Meny

Smak deg gjennom Europas beste matmarkeder

WIEN: Fra Nachsmarkt, det cirka 500 meter lange matmarkedet i Wien. Her serverer Dr. Falafel, alias Yaakov Yagudayev, punsj. Vanligvis selger han krydder, nøtter, hummus og juice. Og falafel. (FOTO: Carl Martin Nordby)

Eksotiske råvarer, kulinariske fristelser og ukjente, innbydende lukter. Mange europeiske matmarkeder er en reise i seg selv.

Europeiske matmarkeder

* Nachsmarkt i Wien, med om lag 120 boder og restauranter, er et cirka 500 meter langt marked mellom gatene Linke og Rechte Wienzeile, rett sør for knutepunktet Karlsplatz. Røtter tilbake til 1500-tallet. Her er også loppemarked på lørdager.

* Borough Market er Londons mest kjente matmarked og et av byens største. Ligger på sørsiden av Themsen, ved London Bridge. Flest boder torsdager, fredager og lørdager. Andre matmarkeder i London: Smithfield, BerwickStreet, Brixton, Leadenhall og Billingsgate (fiskemarked).

* Cork i Irland er kjent for sitt legendariske English Market. I Dublin skal det etter planen åpnes et lignende marked i år, under navnet Spencer Dock Urban Market.

* Marché Saxe-Breteuil har ord på seg for å være et av de beste og vakreste matmarkedene i Paris. Ligger bak Place du Trocadéro (ved Eiffeltårnet). Det vrimler ellers av matmarkeder i Paris. Her er noen: Marché des Enfants Rouges, Marché La Chapelle, Marché de Belleville, Avenue du Président Wilson,Rue Montorgueil, Rue de Buci, Rue d'Aligre og Rue Cler.

* La Boqueria er Barcelonas berømte innendørs matmarked, med inngang fra La Rambla. De fleste andre byene i Spania har også egne matmarkeder under tak. Blant de fineste er Valencias gamle Mercado Central, som ble restaurert i 2004.

* Romas mest berømte matmarked ligger i Piazza Campo dei Fiori. Andre av byens matmarkeder: Piazza Vittorio, Trionfale og Testaccio. Ellers i Italia kryr det av små markeder med lokale spesialiteter, mange steder med boder som settes opp for bare én bestemt dag i uka.

* Östermalms Saluhall, Stockholms eldste og største matmarked, ligger i en teglsteinsbygning oppført i 1888. Har siden da vært en markedsplass for mat og delikatesser, med flere restauranter. Stockholm har til sammen tre saluhaller, og Göteborg har to. Andre byer, som Lund og Uppsala, har også saluhall.

* Nagycsarnok er et stort innendørs matmarked i den ene enden av handlegata Váci utca i Budapest. Ligger i en kjent og spesiell bygning fra 1897.

* Mathallen i Oslo. Åpner trolig 1. oktober 2012, med offisiell åpning i midten av oktober.

* En rekke andre byer og landsbyer har sine matmarkeder og matfestivaler. Nettsøk, eller hjelp på stedet, må til for å finne gode markeder i området man skal reise til.

WIEN, ØSTERRIKE: – Nydelig hvit asparges! Herlige sjokoladebiter! Varme brød! Krydder i alle varianter! Ost fra eget meieri! Utsøkt isvin! Østerrikes beste kaker! Smak på baklavaen!

Det forsikres om ferske og fine matvarer av alle slag på Nachsmarkt i Wien. Mye er totalt fremmed for nordmenns øyne – og utestet av våre tunger.

Vi lar oss ikke skremme av de hele blekksprutene i fiskedisken og de flådde kaninene i slakterboden.

Det aller meste ser nemlig appetittvekkende og forlokkende ut: Frukter, grønnsaker, nøtter, krydder. Pateer, posteier, pureer. Oster og oliven, øl og vin. Kjøttmat, sjømat, brødmat og søtmat i utallige fasonger.

Spanske marked under tak

De små bodene på matmarkedet ligger tett i tett, med velfylte restauranter på både høyre og venstre flanke. Kelnere, kokker og bodselgere har nok å henge fingrene i. Og de mange besøkende virker fornøyde med det de opplever, det de nettopp har kjøpt og det de smaker på.

Det er det enorme utvalget, de lokale produktene, de friske fargene, de uvante kombinasjonene og den påfallende annerledesheten som lokker turister til Nachsmarkt. Folk kommer like gjerne hit for å lytte, lukte og titte som for å handle, spise og drikke.

Andre europeiske byer har sine matmarkeder med sine egne lokale spesialiteter. Jan Vardøen – musiker, forfatter, «kjøkkenkjendis» og eier av flere restauranter på Grünerløkka i Oslo – har en absolutt favoritt. Den ligger i Barcelona.

– La Boqueria! Her bugner det av alt mulig, og det er ferskt. Markedet ligger under tak og midt i sentrum. Barcelonerne har kultur for daglig å hente råvarene sine her. Det er et marked i bruk og et marked for turister, konkluderer han.

Vardøen får Helge Baardseth, reiseekspert i magasinet Vagabond, med seg på laget. Baardseth er innom La Boqueria hver gang han er i den fotballgale byen.

– Det er også verdt å nevne Mercado Central, innendørsmarkedet i Valencia. Det ble virkelig vakkert etter at det ble oppusset for noen år siden. Og maten er fantastisk, fastslår han.

Les også: Slik tar du bedre tur-bilder

En nærliggende salufavoritt

Baardseth tror reiser med mat som unnskyldning er en tendens på vei oppover.

– Det er en trend at folk velger reisemål med tanke på sine egne interesser. Aktivitetsreiser til byer eller regioner som er kjent for god mat, lang matkultur og flotte matmarkeder er definitivt en del av den trenden. Ofte ligger matmarkedene litt utenfor den typiske turistruten, og mange steder blomstrer det dessuten opp små og gode kafeer og restauranter i områdene rundt matmarkedene, forteller han.

I tillegg til markedene i Barcelona og Valencia, anbefaler han i fleng: Wiens Nachsmarkt. Kaufhaus des Westens (KaDeWe), kjøpesenter i Berlin med enormt matvareutvalg. Torvhallerne i København, som åpnet i fjor høst. Eller velg og vrak i matmarkeder i byer som Paris, Roma og London.

– Saluhallene i Stockholm og Göteborg er også bra, og da spesielt Östermalms Saluhall i den svenske hovedstaden. Det er ikke direkte billig der, men det er førsteklasses varer av ypperste kvalitet. For min del er det en favoritt, som attpåtil ikke ligger så langt unna oss, stadfester Helge Baardseth.

Både Vardøen og Baardseth gleder seg til oktober. Da får Norge sitt eget faste matmarkedet; Mathallen i Oslo.

– Jeg var lenge skeptisk til Mathallen-prosjektet, men nå tror jeg det blir kanonbra. Det blir noe for alle, mener Jan Vardøen.

Et gastronomisk år i Brussel

I Brussel har de tatt helt av for å feire vår føde. «Brusselicious» er navnet på EU-hovedstadens og gourmetbyens gastronomiske år.

– I Brussel er hele 2012 viet til mat og drikke. Vi har blant annet «Tram Experience», kokkekunst om bord på en trikk, og «Dinner in the Sky», lunsj og middag servert av stjernekokker på en innretning heist høyt over bakken. Ellers er det temamiddager rundt om i byen, pikniker i parkene, kino med mat som motiv, øluke i august/september, sjokoladeuke i november og en rekke andre begivenheter og festivaler, forteller Martha Meeze, pressetalskvinne for Brusselicious.

Brussel er alene om sitt matår, men matfestivaler og «bondemarkeder» er det over hele Europa. Bondens marked, med kortreist mat som grunntanke, er et godt norsk utgangspunkt. Per i dag arrangeres det 24 steder rundt om i landet. Sånn nå og da.

Les også: Denne steinen er et hotell

Mathallen åpner i Oslo

Norge får sitt første permanente matmarked når Mathallen åpner dørene til høsten.

Nesten 30 faste boder med både norske og utenlandske matvarer skal lokke nordmenn og tilreisende til de nyrestaurerte lokalene i et gammelt bruverksted på Vulkan, som ligger mellom Grünerløkka og Oslo sentrum.

– Offisiell åpning blir i midten av oktober. Nå er bortimot 20 av leietakerne klare. Vi regner med at alt er i boks i løpet av noen måneder, og vi gleder oss veldig til åpningen. Dette har vi jobbet med i fem år, forteller Randi Kvissel Haugen i Vulkan Eiendom.

Hun regner med at Mathallen blir en suksess. Helgearrangementet Forsmak, som fant sted i Mathallen-bygningen i begynnelsen av mars, var i hvert fall en god indikasjon på hva matmarkedet kan bli. Arrangørene hadde regnet med rundt 15.000 besøkende den helgen, men det kom om lag 30.000 mennesker.

Les også:

Disneyland Paris feirer 20 med bismak

Vandring i hvitt

Ryanair slanker seg - bokstavelig talt

Les mer om reise

Les mer om mat og drikke

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:04 Getafe på mesterligaplass etter poeng mot Real Madrid07:43 Mikkelsen åpnet med 4.-plass i Rally Argentina07:38 Streikerammede kan ha krav på erstatning07:21 Tidligere United-profil «sykt lei» nostalgisk Solskjær: – Må legge Ferguson og fortiden bak seg06:58 Sri Lankas president: Antatt terrorleder er død06:57 Xi vil dempe silkevei-bekymringer06:48 Storstreik i SAS – opptil 80.000 passasjerer rammet06:37 Zuccarello-assist da Stars tapte første kvartfinale06:31 Offiser tilstår drap på sju kvinner og jenter på Kypros06:00 Kriminelle gjenger fester grepet i rohingya-leire i Bangladesh06:00 Ny tannbeskytter skal redusere hodeskader i idrett05:57 Dette skjer i dag05:47 SAS-meklingen pågår uavbrutt på morgenkvisten05:43 Frykt for nye angrep på Sri Lanka05:30 Dette skjedde i natt05:30 Grønn bølge i Belgia05:22 Enighet i journalistoppgjøret05:00 Nå kan skolene søke penger til lærerveiledning05:00 Vox: En rød klut på ytre høyre i Spania04:41 Srilankisk selvmordsbomber ble etterforsket i Australia i 201404:18 Brannvesenet tror bråtebrann førte til skogbrannen i Sokndal03:43 Australia vil avlive to millioner katter – bruker giftige pølser03:08 CNN: Nord-Korea krevde millioner for å løslate Warmbier02:58 Moské i Egersund reagerer på henleggelse etter branner02:43 Svenske SAS-piloter tas ut i streik02:04 33 døde etter jordskred i Colombia01:55 Putin takket ja til å komme på gjenvisitt til Nord-Korea01:26 DNV GL kåret til Norges mest attraktive arbeidsgiver01:20 Brann på skole i Mo i Rana slukket00:48 Russisk selskap tar over Syrias største havn00:08 Politimann dømt til 25 års fengsel for drap i USA23:31 Amazon doblet overskuddet23:11 Resett.no hevder seg utsatt for dataangrep22:40 Ny syklon har nådd Mosambik22:27 Gule vester er skuffet over Macrons reformplan22:21 – Kan nærme seg i jakten på styrtet F-3521:46 Far brakk lårbeinet på to måneder gammel sønn21:14 SAS har kansellert 44 avganger fra Oslo lufthavn før klokka 12 fredag i forkant av mulig streik21:13 FN-utsending møtte Assange i fengselet20:55 SAS kansellerer flygninger i forkant av mulig streik20:38 Haltbrekken (SV) krever svar fra olje- og energiministeren20:08 Giske: Står ved at jeg har gjort feil, har ting å lære19:46 Salah på galla i New York19:25 Protestparti mot bompenger kan påvirke hverdagen til 3,4 millioner nordmenn19:24 20 millioner mer til sikring av kirker19:21 Matprodusenter får trusselbrev – truer med å forgifte matvarer i butikken18:47 – Pengene går til Kina, ikke til idretten18:24 Ingebrigtsen-brødrene utsetter sesongstarten18:21 SAS-meklingen inn i de avgjørende timene18:00 Familien reagerer på drapsdommen: – Et monster17:36 Norges siste atomreaktor stenges – milliardopprydning venter17:19 Enighet i finansoppgjøret – 9.200 kroner til alle17:18 Stebestefar tiltalt for grov voldtekt av femåring17:07 Selbekk mener Ropstad bør gå for en strengere innvandringspolitikk16:43 Atomreaktoren på Kjeller stenges, opplyser Institutt for Energiteknikk (IFE)16:38 Hjerneimplantat kan oversette tanke til tale16:34 Kvinne i 50-årene fikk problemer under første samleie – saksøkte staten16:28 Lastebilsjåfør tiltalt for uaktsomt drap etter at syklist ble påkjørt16:17 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret16:11 Tyskere stadig mer skeptiske til asylsøkere15:33 – Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25 Flere branner herjer fortsatt i Sverige15:18 Edvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15 Politiet vil åpne grav14:59 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58 Nicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34 Keiserpingviner rammet av mangel på is14:17 Nesten alle eldre bruker internett14:08 Giske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56 OECD slår alarm om roboter13:52 Bankene varsler kraftig renteøkning13:50 Skavik tar over etter Mitter13:48 Storavis: – Ødegaard ikke til salgs13:35 Mann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23 Færre asylsøknader innvilget i EU13:22 Israel ber borgere forlate Sri Lanka13:21 Russland og Kina med felles marineøvelse13:11 Kallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger13:10 Klimaaktivister limte seg fast til London-børsen13:09 Paret som ble funnet døde i Trondheim, har trolig vært savnet lenge12:58 – NRK bidrar til å fyre opp et konfliktbilde12:23 Barn er ikke «forrædere». En toåring kan ikke være radikalisert12:10 Aksjefall for lakseoppdrettsselskapene12:09 Russland vil delta i atomforhandlinger med Nord-Korea12:07 Bjervig blir norsk langrenns «supersjef»11:31 Biden gjør et nytt forsøk på å bli president11:28 Færre vil bli lærer og sykepleier11:00 Ny syklon på vei mot Mosambik10:53 Ny prisrekord for bensin i Norge10:34 Se bildene astronauten tok da han var et år i rommet10:33 Årets lag i Premier League10:17 Guardiola ber City-spillerne styre unna mediene09:58 Rask varsling kan redde liv på sjøen09:45 – Planetens helse står på spill09:25 Toro tilbakekaller seks ferdigretter09:22 Færre ser TV og leser papiraviser08:48 Norwegian fjerner Flex-billetter før mulig SAS-streik08:38 Uheldig MC-fører havnet i søppelbilen07:59 Schjelderup trekker seg som byrådsleder i Bergen07:58 Norwegian-smell på 2 milliarder
Siste nytt
08:04SportGetafe på mesterligaplass etter poeng mot Real Madrid07:43SportMikkelsen åpnet med 4.-plass i Rally Argentina07:38NorgeStreikerammede kan ha krav på erstatning07:21SportTidligere United-profil «sykt lei» nostalgisk Solskjær: – Må legge Ferguson og fortiden bak seg06:58VerdenSri Lankas president: Antatt terrorleder er død06:57VerdenXi vil dempe silkevei-bekymringer06:48ReiseStorstreik i SAS – opptil 80.000 passasjerer rammet06:37SportZuccarello-assist da Stars tapte første kvartfinale06:31VerdenOffiser tilstår drap på sju kvinner og jenter på Kypros06:00VerdenKriminelle gjenger fester grepet i rohingya-leire i Bangladesh06:00SportNy tannbeskytter skal redusere hodeskader i idrett05:57NorgeDette skjer i dag05:47NorgeSAS-meklingen pågår uavbrutt på morgenkvisten05:43VerdenFrykt for nye angrep på Sri Lanka05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenGrønn bølge i Belgia05:22NorgeEnighet i journalistoppgjøret05:00NorgeNå kan skolene søke penger til lærerveiledning05:00VerdenVox: En rød klut på ytre høyre i Spania04:41VerdenSrilankisk selvmordsbomber ble etterforsket i Australia i 201404:18NorgeBrannvesenet tror bråtebrann førte til skogbrannen i Sokndal03:43VerdenAustralia vil avlive to millioner katter – bruker giftige pølser03:08VerdenCNN: Nord-Korea krevde millioner for å løslate Warmbier02:58NorgeMoské i Egersund reagerer på henleggelse etter branner02:43NorgeSvenske SAS-piloter tas ut i streik02:04Verden33 døde etter jordskred i Colombia01:55VerdenPutin takket ja til å komme på gjenvisitt til Nord-Korea01:26NorgeDNV GL kåret til Norges mest attraktive arbeidsgiver01:20NorgeBrann på skole i Mo i Rana slukket00:48VerdenRussisk selskap tar over Syrias største havn00:08VerdenPolitimann dømt til 25 års fengsel for drap i USA23:31VerdenAmazon doblet overskuddet23:11NorgeResett.no hevder seg utsatt for dataangrep22:40VerdenNy syklon har nådd Mosambik22:27PolitikkGule vester er skuffet over Macrons reformplan22:21Verden– Kan nærme seg i jakten på styrtet F-3521:46NorgeFar brakk lårbeinet på to måneder gammel sønn21:14ReisenyheterSAS har kansellert 44 avganger fra Oslo lufthavn før klokka 12 fredag i forkant av mulig streik21:13VerdenFN-utsending møtte Assange i fengselet20:55ReisenyheterSAS kansellerer flygninger i forkant av mulig streik20:38PolitikkHaltbrekken (SV) krever svar fra olje- og energiministeren20:08PolitikkGiske: Står ved at jeg har gjort feil, har ting å lære19:46SportSalah på galla i New York19:25MotorProtestparti mot bompenger kan påvirke hverdagen til 3,4 millioner nordmenn19:24Politikk20 millioner mer til sikring av kirker19:21NorgeMatprodusenter får trusselbrev – truer med å forgifte matvarer i butikken18:47Sport– Pengene går til Kina, ikke til idretten18:24SportIngebrigtsen-brødrene utsetter sesongstarten18:21ReisenyheterSAS-meklingen inn i de avgjørende timene18:00NorgeFamilien reagerer på drapsdommen: – Et monster17:36NorgeNorges siste atomreaktor stenges – milliardopprydning venter17:19PrivatøkonomiEnighet i finansoppgjøret – 9.200 kroner til alle17:18NorgeStebestefar tiltalt for grov voldtekt av femåring17:07PolitikkSelbekk mener Ropstad bør gå for en strengere innvandringspolitikk16:43TeknologiAtomreaktoren på Kjeller stenges, opplyser Institutt for Energiteknikk (IFE)16:38Helse og livsstilHjerneimplantat kan oversette tanke til tale16:34Helse og livsstilKvinne i 50-årene fikk problemer under første samleie – saksøkte staten16:28NorgeLastebilsjåfør tiltalt for uaktsomt drap etter at syklist ble påkjørt16:17VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret16:11VerdenTyskere stadig mer skeptiske til asylsøkere15:33Norge– Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25VerdenFlere branner herjer fortsatt i Sverige15:18SportEdvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15NorgePolitiet vil åpne grav14:59VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58SportNicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34VerdenKeiserpingviner rammet av mangel på is14:17KulturNesten alle eldre bruker internett14:08PolitikkGiske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56PengerOECD slår alarm om roboter13:52PengerBankene varsler kraftig renteøkning13:50SportSkavik tar over etter Mitter13:48SportStoravis: – Ødegaard ikke til salgs13:35NorgeMann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23VerdenFærre asylsøknader innvilget i EU13:22VerdenIsrael ber borgere forlate Sri Lanka13:21VerdenRussland og Kina med felles marineøvelse13:11PolitikkKallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger13:10PengerKlimaaktivister limte seg fast til London-børsen13:09NorgeParet som ble funnet døde i Trondheim, har trolig vært savnet lenge12:58Kultur– NRK bidrar til å fyre opp et konfliktbilde12:23PolitikkBarn er ikke «forrædere». En toåring kan ikke være radikalisert12:10PengerAksjefall for lakseoppdrettsselskapene12:09VerdenRussland vil delta i atomforhandlinger med Nord-Korea12:07SportBjervig blir norsk langrenns «supersjef»11:31PolitikkBiden gjør et nytt forsøk på å bli president11:28NorgeFærre vil bli lærer og sykepleier11:00VerdenNy syklon på vei mot Mosambik10:53MotorNy prisrekord for bensin i Norge10:34VerdenSe bildene astronauten tok da han var et år i rommet10:33SportÅrets lag i Premier League10:17SportGuardiola ber City-spillerne styre unna mediene09:58MotorRask varsling kan redde liv på sjøen09:45Verden– Planetens helse står på spill09:25Helse og livsstilToro tilbakekaller seks ferdigretter09:22KulturFærre ser TV og leser papiraviser08:48ReiseNorwegian fjerner Flex-billetter før mulig SAS-streik08:38NorgeUheldig MC-fører havnet i søppelbilen07:59PolitikkSchjelderup trekker seg som byrådsleder i Bergen07:58PengerNorwegian-smell på 2 milliarder
Populært