Til Sverige i påsken?

Så mye kan du handle

PASS PÅ GRENSENE: I 2011 ble det satt rekord i antall tollebeslag i Norge. Grensekontrollen førte til 35.500 beslag og over 200 milliarder i toll og avgifter til den norske stat. Foto: NTB scanpix
PASS PÅ GRENSENE: I 2011 ble det satt rekord i antall tollebeslag i Norge. Grensekontrollen førte til 35.500 beslag og over 200 milliarder i toll og avgifter til den norske stat. Foto: NTB scanpix

Mange nordmenn besøker våre kjære naboer øst for Svinesund i påsken. Les deg opp på reglene om toll og avgifter, slik at du unngår en smell når du skal hjem igjen.

Det ble gjort rekordmange tollbeslag i 2011. Det kan tyde på at en del nordmenn ikke hadde fått med seg at hvis du har vært utenfor Norges grenser i mer enn 24 timer, kan du ta med deg varer verdt 6000 kroner uten å betale toll og avgifter.

Er utenlandsoppholdet under døgnet, faller grensen ned til 3000 kroner.

Denne verdigrensen er den totale summen på varene du har handlet, og det inkluderer alkohol- og tobakkskvoten.

Klar for fest

For mange nordmenn som kommer tilbake fra utlandet, er den største frykten å ikke få brukt alkoholkvoten til det fulle. Andre tar med seg så store mengder alkohol at den neppe er kun til eget bruk.

Reglene her er at du kan ta med én liter brennevin (fra 22 prosent til og med 60 prosent), halvannen liter vin (fra 4,7 prosent til og med 22 prosent) og to liter øl (fra 2,5 prosent til og med 4,7 prosent).

Er du ikke så glad i spriten, kan den byttes i ytterligere halvannen liter øl eller vin. Vinkvoten kan for øvrig også byttes i øl, liter for liter.

Les også: Så mye koster det deg å smugle

Bobil i røyken

Når det gjelder tobakk så går altså ikke grensen på 400.000 sigaretter, slik innehaverne av en tysk bobil trodde.

Den går på noe sobrere 200 sigaretter, eller 250 gram av andre tobakksvarer. I tillegg kan du ta med deg 200 blad sigarettpapir.

Les også: Her finner tollerne 123 kilo hasj i bobil

Til deg og katten

Når det gjelder kjøtt og kjøttvarer, ost og fôr er grensen 10 kilo. Hunde- og kattemat kan du ta med deg uavhengig av denne grensa. Enkelte har derimot tatt til orde for dyrere fôr, og høyere toll.

Fra land utenfor EØS er det forbudt å ta med seg kjøtt, kjøttprodukter, melk og melkeprodukter i bagasjen.

Årsaken til det er at slike produkter skal innføres via en veterinær grensekontrollstasjon, ettersom det kreves at varene følges av helsesertifikat.

Les også: Dansk «slalåmkjører» tatt med 14 kilo hasj

Når grensen overskrides

Er du så uheldig at grensene overskrides, er det opp til deg hvilke varer du ønsker å betale toll og avgifter for. Overstiger verdien av én vare grensen alene, må du derimot betale toll og avgifter for hele varens verdi.

Varer som utgjør et hele, kan du ikke dele og innføre over flere reiser, eller av flere personer. Dette gjelder selv om verdien av den enkelte del er mindre enn verdigrensen.

Kan du ikke dokumentere verdien, for eksempel ved kvittering, fastsettes verdien skjønnsmessig av Tollvesenet som i fjor dro inn 200 milliarder i toll og avgifter.

(Kilde: Tollvesenet)

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden