Her blir påskesola sterkest

Nysnø og skyfri himmel på fjellet vil gi sterk UV-stråling i påsken. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Nysnø og skyfri himmel på fjellet vil gi sterk UV-stråling i påsken. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Påskesola kan bli sterk på fjellet i år. Beskytt hud og øyne godt, oppfordrer Statens strålevern.

Mer om saken

Solen stiger raskt på himmelen rundt vårjevndøgn og i april er strålingen så sterk at det kan dannes D-vitaminer i huden. Etter en lang vinter trenger vi å komme oss ut og nyte solen, men det er viktig å vise sunt solvett for å unngå hud- og øyeskader. Huden er ennå ikke herdet, og tåler mindre sol.

UV-stråler kan medføre skader som solbrenthet, nedsatt immunforsvar, hudkreft og utvikling av øyesykdommen grå stær. I tillegg kan det føre til snøblindhet og raskere aldring av huden.

Vinterbleke nordmenn kan være fristet til å ta solarium før sydenturen. Det er ikke å anbefale. Den fargen du oppnår rett etter solariebesøk gir ikke huden særlig beskyttelse. Det tar tid før overhuden blir vesentlig fortykket av sol, og fargen du oppnår i solarium er mest kosmetisk. Solarium bidrar til å øke den totale soldosen på huden, og øker risikoen for helseskade når den kommer i tillegg til UV-strålingen huden utsettes for i sydligere strøk.

Kilde: Statens strålevern

Særlig ved skyfri himmel og nysnø i fjellheimen er det grunn til å beskytte seg godt mot sola. Da kan UV-indeksen komme opp i over 5, noe som betyr at sola er sterk.

Ifølge forsker Bjørn Johnsen ved Statens strålevern er det spesielt de som går på ski på fjellet må tenke solbeskyttelse i påsken.

- De er gjerne lenge ute, og det er snø og klar himmel. Både hud og øyene vil da være utsatt og man må bruke solbriller og krem. Kombinasjonen snø og sol må folk være veldig obs på, sier han til ABC Nyheter.

Kombinasjonen gir nemlig økt risiko både for solforbrenning og snøblindhet. Refleksjon fra nysnø kan øke UV-nivået med opptil 80 prosent.

- Fersk nysnø reflekterer veldig godt, mye bedre enn gammel grovkornet snø. Hvis det er nysnø og sola kommer tilbake, så tar den veldig godt på fjellet, forklarer Johnsen.

Og det er ikke bare snøen rett foran skituppene dine som reflekterer UV-strålene, snøen kan bidra til å spre strålene i en mye større omkrets. Steder som ligger flere kilometer unna fjellet kan ha sterkere solstråling, selv om det ikke er snø der.

Les også: Roper varsku om føflekkreft

Svak sol i lavlandet og i nord

De som tilbringer påskeferien i lavlandet vil derimot oppleve en svak sol med UV-verdier på om lag 2, som kan øke til 3 ved skyfri himmel og nysnø. Nord-Norge og Svalbard vil ha svært lav UV med forventet styrke på 1, opptil 2 ved godt vær.

Dette betyr at man i disse områdene stort sett slipper å tenke på solbeskyttelse, forklarer Johnsen:

- Når UV-indeksen er 0,1 eller 2 har de fleste ikke behov for beskyttelse. Men det er alltid noen som er hypersensitive eller bruker medisiner som gjør dem mer utsatt, og disse bør tenke på en form for solbeskyttelse også ved UV 2. Legen vil kunne gi råd her.

- Men for folk flest så sier vi at det er fra 3 og oppover at man må tenke solbeskyttelse, særlig hvis man er lenge ute. Det er jo sånn at dosen er bestemt både av hvor lenge du er ute og hvor intens sola er. En time i sola ved UV-indeks 4 gir like stor dose som to timer i UV-indeks 2, sier han.

Ekstremt sterk UV i Thailand

For dem som skal tilbringe påsken i utlandet kan forholdene fortone seg ganske annerledes.

I påsken forventes det sterk til svært sterk UV i Alpene og i Spania (7-8), mens Thailand har ekstremt sterk UV på denne tiden av året (13+).

Johnsen oppfordrer folk til å sjekke UV-varselet enten på Yr.no , som gir oversikt over Skandinavia, eller på nettsidene til Norsk institutt for luftkvalitet, som gir oversikt også for feriemål i resten av verden.

Les også: - Frisører kan forebygge kreft

Les flere nyheter.

Personvernpolicy