Smak deg gjennom Europas beste matmarkeder

WIEN: Fra Nachsmarkt, det cirka 500 meter lange matmarkedet i Wien. Her serverer Dr. Falafel, alias Yaakov Yagudayev, punsj. Vanligvis selger han krydder, nøtter, hummus og juice. Og falafel. (FOTO: Carl Martin Nordby)

Eksotiske råvarer, kulinariske fristelser og ukjente, innbydende lukter. Mange europeiske matmarkeder er en reise i seg selv.

Europeiske matmarkeder

* Nachsmarkt i Wien, med om lag 120 boder og restauranter, er et cirka 500 meter langt marked mellom gatene Linke og Rechte Wienzeile, rett sør for knutepunktet Karlsplatz. Røtter tilbake til 1500-tallet. Her er også loppemarked på lørdager.

* Borough Market er Londons mest kjente matmarked og et av byens største. Ligger på sørsiden av Themsen, ved London Bridge. Flest boder torsdager, fredager og lørdager. Andre matmarkeder i London: Smithfield, BerwickStreet, Brixton, Leadenhall og Billingsgate (fiskemarked).

* Cork i Irland er kjent for sitt legendariske English Market. I Dublin skal det etter planen åpnes et lignende marked i år, under navnet Spencer Dock Urban Market.

* Marché Saxe-Breteuil har ord på seg for å være et av de beste og vakreste matmarkedene i Paris. Ligger bak Place du Trocadéro (ved Eiffeltårnet). Det vrimler ellers av matmarkeder i Paris. Her er noen: Marché des Enfants Rouges, Marché La Chapelle, Marché de Belleville, Avenue du Président Wilson,Rue Montorgueil, Rue de Buci, Rue d'Aligre og Rue Cler.

* La Boqueria er Barcelonas berømte innendørs matmarked, med inngang fra La Rambla. De fleste andre byene i Spania har også egne matmarkeder under tak. Blant de fineste er Valencias gamle Mercado Central, som ble restaurert i 2004.

* Romas mest berømte matmarked ligger i Piazza Campo dei Fiori. Andre av byens matmarkeder: Piazza Vittorio, Trionfale og Testaccio. Ellers i Italia kryr det av små markeder med lokale spesialiteter, mange steder med boder som settes opp for bare én bestemt dag i uka.

* Östermalms Saluhall, Stockholms eldste og største matmarked, ligger i en teglsteinsbygning oppført i 1888. Har siden da vært en markedsplass for mat og delikatesser, med flere restauranter. Stockholm har til sammen tre saluhaller, og Göteborg har to. Andre byer, som Lund og Uppsala, har også saluhall.

* Nagycsarnok er et stort innendørs matmarked i den ene enden av handlegata Váci utca i Budapest. Ligger i en kjent og spesiell bygning fra 1897.

* Mathallen i Oslo. Åpner trolig 1. oktober 2012, med offisiell åpning i midten av oktober.

* En rekke andre byer og landsbyer har sine matmarkeder og matfestivaler. Nettsøk, eller hjelp på stedet, må til for å finne gode markeder i området man skal reise til.

WIEN, ØSTERRIKE: – Nydelig hvit asparges! Herlige sjokoladebiter! Varme brød! Krydder i alle varianter! Ost fra eget meieri! Utsøkt isvin! Østerrikes beste kaker! Smak på baklavaen!

Det forsikres om ferske og fine matvarer av alle slag på Nachsmarkt i Wien. Mye er totalt fremmed for nordmenns øyne – og utestet av våre tunger.

Vi lar oss ikke skremme av de hele blekksprutene i fiskedisken og de flådde kaninene i slakterboden.

Det aller meste ser nemlig appetittvekkende og forlokkende ut: Frukter, grønnsaker, nøtter, krydder. Pateer, posteier, pureer. Oster og oliven, øl og vin. Kjøttmat, sjømat, brødmat og søtmat i utallige fasonger.

Spanske marked under tak

De små bodene på matmarkedet ligger tett i tett, med velfylte restauranter på både høyre og venstre flanke. Kelnere, kokker og bodselgere har nok å henge fingrene i. Og de mange besøkende virker fornøyde med det de opplever, det de nettopp har kjøpt og det de smaker på.

Det er det enorme utvalget, de lokale produktene, de friske fargene, de uvante kombinasjonene og den påfallende annerledesheten som lokker turister til Nachsmarkt. Folk kommer like gjerne hit for å lytte, lukte og titte som for å handle, spise og drikke.

Andre europeiske byer har sine matmarkeder med sine egne lokale spesialiteter. Jan Vardøen – musiker, forfatter, «kjøkkenkjendis» og eier av flere restauranter på Grünerløkka i Oslo – har en absolutt favoritt. Den ligger i Barcelona.

– La Boqueria! Her bugner det av alt mulig, og det er ferskt. Markedet ligger under tak og midt i sentrum. Barcelonerne har kultur for daglig å hente råvarene sine her. Det er et marked i bruk og et marked for turister, konkluderer han.

Vardøen får Helge Baardseth, reiseekspert i magasinet Vagabond, med seg på laget. Baardseth er innom La Boqueria hver gang han er i den fotballgale byen.

– Det er også verdt å nevne Mercado Central, innendørsmarkedet i Valencia. Det ble virkelig vakkert etter at det ble oppusset for noen år siden. Og maten er fantastisk, fastslår han.

Les også: Slik tar du bedre tur-bilder

En nærliggende salufavoritt

Baardseth tror reiser med mat som unnskyldning er en tendens på vei oppover.

– Det er en trend at folk velger reisemål med tanke på sine egne interesser. Aktivitetsreiser til byer eller regioner som er kjent for god mat, lang matkultur og flotte matmarkeder er definitivt en del av den trenden. Ofte ligger matmarkedene litt utenfor den typiske turistruten, og mange steder blomstrer det dessuten opp små og gode kafeer og restauranter i områdene rundt matmarkedene, forteller han.

I tillegg til markedene i Barcelona og Valencia, anbefaler han i fleng: Wiens Nachsmarkt. Kaufhaus des Westens (KaDeWe), kjøpesenter i Berlin med enormt matvareutvalg. Torvhallerne i København, som åpnet i fjor høst. Eller velg og vrak i matmarkeder i byer som Paris, Roma og London.

– Saluhallene i Stockholm og Göteborg er også bra, og da spesielt Östermalms Saluhall i den svenske hovedstaden. Det er ikke direkte billig der, men det er førsteklasses varer av ypperste kvalitet. For min del er det en favoritt, som attpåtil ikke ligger så langt unna oss, stadfester Helge Baardseth.

Både Vardøen og Baardseth gleder seg til oktober. Da får Norge sitt eget faste matmarkedet; Mathallen i Oslo.

– Jeg var lenge skeptisk til Mathallen-prosjektet, men nå tror jeg det blir kanonbra. Det blir noe for alle, mener Jan Vardøen.

Et gastronomisk år i Brussel

I Brussel har de tatt helt av for å feire vår føde. «Brusselicious» er navnet på EU-hovedstadens og gourmetbyens gastronomiske år.

– I Brussel er hele 2012 viet til mat og drikke. Vi har blant annet «Tram Experience», kokkekunst om bord på en trikk, og «Dinner in the Sky», lunsj og middag servert av stjernekokker på en innretning heist høyt over bakken. Ellers er det temamiddager rundt om i byen, pikniker i parkene, kino med mat som motiv, øluke i august/september, sjokoladeuke i november og en rekke andre begivenheter og festivaler, forteller Martha Meeze, pressetalskvinne for Brusselicious.

Brussel er alene om sitt matår, men matfestivaler og «bondemarkeder» er det over hele Europa. Bondens marked, med kortreist mat som grunntanke, er et godt norsk utgangspunkt. Per i dag arrangeres det 24 steder rundt om i landet. Sånn nå og da.

Les også: Denne steinen er et hotell

Mathallen åpner i Oslo

Norge får sitt første permanente matmarked når Mathallen åpner dørene til høsten.

Nesten 30 faste boder med både norske og utenlandske matvarer skal lokke nordmenn og tilreisende til de nyrestaurerte lokalene i et gammelt bruverksted på Vulkan, som ligger mellom Grünerløkka og Oslo sentrum.

– Offisiell åpning blir i midten av oktober. Nå er bortimot 20 av leietakerne klare. Vi regner med at alt er i boks i løpet av noen måneder, og vi gleder oss veldig til åpningen. Dette har vi jobbet med i fem år, forteller Randi Kvissel Haugen i Vulkan Eiendom.

Hun regner med at Mathallen blir en suksess. Helgearrangementet Forsmak, som fant sted i Mathallen-bygningen i begynnelsen av mars, var i hvert fall en god indikasjon på hva matmarkedet kan bli. Arrangørene hadde regnet med rundt 15.000 besøkende den helgen, men det kom om lag 30.000 mennesker.

Les også:

Disneyland Paris feirer 20 med bismak

Vandring i hvitt

Ryanair slanker seg - bokstavelig talt

Les mer om reise

Les mer om mat og drikke

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:14 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Ny bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen
Siste nytt
05:05VerdenSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49VerdenMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:14NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45VerdenNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkNy bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen
Populært