider lange tider av gangen i Ungarn.

Sammen har vi kommet fram til våre beste anbefalinger.

Les også: Ett av Europas beste matmarkeder finner du i Budapest

Unngå sviskene

Men uansett hvor du går, er det en fallgruve:

– Du risikerer at det er mye turister på restaurantene. Da står du i fare for å få høre tango, operette og internasjonal musikk, sier Karang.

Men det er ikke hva du vil høre.

Det du vil høre er, tradisjonelle feiende rytmer eller sørgmodige sigøyner-låter.

En liten fuskelapp

Smektende i Margitkert: Gyula Horváth i aksjon.Smektende i Margitkert: Gyula Horváth i aksjon.

Vår musikervenn har råd for det:

– Primás'en spør kanskje hva du vil høre. Jeg sender gjerne med folk en fuskelapp, jeg, hvis de skal høre noe ordentlig, forteller Karang og gir deg som ikke får denne personlige serviden et stikkord:

– Skriv ned og ta med en lapp der du har skrevet «Eredeti Magyar notát» (tradisjonelle ungarske melodier).

– Hils gjerne fra meg, blunker han.

ABC for nordmenn:

En middag på en av sigøynerrestaurantene kan bli en heidundrende opplevelse. Selv liker jeg best når orkesteret kommer bort til bordet og sprer seg rundt selskapet - og så fyrer opp fra alle kanter med deg i midten.

Men jeg har også sett enkelte som blir stresset. Dropp stresset, len deg tilbake og nyt idet primásen bøyer seg ned og spiller sine innsmigrende låter rett inn i øret ditt.

– Glem kniv og gaffel

Hva er Per Karangs råd for opptreden i slike stunder når primásen eller hele orkesteret kommer rundt.

– Da gjelder vise folkeskikk, å følge med. Når de spiller for deg, legger du bort kniv og gaffel. Da skal du ikke sitte og prate, sier han.

– Da blir det kjempeartig. Blir de stående der og spille, må du ta imot musikk, bestille musikk og betale godt etterpå. De lever mye av tips. Grunnlønna deres rekker ikke langt, sier deres norske kollega solidarisk.

Slik gir du tips

Selv venter Per Karang til slutten av kvelden med å avlevere tips.

– Eller du kan stappe sedlene under strengene eller oppi vestlomma, til primás'en, sier han..

Hvor mye skal man gi?

– Jeg vil anbefale mellom 5.000-8.000 forint fra bordet hvis man har fått en del musikk. Husk dette er en fin opplevelse fra Budapest!, appellerer han.

1.000 forint utgjør for tiden rundt 25-30 kroner. Alle blar ikke like raust opp som Karang, og for en melodi eller to snakker vi ikke slike summer.

Og da er du klar til å ta runden:

Fem sigøynerresutauranter på topp:

1. Kulacs

Ligger i Osváth utca 11 ved Blaha Lujza-plassen.

– Dette er kultstedet for sigøynermusikk. Det er her sigøynermusikerne selv samles etter jobb, forteller vår musikk-guide Per Karang.

Her spiller Attila Lakatos for deg: (Les mer om restaurantene under videoen)


– Noen ganger er det helt fantastisk musikk på Kulacs. 18-årige Lajos «Lalika» Sárközi er super-primas. Kjempegod på fiolin, og en av Ungarns beste jazzmusikere.

Stedet oser av historie, atmosfære, mens maten ifølge Per Karang er midt på treet.

Godt fett

Restauranten reklamerer med det som har vært særegent for det tradisjonelle ungarske kjøkken, men som på grunn av globaliseringen er blitt borte:

Jo visst er maten vår fetere og mer krydret enn andre steder, men da får du skikkelig ernæring. I Kulacs byr vi deg ikke bare på drikke. Vi gir deg opplevelser du vil huske…

Selv finner vi at maten er ungarsk og god, men er enig med Per i at den ikke når de store gourmethøydene.

– Slapp av og vær glad

Da ABC Nyheter besøkte stedet, var det en annen og eldre primás som spilte førstefiolin, nemlig Attila Lakatos, som også er virtuos.

Det var sannelig de andre musikerne også, ikke minst den utrolig blide og vennlige mannen på det særegne instrumentet cimbalom, Attila Salai.

Hva forventer du deg av oss turister som publikum?

– Bare vær glad i musikk. Vi spiler det dere har lyst til å høre, sier orkesterleder Lakatos i dét Attila Salai fyrer opp en zorba-låt som kunne få de fleste greske musikere til å gå hjem og legge seg.

2. Margitkert

I Margit utca 15 på Buda-siden ligger denne gode gamle csárda-en (vertshus, opprinnelig sommersted), som er ett av de eldste serveringsstedene i Budapest. I Margit-hagen som navnet betyr, er det servering både inne og i bakgården.

Her kan du nyte god mat og lytte til primás (førstefiolinst) Gyula Horváths vemodig vakre toner.

Han har med seg István Fehér på cimbalom, Dodi Sügölle Parádi på bass, Olá Norbert på bratsj og Stefan Russzo som annenfiolinist.

3. Nosztalgia

Ikke langt fra Budapest sentrums promenadegate, Váci utca, finner du denne fornemme restauranten. Adressen er Október 6. utca 5.

Her serveres internasjonal gourmetmat til nesten norske priser.

– Og orkesteret som spiller, er veldig bra. Det har med Ungarns beste cimbalomspiller. Ernö Bango, forteller Per Karang.

4. Király

ligger inne i det gamle borgområdet på Budasiden.

– Der har de skikkelig orkester, sier Per Karang entusiastisk.

– I helgene er det show med sang og dans, litt turistaktig. Men det duger jo. Der har de en helt fantastisk primás, Károly Puka. Han som i sin tid vant konkurransen for unge primáser i 1984, forteller han.

5. Mátyaspince

Denne restauranten, Matthiaskjelleren, har stemningsfulle kjellerlokaler, ligger midt i sentrum i Március 15. tér 7 og er stedet med høyest innslag av turister blant klientellet.

Vi erfarer topp kvalitet og service, og ditto priser etter ungarsk målestokk. Og musikken?

– I Matthiaskjelleren er det aldri dårlig musikk, konstaterer Per Karang.

– Der spiller sønnen til Sándor Lakatos, Sándor Déki Lakatos, sier han, men vedgår:

– OK, han har ikke nådd opp til farens potensial, men er en flott musiker og menneske.

Har du flere tips eller opplevelser i Budapest som du har lyst til å dele? Legg inn i kommentarfeltet under!

Les også:

Alt du trenger er et Visa-kort og en tom koffert

Smak deg gjennom Europas beste matmarkeder

Slik velger du riktig gresk øy

Les flere reisesaker her

Les flere nyheter her

Vemodig: Gyula Horváth og Stefan Russzo spiller for deg i Margitkert. Alle Fotos: Thomas Vermes

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:42 Sitter fastklemt i gravemaskin etter velt15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fire personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb
Siste nytt
15:42NorgeSitter fastklemt i gravemaskin etter velt15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFire personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb
Populært