Meny

Disneyland Paris feirer 20 med bismak

Disneyland Paris feirer tjueårsdagen med strengt budsjett (Foto: NTB scanpix).
Europas mest populære turistattraksjon tynges av gjeld.

I løpet av fjoråret tapte Disneyland Paris over 400 millioner kroner. Nå sliter de med en oppsamlet gjeld på over 14 milliarder kroner, skriver britiske The Guardian.

Det til tross har fornøyelsesparken i Frankrike over dobbelt så mange besøkende som Eiffeltårnet og Louvre. De regnes som Europas mest populære turistmål med en stiv minimumspris på 456 kroner for alle besøkende over 11 år.

Fortsatt gjeldslave som 30-åring

Det vil ta minst 12 år å betale ned gjelden, innrømmer ledelsen for parken. Finansanalytikere advarer om at det kanskje aldri vil bli mulig for fornøyelsesparken å tjene penger igjen.

Disneyland Paris feirer steget fra tenårene til 20-åra med nøysomhet. I forrige uke var Hollywoodstjerna Salma Hayek og den tidligere Real Madrids Zinedine Zidane på besøk. Foreløpig står ingen flere stjernebesøk på programmet.

Les også: Slik tar du bedre tur-bilder

Vanskelig start

Disneyland Paris skal ha hatt økonomisk trøbbel helt siden starten. Fiaskoen kan skyldes feilberegning av publikum. Blant annet ble besøkende nektet alkoholservering frem til 1995. Da forbudet ble hevet økte også antall besøkende til parken.

Parken har også hatt et problematisk forhold til sine ansatte, som har det med å streike på de mest ubeleilige tidspunkter. I 2009 satte de et stopper for den årlige paraden. Dette er parkens mest lønnsomme dag i året. Rett før 20-års dagen i år arrangerte de protestmarsj i fornøyelsesparkens paradegate.

Les også: Ryanair slanker seg - bokstavelig talt

- Har aldri hatt bedre styring

Sjefen for Disneyland Paris Philippe Gas innrømmer at fornøyelsesparken sliter, men presiserer at den aldri har vært bredre økonomisk drevet enn nå.

- Det har vært en lang vei å gå, men innen 2024 skal vi være gjeldsfrie, sier Gas til AFP.

Les mer om reise her

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Reise
Populært