Lager luksushotell av nazistenes feriekoloni

Investorer har kjøpt en del av Hitlers 4,5 kilometer lange feriekoloni på den tyske øya Rügen. Foto: Wikimedia Commons.
Investorer har kjøpt en del av Hitlers 4,5 kilometer lange feriekoloni på den tyske øya Rügen. Foto: Wikimedia Commons.

Den enorme naziblokken på øya Rügen skal gjøres om til luksushotell med 400 rom.

RÜGEN, TYSKLAND: Investorer har kjøpt en del av Hitlers 4,5 kilometer lange feriekoloni på den tyske øya Rügen.

Den gigantiske betongblokken, som var en del av nazistenes «styrke gjennom glede»-prosjekt, ble lørdag solgt for omlag 20 millioner kroner, skriver den britiske avisen Daily Mail.

Blokken på seks etasjer skal gjøres om til et hotell med 400 luksusrom samt 400 leiligheter.

Håpet er at salget vil få fortgang i planene om å gi den gamle feriekolonien nytt liv og en sårt tiltrengt oppussing.

Skulle huse 20.000

Det var i 1936 byggingen av det store hotellkomplekset Prora på øya Rügen startet. Planen var at det enorme prosjektet skulle huse 20.000 tyske turister som ledd i Hitlers program om å holde tyskerne sunne.

Les også: - Her blir kollektivtransport gratis

Åtte identiske seks-etasjes hotellblokker på tilsammen 4,5 kilometer ble bygget. De rakk imidlertid aldri å bli tatt i bruk, før krigen satte en effektiv stopp for den voldsomme utbyggingen i 1943.

Debatten om hva nazistenes gamle feriekoloni skal brukes til har pågått i mange år. Planene om å gjenåpning har eksistert lenge og vært gjenstand for mye kontrovers.

Motstanderne av prosjektet mener at myndighetene fraskriver seg ansvar ved å overlate det historiske anlegget til private investorer.

Store planer

ABC Nyheter omtalte prosjektet første gang i 2008.

Den gang skrev vi at 14,5 millioner euro skulle brukes av myndighetene til å gjøre om en av blokkene til et vandrerhjem med rom til 500 mennesker. En gruppe investorer planla å bruke 80 millioner euro, omlag 715 millioner kroner, på de to andre blokkene som skulle gjøres om til hoteller med basseng og 150 private leiligheter.

Den fjerde blokken skulle inneholde sportsfasiliteter for unge, underholdningssenter samt hotell til en pris av 50 millioner euro. Planen var at de fire blokkene til slutt skulle kunne romme 3000 turister av gangen.

Ifølge Daily Mail er det i dag luksusleiligheter samt et ungdomsherberge i de voldsomme byggene ved Østersjøen rundt 200 kilometer fra Berlin.

Jürgen Rostock, leder i organisasjonen New Culture som vurderer etiske spørsmål i forbindelse med bruk av historiske monumenter, kalte i 2008 prosjektet skandaløst. Ifølge Rostock ville det være galt å skape underholdning på et historisk sted som Rügen.

– Prora representerer en falsk sosialpolitikk hvor nazistene hadde til hensikt å indoktrinere massene. Å skape underholdning her er nettopp det «Styrke gjennom glede» prosjektet ønsket, sa Rostock til Deutsche Welle den gang.

På det meste deltok 9000 arbeidere i byggingen av Prora, og resultatet har blitt et tydelig eksempel på det som kan kalles dikatorisk kraftarkitektur. Ifølge de opprinnelige planene skulle alle de 8000 rommene i Prora få utsikt over sjøen og kun utstyres med to senger, et skap, en liten sofa og en håndvask.

Les også: Verdens mest besøkte museum

Fellesbad og toaletter skulle ifølge Wikipedia finnes på gangen. Det ble lagt vekt på at ting skulle være komfortabelt, men ikke luksuriøst.

Aktiviteter i fellesskap var også noe som ble flagget høyt, og et stort festområde og store badeanlegg var planlagt i nazistenes feriekoloni.

I fellesområdene skulle propaganda drysse over de ferierende gjestene. Den manglende muligheten til privatliv for gjestene var et viktig redskap for naziregimets indoktrinering og ensretting.

Forfall

Etter andre verdenskrig forsøkte sovjetiske styrker å ødelegge det enorme hotellkomplekset på Rügen. De lyktes bare å rive en liten del av de massive bygningene, og det meste står der fremdeles.

I DDR-tiden ble anleggene benyttet av både russiske militære og den østtyske hæren.

I dag er området offentlig, men den solide bygningsmassen står for forfall, og det meste fungerer mest som tomme skall. Unntaket er de midterste delene av bygget. Her ligger flere museer som tar for seg nazistenes «styrke gjennom glede-prosjekt» i tillegg til å gi interessante innblikk i de ulike deler av det sivile og militære livet i DDR.

Les flere reisesaker her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden