Populær blant norske turister

Mer camping enn båt ved Gøta kanal

Mer camping enn båt ved Gøta kanal
Mer camping enn båt ved Gøta kanal

En fersk undersøkelse viser at antallet campingbesøkende til Gøta kanal øker stort. Dermed er campingturistene blitt flere enn båtturistene ved Sveriges største kanal.

Fakta om Göta kanal:

Göta kanal er en av Sveriges mest kjente og populære turistattraksjoner. Kanalen har i snart 200 år vært en møteplass for mennesker fra hele verden, og blir besøkt av rundt tre millioner turister årlig.

Rundt 3.000 båter trafikkerer kanalen under sesong. For mer informasjon om campingplatser, båtturer, severdigheter, årets aktiviteter, festivaler og begivenheter, gå inn på www.gotakanal.se.


Fakta

Strekker seg fra: Vänern (Sjötorp) - Østersjøen (Mem)
Lengde: 190 km
Antall sluser: 58
Max mål for båter: Lengde: 30 m, bredde: 7 m, dybde: 2,82 m
Mastehøyde: 22 m
Maksimal hastighet: 5 knop
Høyeste punkt: Tåtorp-Forsvik (91,8 m.o.h.)

Sjøkart: Svenske Sjöfartsverket «Båtsportkart Göta kanal»
Tid åpen: Fra 4. mai til 30. september 2012
Trollhätte kanal: Göteborg-Vänern, 80 km, 6 sluser, åpen året rundt, traffikeres av handelsfartøy.

Antall campere har økt fra fem prosent til hele 14 prosent av de besøkende ved kanalen, med en total på rundt 300.000 gjestedøgn fra juni til august 2011, viser en undersøkelse gjennomført av HUI Research AB.

Les også: Du ble min øyensten

Kulturtilbud

Undersøkelsen tar for seg besøkende med campingvogn eller bobil, og endringene er målt over en åtteårsperiode fra forrige undersøkelse i 2003 til undersøkelsen for 2011. Blant utenlandske campere utgjør nordmenn den aller største gruppen.

– At Gøta kanal har blitt et populært turistmål for campere, kommer ikke som noen stor overraskelse. Kulturarrangementene og aktivitetstilbudene i kanalregionen er like mye tilpasset landturistene som båtturistene, og det er det stadig flere som forstår, sier markeds- og informasjonssjef i AB Göta kanalbolag, Anna Meyer i en pressemelding.

Hun konstaterer at båtturistene ikke lenger er den største besøkergruppen langs kanalen.

Les også : Sjekk disse norske reiselivsperlene

Nye plasser for bobiler

I dag finnes det seks campingplasser som ligger helt inntil Gøta kanal, og syv andre som ligger i umiddelbar nærhet.

AB Göta kanal har tatt veksten av campingbesøkende på alvor, og utvider nå sitt tilbud til reisende i bobil. Det finnes allerede 11 oppstillingssteder med i alt 118 plasser for bobiler i flere gjestehavner langs kanalen, og før sommeren åpnes en ny bobilpark ved Borenhults slusetrapp i Motala.

– Vi ønsker å tilrettelegge best mulig for camping- og caravanturistene, for det er nettopp familiene på tur som trives best ved Gøta kanal, sier Meyer.

Les også : Denne skal lokke turister til Island

Historie

Göta kanal er ansett som en av de mest omfattende svenske byggverk igjennom tidene. Kanalen ble planlagt som et resultat av at danskene krevde toll på all skipstrafikk igjennom Öresund, og dermed var det mye å spare på å legge trafikken på vannveier igjennom sentrale Sverige.

Allerede i år 1516 ble ideen om kanalen fremmet, men først 300 år senere ble prosjektet påbegynt.

Greven og marineoffiseren Baltzar von Platen, som var stattholder i Norge 1827-29, er ansett som initiativtakeren som fikk myndighetene til å starte utgravingen. I snitt jobbet 58.000 mann over 22 år før kanalen sto ferdig til bruk 26. september 1832.

Les flere reisesaker i ABC Nyheter

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden