Meny

Hygge deg med sigøynermusikk i Budapest?

Vi tar deg til de beste sigøyner-restaurantene i Budapest

Dra ikke til Budapest uten å få med deg smektende sigøynermusikk kombinert med tradisjonell ungarsk mat og stadig bedre viner! Hit skal du gå. Og slik skal du oppføre deg:

BUDAPEST (ABC NYHETER): Ungarns hovedstad Budapest har i alle år vært storbyen med smektende sigøynermusikk kombinert med det beste fra det ungarske kjøkken.

Etter at restaurantene ble privatisert for over 20 år siden, forsvant imidlertid mange av orkestrene.

Det også blitt lenger mellom restaurantene med tradisjonell ungarsk meny, i kjølvannet av globaliseringen.

Men fortvil ikke:

Her er vår anbefaling om de fem beste restaurantene hvis du vil nyte musikk og mat av ypperste klasse.

Og hør en liten snutt lenger ned på siden...

Eksperthjelp

Vi har alliert oss med den norske musikeren Per Karang, kjent blant annet fra gruppa Sturm Und Drang, til å geleide deg rundt på begge sider av Donau.

Han elsker sigøynermusikken, spiller selv det spesielle instrumentet cimbalom og bor og arbeider lange tider av gangen i Ungarn.

Sammen har vi kommet fram til våre beste anbefalinger.

Les også: Ett av Europas beste matmarkeder finner du i Budapest

Unngå sviskene

Men uansett hvor du går, er det en fallgruve:

– Du risikerer at det er mye turister på restaurantene. Da står du i fare for å få høre tango, operette og internasjonal musikk, sier Karang.

Men det er ikke hva du vil høre.

Det du vil høre er, tradisjonelle feiende rytmer eller sørgmodige sigøyner-låter.

En liten fuskelapp

Smektende i Margitkert: Gyula Horváth i aksjon.Smektende i Margitkert: Gyula Horváth i aksjon.

Vår musikervenn har råd for det:

– Primás'en spør kanskje hva du vil høre. Jeg sender gjerne med folk en fuskelapp, jeg, hvis de skal høre noe ordentlig, forteller Karang og gir deg som ikke får denne personlige serviden et stikkord:

– Skriv ned og ta med en lapp der du har skrevet «Eredeti Magyar notát» (tradisjonelle ungarske melodier).

– Hils gjerne fra meg, blunker han.

ABC for nordmenn:

En middag på en av sigøynerrestaurantene kan bli en heidundrende opplevelse. Selv liker jeg best når orkesteret kommer bort til bordet og sprer seg rundt selskapet - og så fyrer opp fra alle kanter med deg i midten.

Men jeg har også sett enkelte som blir stresset. Dropp stresset, len deg tilbake og nyt idet primásen bøyer seg ned og spiller sine innsmigrende låter rett inn i øret ditt.

– Glem kniv og gaffel

Hva er Per Karangs råd for opptreden i slike stunder når primásen eller hele orkesteret kommer rundt.

– Da gjelder vise folkeskikk, å følge med. Når de spiller for deg, legger du bort kniv og gaffel. Da skal du ikke sitte og prate, sier han.

– Da blir det kjempeartig. Blir de stående der og spille, må du ta imot musikk, bestille musikk og betale godt etterpå. De lever mye av tips. Grunnlønna deres rekker ikke langt, sier deres norske kollega solidarisk.

Slik gir du tips

Selv venter Per Karang til slutten av kvelden med å avlevere tips.

– Eller du kan stappe sedlene under strengene eller oppi vestlomma, til primás'en, sier han..

Hvor mye skal man gi?

– Jeg vil anbefale mellom 5.000-8.000 forint fra bordet hvis man har fått en del musikk. Husk dette er en fin opplevelse fra Budapest!, appellerer han.

1.000 forint utgjør for tiden rundt 25-30 kroner. Alle blar ikke like raust opp som Karang, og for en melodi eller to snakker vi ikke slike summer.

Og da er du klar til å ta runden:

Fem sigøynerresutauranter på topp:

1. Kulacs

Ligger i Osváth utca 11 ved Blaha Lujza-plassen.

– Dette er kultstedet for sigøynermusikk. Det er her sigøynermusikerne selv samles etter jobb, forteller vår musikk-guide Per Karang.

Her spiller Attila Lakatos for deg: (Les mer om restaurantene under videoen)


– Noen ganger er det helt fantastisk musikk på Kulacs. 18-årige Lajos «Lalika» Sárközi er super-primas. Kjempegod på fiolin, og en av Ungarns beste jazzmusikere.

Stedet oser av historie, atmosfære, mens maten ifølge Per Karang er midt på treet.

Godt fett

Restauranten reklamerer med det som har vært særegent for det tradisjonelle ungarske kjøkken, men som på grunn av globaliseringen er blitt borte:

Jo visst er maten vår fetere og mer krydret enn andre steder, men da får du skikkelig ernæring. I Kulacs byr vi deg ikke bare på drikke. Vi gir deg opplevelser du vil huske…

Selv finner vi at maten er ungarsk og god, men er enig med Per i at den ikke når de store gourmethøydene.

– Slapp av og vær glad

Da ABC Nyheter besøkte stedet, var det en annen og eldre primás som spilte førstefiolin, nemlig Attila Lakatos, som også er virtuos.

Det var sannelig de andre musikerne også, ikke minst den utrolig blide og vennlige mannen på det særegne instrumentet cimbalom, Attila Salai.

Hva forventer du deg av oss turister som publikum?

– Bare vær glad i musikk. Vi spiler det dere har lyst til å høre, sier orkesterleder Lakatos i dét Attila Salai fyrer opp en zorba-låt som kunne få de fleste greske musikere til å gå hjem og legge seg.

2. Margitkert

I Margit utca 15 på Buda-siden ligger denne gode gamle csárda-en (vertshus, opprinnelig sommersted), som er ett av de eldste serveringsstedene i Budapest. I Margit-hagen som navnet betyr, er det servering både inne og i bakgården.

Her kan du nyte god mat og lytte til primás (førstefiolinst) Gyula Horváths vemodig vakre toner.

Han har med seg István Fehér på cimbalom, Dodi Sügölle Parádi på bass, Olá Norbert på bratsj og Stefan Russzo som annenfiolinist.

3. Nosztalgia

Ikke langt fra Budapest sentrums promenadegate, Váci utca, finner du denne fornemme restauranten. Adressen er Október 6. utca 5.

Her serveres internasjonal gourmetmat til nesten norske priser.

– Og orkesteret som spiller, er veldig bra. Det har med Ungarns beste cimbalomspiller. Ernö Bango, forteller Per Karang.

4. Király

ligger inne i det gamle borgområdet på Budasiden.

– Der har de skikkelig orkester, sier Per Karang entusiastisk.

– I helgene er det show med sang og dans, litt turistaktig. Men det duger jo. Der har de en helt fantastisk primás, Károly Puka. Han som i sin tid vant konkurransen for unge primáser i 1984, forteller han.

5. Mátyaspince

Denne restauranten, Matthiaskjelleren, har stemningsfulle kjellerlokaler, ligger midt i sentrum i Március 15. tér 7 og er stedet med høyest innslag av turister blant klientellet.

Vi erfarer topp kvalitet og service, og ditto priser etter ungarsk målestokk. Og musikken?

– I Matthiaskjelleren er det aldri dårlig musikk, konstaterer Per Karang.

– Der spiller sønnen til Sándor Lakatos, Sándor Déki Lakatos, sier han, men vedgår:

– OK, han har ikke nådd opp til farens potensial, men er en flott musiker og menneske.

Har du flere tips eller opplevelser i Budapest som du har lyst til å dele? Legg inn i kommentarfeltet under!

Les også:

Alt du trenger er et Visa-kort og en tom koffert

Smak deg gjennom Europas beste matmarkeder

Slik velger du riktig gresk øy

Les flere reisesaker her

Les flere nyheter her

Vemodig: Gyula Horváth og Stefan Russzo spiller for deg i Margitkert. Alle Fotos: Thomas Vermes

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:38 Streikerammede kan ha krav på erstatning07:21 Tidligere United-profil «sykt lei» nostalgisk Solskjær: – Må legge Ferguson og fortiden bak seg06:58 Sri Lankas president: Antatt terrorleder er død06:57 Xi vil dempe silkevei-bekymringer06:48 Titusener blir rammet av pilotstreik i SAS06:37 Zuccarello-assist da Stars tapte første kvartfinale06:31 Offiser tilstår drap på sju kvinner og jenter på Kypros06:00 Kriminelle gjenger fester grepet i rohingya-leire i Bangladesh06:00 Ny tannbeskytter skal redusere hodeskader i idrett05:57 Dette skjer i dag05:47 SAS-meklingen pågår uavbrutt på morgenkvisten05:43 Frykt for nye angrep på Sri Lanka05:30 Dette skjedde i natt05:30 Grønn bølge i Belgia05:22 Enighet i journalistoppgjøret05:00 Nå kan skolene søke penger til lærerveiledning05:00 Vox: En rød klut på ytre høyre i Spania04:41 Srilankisk selvmordsbomber ble etterforsket i Australia i 201404:18 Brannvesenet tror bråtebrann førte til skogbrannen i Sokndal03:43 Australia vil avlive to millioner katter – bruker giftige pølser03:08 CNN: Nord-Korea krevde millioner for å løslate Warmbier02:58 Moské i Egersund reagerer på henleggelse etter branner02:43 Svenske SAS-piloter tas ut i streik02:04 33 døde etter jordskred i Colombia01:55 Putin takket ja til å komme på gjenvisitt til Nord-Korea01:26 DNV GL kåret til Norges mest attraktive arbeidsgiver01:20 Brann på skole i Mo i Rana slukket00:48 Russisk selskap tar over Syrias største havn00:08 Politimann dømt til 25 års fengsel for drap i USA23:31 Amazon doblet overskuddet23:11 Resett.no hevder seg utsatt for dataangrep22:40 Ny syklon har nådd Mosambik22:27 Gule vester er skuffet over Macrons reformplan22:21 – Kan nærme seg i jakten på styrtet F-3521:46 Far brakk lårbeinet på to måneder gammel sønn21:14 SAS har kansellert 44 avganger fra Oslo lufthavn før klokka 12 fredag i forkant av mulig streik21:13 FN-utsending møtte Assange i fengselet20:55 SAS kansellerer flygninger i forkant av mulig streik20:38 Haltbrekken (SV) krever svar fra olje- og energiministeren20:08 Giske: Står ved at jeg har gjort feil, har ting å lære19:46 Salah på galla i New York19:25 Protestparti mot bompenger kan påvirke hverdagen til 3,4 millioner nordmenn19:24 20 millioner mer til sikring av kirker19:21 Matprodusenter får trusselbrev – truer med å forgifte matvarer i butikken18:47 – Pengene går til Kina, ikke til idretten18:24 Ingebrigtsen-brødrene utsetter sesongstarten18:21 SAS-meklingen inn i de avgjørende timene18:00 Familien reagerer på drapsdommen: – Et monster17:36 Norges siste atomreaktor stenges – milliardopprydning venter17:19 Enighet i finansoppgjøret – 9.200 kroner til alle17:18 Stebestefar tiltalt for grov voldtekt av femåring17:07 Selbekk mener Ropstad bør gå for en strengere innvandringspolitikk16:43 Atomreaktoren på Kjeller stenges, opplyser Institutt for Energiteknikk (IFE)16:38 Hjerneimplantat kan oversette tanke til tale16:34 Kvinne i 50-årene fikk problemer under første samleie – saksøkte staten16:28 Lastebilsjåfør tiltalt for uaktsomt drap etter at syklist ble påkjørt16:17 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret16:11 Tyskere stadig mer skeptiske til asylsøkere15:33 – Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25 Flere branner herjer fortsatt i Sverige15:18 Edvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15 Politiet vil åpne grav14:59 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58 Nicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34 Keiserpingviner rammet av mangel på is14:17 Nesten alle eldre bruker internett14:08 Giske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56 OECD slår alarm om roboter13:52 Bankene varsler kraftig renteøkning13:50 Skavik tar over etter Mitter13:48 Storavis: – Ødegaard ikke til salgs13:35 Mann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23 Færre asylsøknader innvilget i EU13:22 Israel ber borgere forlate Sri Lanka13:21 Russland og Kina med felles marineøvelse13:11 Kallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger13:10 Klimaaktivister limte seg fast til London-børsen13:09 Paret som ble funnet døde i Trondheim, har trolig vært savnet lenge12:58 – NRK bidrar til å fyre opp et konfliktbilde12:23 Barn er ikke «forrædere». En toåring kan ikke være radikalisert12:10 Aksjefall for lakseoppdrettsselskapene12:09 Russland vil delta i atomforhandlinger med Nord-Korea12:07 Bjervig blir norsk langrenns «supersjef»11:31 Biden gjør et nytt forsøk på å bli president11:28 Færre vil bli lærer og sykepleier11:00 Ny syklon på vei mot Mosambik10:53 Ny prisrekord for bensin i Norge10:34 Se bildene astronauten tok da han var et år i rommet10:33 Årets lag i Premier League10:17 Guardiola ber City-spillerne styre unna mediene09:58 Rask varsling kan redde liv på sjøen09:45 – Planetens helse står på spill09:25 Toro tilbakekaller seks ferdigretter09:22 Færre ser TV og leser papiraviser08:48 Norwegian fjerner Flex-billetter før mulig SAS-streik08:38 Uheldig MC-fører havnet i søppelbilen07:59 Schjelderup trekker seg som byrådsleder i Bergen07:58 Norwegian-smell på 2 milliarder07:56 United i sin verste form på 57 år07:46 169 millioner barn i verden har ikke fått meslingvaksine
Siste nytt
07:38NorgeStreikerammede kan ha krav på erstatning07:21SportTidligere United-profil «sykt lei» nostalgisk Solskjær: – Må legge Ferguson og fortiden bak seg06:58VerdenSri Lankas president: Antatt terrorleder er død06:57VerdenXi vil dempe silkevei-bekymringer06:48ReiseTitusener blir rammet av pilotstreik i SAS06:37SportZuccarello-assist da Stars tapte første kvartfinale06:31VerdenOffiser tilstår drap på sju kvinner og jenter på Kypros06:00VerdenKriminelle gjenger fester grepet i rohingya-leire i Bangladesh06:00SportNy tannbeskytter skal redusere hodeskader i idrett05:57NorgeDette skjer i dag05:47NorgeSAS-meklingen pågår uavbrutt på morgenkvisten05:43VerdenFrykt for nye angrep på Sri Lanka05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenGrønn bølge i Belgia05:22NorgeEnighet i journalistoppgjøret05:00NorgeNå kan skolene søke penger til lærerveiledning05:00VerdenVox: En rød klut på ytre høyre i Spania04:41VerdenSrilankisk selvmordsbomber ble etterforsket i Australia i 201404:18NorgeBrannvesenet tror bråtebrann førte til skogbrannen i Sokndal03:43VerdenAustralia vil avlive to millioner katter – bruker giftige pølser03:08VerdenCNN: Nord-Korea krevde millioner for å løslate Warmbier02:58NorgeMoské i Egersund reagerer på henleggelse etter branner02:43NorgeSvenske SAS-piloter tas ut i streik02:04Verden33 døde etter jordskred i Colombia01:55VerdenPutin takket ja til å komme på gjenvisitt til Nord-Korea01:26NorgeDNV GL kåret til Norges mest attraktive arbeidsgiver01:20NorgeBrann på skole i Mo i Rana slukket00:48VerdenRussisk selskap tar over Syrias største havn00:08VerdenPolitimann dømt til 25 års fengsel for drap i USA23:31VerdenAmazon doblet overskuddet23:11NorgeResett.no hevder seg utsatt for dataangrep22:40VerdenNy syklon har nådd Mosambik22:27PolitikkGule vester er skuffet over Macrons reformplan22:21Verden– Kan nærme seg i jakten på styrtet F-3521:46NorgeFar brakk lårbeinet på to måneder gammel sønn21:14ReisenyheterSAS har kansellert 44 avganger fra Oslo lufthavn før klokka 12 fredag i forkant av mulig streik21:13VerdenFN-utsending møtte Assange i fengselet20:55ReisenyheterSAS kansellerer flygninger i forkant av mulig streik20:38PolitikkHaltbrekken (SV) krever svar fra olje- og energiministeren20:08PolitikkGiske: Står ved at jeg har gjort feil, har ting å lære19:46SportSalah på galla i New York19:25MotorProtestparti mot bompenger kan påvirke hverdagen til 3,4 millioner nordmenn19:24Politikk20 millioner mer til sikring av kirker19:21NorgeMatprodusenter får trusselbrev – truer med å forgifte matvarer i butikken18:47Sport– Pengene går til Kina, ikke til idretten18:24SportIngebrigtsen-brødrene utsetter sesongstarten18:21ReisenyheterSAS-meklingen inn i de avgjørende timene18:00NorgeFamilien reagerer på drapsdommen: – Et monster17:36NorgeNorges siste atomreaktor stenges – milliardopprydning venter17:19PrivatøkonomiEnighet i finansoppgjøret – 9.200 kroner til alle17:18NorgeStebestefar tiltalt for grov voldtekt av femåring17:07PolitikkSelbekk mener Ropstad bør gå for en strengere innvandringspolitikk16:43TeknologiAtomreaktoren på Kjeller stenges, opplyser Institutt for Energiteknikk (IFE)16:38Helse og livsstilHjerneimplantat kan oversette tanke til tale16:34Helse og livsstilKvinne i 50-årene fikk problemer under første samleie – saksøkte staten16:28NorgeLastebilsjåfør tiltalt for uaktsomt drap etter at syklist ble påkjørt16:17VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret16:11VerdenTyskere stadig mer skeptiske til asylsøkere15:33Norge– Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25VerdenFlere branner herjer fortsatt i Sverige15:18SportEdvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15NorgePolitiet vil åpne grav14:59VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58SportNicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34VerdenKeiserpingviner rammet av mangel på is14:17KulturNesten alle eldre bruker internett14:08PolitikkGiske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56PengerOECD slår alarm om roboter13:52PengerBankene varsler kraftig renteøkning13:50SportSkavik tar over etter Mitter13:48SportStoravis: – Ødegaard ikke til salgs13:35NorgeMann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23VerdenFærre asylsøknader innvilget i EU13:22VerdenIsrael ber borgere forlate Sri Lanka13:21VerdenRussland og Kina med felles marineøvelse13:11PolitikkKallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger13:10PengerKlimaaktivister limte seg fast til London-børsen13:09NorgeParet som ble funnet døde i Trondheim, har trolig vært savnet lenge12:58Kultur– NRK bidrar til å fyre opp et konfliktbilde12:23PolitikkBarn er ikke «forrædere». En toåring kan ikke være radikalisert12:10PengerAksjefall for lakseoppdrettsselskapene12:09VerdenRussland vil delta i atomforhandlinger med Nord-Korea12:07SportBjervig blir norsk langrenns «supersjef»11:31PolitikkBiden gjør et nytt forsøk på å bli president11:28NorgeFærre vil bli lærer og sykepleier11:00VerdenNy syklon på vei mot Mosambik10:53MotorNy prisrekord for bensin i Norge10:34VerdenSe bildene astronauten tok da han var et år i rommet10:33SportÅrets lag i Premier League10:17SportGuardiola ber City-spillerne styre unna mediene09:58MotorRask varsling kan redde liv på sjøen09:45Verden– Planetens helse står på spill09:25Helse og livsstilToro tilbakekaller seks ferdigretter09:22KulturFærre ser TV og leser papiraviser08:48ReiseNorwegian fjerner Flex-billetter før mulig SAS-streik08:38NorgeUheldig MC-fører havnet i søppelbilen07:59PolitikkSchjelderup trekker seg som byrådsleder i Bergen07:58PengerNorwegian-smell på 2 milliarder07:56SportUnited i sin verste form på 57 år07:46Helse og livsstil169 millioner barn i verden har ikke fått meslingvaksine
Populært