Meny

Utendørs blinkskudd:

Slik tar du bedre tur-bilder

MEKTIGE OMGIVELSER: Ved å inkludere horisonten i bildet blir det mer dybde og kontrast i motivet med denne snowboarderen i nordnorske fjell.
Det krever litt innsats, men kan gi deg mer å se tilbake på.
Ni tips for bedre turbilder

* Ha kameraet tilgjengelig. Et kompaktkamera i lomma kan være en god løsning hvis speilreflekskameraet ligger i sekken.

* Lek deg! Gå høyt og lavt og prøv ulike kameravinkler, legg deg ned eller klatre opp på en stein.

* Ta bilder når det er aktivitet – ikke bare når det er pause. Løp gjerne i forveien eller gå bak turfølget for å finne det gode motivet.

* Mennesker eller andre elementer av kjent størrelse i landskapsbilder gir betrakteren en følelse av dimensjonene, slik som et stort fjell.

* Ved portrett: Våg å gå tett på objektet.

* Vær oppmerksom på lyset og bruk det. Hvor kommer det fra? Hvor faller det?

* Husk detaljene. Snøkrystaller på en teltduk kan være et flott motiv.

* Natten er også egnet til foto. Skaff deg et stativ og eksperimentere med lang lukkertid.

* Hvis det er hvit snø, blir den fort grå på bilder. Da hjelper det å overeksponere.

Endelig pause på vei opp mot fjelltoppen. Sitt stille, se hit og smiiiiil. Knips.

Familiens øyeblikk på tur er foreviget. Men bildet er kanskje ikke spesielt spennende?

Slipp deg løs

– Alle kan ta bedre bilder på tur. Stram inn komposisjonen og slipp deg løs med kameraet. Da blir kanskje også familiemiddagen med bildevisning mer spennende, sier journalist, fotograf og turkvinne Kristin Folsland Olsen.

Sammen med fotograf Randulf Valle har hun gitt ut boka «Knipsetips – ta bedre turbilder», som skal hjelpe turfolket med å utvide fotorepertoaret.

– De siste åra er mange blitt flinke til å ta bilder, ikke minst på grunn av digitalrevolusjonen, som har gjort fotografering både enklere og billigere. Men med små justeringer kan de fleste bli mye bedre, sier Valle, som også er redaktør i magasinet Friluftsliv.

Selv om turfolket stadig oftere kommer hjem med både gode og varierte bilder, er det mye å hente på valg av motiv, mener han.

– Ikke ta kun pausebilder. Ta bilder av aktiviteter, av skikjøring, skismøring og av at noen borer hull i isen. Da får du med hele spekteret fra turen, sier Valle, som selv bor i Hammerfest og ferdes mye i Finnmark.

Møkkavær

Medforfatter Kristin Folsand Olsen befinner seg for dagen i hjembyen Drammen. Kanskje ikke like eksotisk som Lofoten, der hun holder til i det daglige, men utsikten fra turområdet Sprialen er det ingenting å si på. Skylaget er i ferd med å sprekke opp, og sola kommer til syne.

Men møkkavær kan også gi gode bilder, forteller hun. Selv om det føles lite fristende å lete fram kameraet når regnet pisker mot teltduken, snøen driver vannrett eller skyene ligger lavt, er det nettopp i en slik stund ditt neste blinkskudd kan fanges.

Les også: Ble årets fotograf for tredje året på rad

– Det er på sånne dager det kan skje fantastiske ting. Det handler bare om å orke, oppfordrer Olsen, og forteller om en spesiell fjelltur til Vågakallen i Lofoten.

PAUSE: Pausebilder er ikke alltid det mest spennende, men kan med litt omtanke bli minner det likevel er verdt å spare på. Her er turgåeren bevisst plassert slik at han går litt i ett med fjellene.PAUSE: Pausebilder er ikke alltid det mest spennende, men kan med litt omtanke bli minner det likevel er verdt å spare på. Her er turgåeren bevisst plassert slik at han går litt i ett med fjellene.

I regn og tåke la Olsen ut på tur en sommernatt. Med været i bakhodet lot hun speilreflekskameraet ligge igjen hjemme. Men lite ante turgåeren om at den 942 meter høye toppen badet i midnattssol der over skyene.

– Heldigvis hadde jeg et kompaktkamera med meg og fikk tatt et bilde likevel, sier hun.

Se video: Naken og fargerik

Konstruktiv kritikk

Vil du bli en bedre fotograf, lønner det seg å oppsøke de som kan gi deg kritikk.

– En av de første fallgruvene i dag er at når vi poster noe på Facebook, skal det så lite til for at folk synes det er veldig flott. Men vi må ikke bli så fornøyde. Ta bilder, se bilder og få seriøse tilbakemeldinger gjennom fotoklubber eller gode fotonettsteder, råder Randulf Valle.

Selv om godt utstyr gjør fotojobben lettere, er ikke dyre speilreflekskameraer og objektiver i toppklassen alfa omega for å kunne komme hjem med flotte bilder. Ei heller er det sikkert at bildene blir flotte selv om du har tipp topp utstyr.

– Mange kommer langt med et kompaktkamera, selv om disse kameraene ligger bak speilreflekskameraer på kjapphet. Men det kan også være inspirerende med bedre utstyr, så har man råd til det, synes jeg ikke man skal være redd for å kjøpe for fint utstyr heller, mener Kristin Folsand Olsen.

Les også: Russland i farger, for 100 år siden

Fantastiske portrett av dyr som kan forsvinne

Les mer om reise

LYS og SKYGGE: Toppen av denne fjelltoppen ble truffet av sollys, og skyggen kom til syne i havet. LYS og SKYGGE: Toppen av denne fjelltoppen ble truffet av sollys, og skyggen kom til syne i havet.

Reise
Populært