Så vakkert at du kan svime av

Firenze er en by så vakker at man må vokte seg for ikke å bli syk, mente den franske forfatteren Stendhal (Foto. Colourbox).

- Jeg ble fullstendig slått i bakken, sier Peter Normann Waage om første gang han så Firenze.

Fakta

Peter Normann Waage

Født: 1953

Yrke: Forfatter, journalist, russlandskjenner og kulturhistoriker.

Aktuell med: Boken «Firenze -Renessansens hovedstad og vår tids fødested».

Firenze:

I følge UNESCO befinner nesten en tredjedel av verdens kulturskatter i seg i denne forholdsvis lille byen.

Byen er så vakker at den har sin egen sykdom. Stendhal-syndromet er oppkalt etter den franske forfatteren Henri Stendahl, som kom til Firenze i 1817 og ble så overveldet av kunstopplevelser at han fikk et nervøst sammenbrudd.

Mellom 10 og 15 personer rammes hvert år av Stendahl-syndromet i Firenze.

Byen deles i to av elven Arno.

Kunstmuseet Uffizi er den mest besøkte bygningen i Italia.

Firenze er først og fremst en renessanse-by. I det 1400-århundre var den hjemstedet til blant annet Leonardo da Vinci, Michelangelo, Boticelli, Raphael, Dante, Galileo Galilei og Machiavelli.

FIRENZE, ITALIA: - Jeg var 18 år og på interrail. Vi hadde hatt en rangel i Basel og jeg var i bakrus. Da jeg så Firenze, kuppelen og katedralen ble jeg fullstendig slått i bakken. Du får sånn skjønnhetshetta, sier forfatter Peter Normann Waage til ABC Nyheter.

Syke av vakker kunst

Han har akkurat gitt ut boka «Firenze - Renessansens hovedstad og vår tids fødested». Den handler om byen som han etterhvert har fått et nært forhold til.

- Det er så fantastisk mye som skjuler seg bak steinene der. Jeg ville gi folk lyst til å reise dit, sier han.

Peter Normann Waage er ikke den eneste som har blitt slått av skjønnheten i byen.

Sykehuset Santa Maria Nuova ligger rett ved katedralen i Firenze og er parat til å ta i mot slike som ham.

Allerede i 1817 kom den franske forfatteren Stendhtal til renessansebyen og beskrev hvordan den gjorde ham svimmel, fikk hjertet til å banke fortere, så han ble forvirret og lett kunne besvime.

Spesielt utsatt er de som besøker Uffizi-galleriet der kunstverk av Leonardo da Vinci, Sandro Botticelli, Michelangelo og Raphael står på utstilling.

Tilstanden heter Stendahls-syndrom eller Firenze-syndromet og er en form for nervøst sammenbrudd som kan ramme mennesker i møtet med overveldende kunstopplevelser.

- Santa Maria Nuova har en egen avdeling som behandler mellom ti og femten pasienter i året, forteller Waage.

Les også: Her tar du et glass i Paris

Vin og vår

Han er best kjent som ekspert på Russland og forteller at mens russisk kultur er jobben hans er Firenze og italiensk kultur lidenskapen på fritiden.

- Det er viktig å komme til Firenze når man har vært i Russland, sier han

- Russland er vinter og vodka, men Firenze er vår og vin. Det er medisin. Når man kommer hit slapper man av, forteller kulturhistorikeren.

Les også: Forelsket i Istanbul

Pionerenes by

«Det var i Firenze «det» begynte» skriver han. Med «det» mener Waage vår måte å se på oss selv og verden.

- Det er så mye som startet her. Alt vi tar som selvfølgelig, kapitalisme, malerkunst og forståelsen av at det er det menneskelige som teller og ikke Gud. Til grunn for vår moderne sivilisasjon ligger tanken om at vi kan bestemme selv, at individet er et selvstendig vesen, sier Waage.

Byen hadde sin storhetstid under renessansen på 1400-tallet. Da virket Leonardo da Vinci og Michelangelo Buonarroti her. Forfattere som Dante Alighieri, Giovanni Boccaccio og Niccolò Machiavelli skrev i Firenze. Vitenskapsmannen Galileo Galilei utviklet ideer som skulle legge grunnlaget for hele den moderne naturvitenskapen.

Peter Normann Waage har et sterkt forhold til Firenze (Foto: Schibsted forlag).Peter Normann Waage har et sterkt forhold til Firenze (Foto: Schibsted forlag).

- Dersom man tar turen til statuerekkene utenfor Uffizi galleriet ser man den største samlingen av pionerer for vår tid som man finner noe sted i verden. Det er ganske vilt. Forståelsen om at man skal skrive på sitt eget språk, malekunstens moderne uttrykk og vitenskapen, forteller Waage.

- Firenze er stadig et senter for forskjellige kunstretninger. Du kan finne kafeer og møtesteder der kunstnere treffes, sier han.

I dag er Firenze også kjent som den moderne motens fødeby. Designeren Guccio Gucci ble født her og åpnet sin første butikk i Firenze i 1921.

Firenze-turen er heller ikke komplett uten en flaske vin. Den berømte italienske chiantien lages på vingårdene utenfor byen.

Peter Normann Waages tips for en tur til Firenze

- Du kommer stort sett med tog, om det så er fra flyplassen. Da ville jeg først spasert rundt i sentrum og tittet på statuene. Deretter ville jeg satt meg på en kafé.

- Jeg ville ha besøkt Uffizi-galleriet, men det er viktig å ikke ta for mye for èn dag.

- Jeg ville reist opp til Fiesole, en liten landsby over Firenze omtrent 20 minutter med buss. Der ville jeg besøkt San Marco-klosteret og se på freskene. Der er det stille og fredelig, ikke så mange turister og en deilig stemning.

- Om det er en torsdag kan du dra til San Miniato al Monte, en basilika som står på et av de høyeste punktene i Firenze. Klokka fem er det noen munker som synger der. På vei ned fra høyden finnes noen restauranter der en kan spise middag, drikke vin og lukte på byen.

- Firenze lukter en blanding av mat, gater, eksos og kattepiss. Det er en ganske fin lukt, sier kulturhistorikeren.

Les mer om reise hos ABC Nyheter

Les flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy