Meny

Den blå tidskapselen

Når han hopper ned i de blå hullene på øya Eleuthera i Bahamas, kan dykkeren Brian Kakuk tre inn i en undersjøisk verden der levninger fra fortiden bevares.
På mer enn 36 meters dyp samlet Kakuk plante- og dyrefossiler som er tusenvis av år gamle og fremdeles intakte i det blå hullets oksygenfattige miljø, melder Reuters.


– Blå hull er bokstavelig talt tidskapsler, og de inneholder en historie vi ikke en gang visste eksisterte her. Vi finner dyr vi ikke visste levde her, og disse dyrene peker på miljøer vi ikke kjente til, sier Kakuk til Reuters idet han kommer ut av hullet.

Les også: Gravgodset fra Osebergfunnet kan gå i oppløsning

Et blått hull er et sirkulært synkehull dannet da øyas kalksteinsoverflate forvitret under forrige istid. Da havnivået steg ble de dype hullene fylt med vann, slik at de fremsto med en dypere blåfarge enn det grunne vannet omkring.

Et topplag med regnvann begrenser oksygenmengden i de fleste blå hull, og bidrar dermed til å bevare levningene av skapninger som faller ned i hullet og dør.

Gamle knokler

En gruppe oppdagere, finansiert av National Science Foundation, studerer de blå hullene på Eleuthera for å danne seg et bilde av øyas historie. Mens han ser på en meterhøy søyle av sedimenter sier polleneksperten Pat Fall ved Arizona State University at det blå hullet en gang for omkring 11.000 år siden kan ha vært tørt.

– Disse rødbrune feltene kan ha vært et område som lå på bunnen av hulen da den var eksponert for luft. Det er det vi håper på, levninger fra tiden før menneskene kom. Menneskene kom til Bahamas for omkring 1.000 år siden, sier Fall.

Ornitologen David Steadman fra University of Florida ser etter dyrebein med hjelp fra sine studenter.

Han sier det blå hullets struktur gjør det vanskelig å unnslippe.

– Synkehullet fungerer som en slags naturlig felle. Du kan se for deg at en skilpadde eller krokodille vandrer omkring og faller nedi, i det som ender med å bli en enveisreise ned i et blått hull, sier Steadman.

Les også: Fant 6.000 år gammel steinøks

Blå hull inneholder også menneskebein, delvis fordi øyas opprinnelige befolkning, Lucayanfolket, trodde hullene var hellige, sier paleontologen Nancy Albury ved Nasjonalmuseet på Bahamas.

– Lucayanfolket kom og stedte sine døde til hvile i det blå hullet, fordi de trodde det var en portal til det hinsidige, sier hun. Men selv om de blå hullene bidrar til å belyse den fjerne fortiden, ligger de selv skjult i mørke.

Livsfarlig

Lavt oksygennivå tillater farlige gasser å bygge seg opp, og trange passasjer gjør enkelte huler ufremkommelige. Bare de mest hardføre organismer kan overleve dem.

Noen mikroorganismer er antatt kun å eksistere i nettopp disse hullene. På grunn av farene som er knyttet til dem har menneskelig utforskning av hullene vært begrenset.

– Alle de høyeste fjelltoppene har blitt besteget. Alle junglene har blitt gransket. Og her er året 2012, du er fremdeles en oppdager, og du har fremdeles muligheten til å være en oppdager. Hver uke oppsøker jeg steder ingen mennesker tidligere har vært. Dette er virkelig en unik anledning til å finne ting ingen andre tidligere har sett, sier Kakuk.

Les også: Fant eldgamle bjørner under vann

Det finnes flere enn tusen blå hull i Bahamas. Samtlige er antatt å være knyttet til havet via et nettverk av huler og tuneller. Nasjonalmuseet på Bahamas sier kun omkring ti prosent av øyas blå hull har blitt undersøkt.

Les flere nyheter

Reise
Populært