Åpen for alle - alltid

Her kan du mingle med pingviner og superstjerner

Postkortutsikt fra sørkapp. På kapphalvøya kan du møte på Madonna til hest i fjellene eller Robbie Williams med fotomodeller på strendene (Foto: Thomas Olsen).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bare en kort kjøretur fra Cape Town finner du fugler i smoking og stjerner i bikini.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– På disse veiene spiller bilprodusente inn reklamefilmene sine. Og på stranden der nede kan du bade med kjente supermodeller, popstjerner og engelske prinser, forteller sjåføren mens vi snirkler oss langs fjellsiden på vei sørover på Cape-halvøya.

– Og her har Madonna, Michael Jackson og Oprah Winfrey kjøpt seg eiendom, legger han til mens vi passerer en ny vik.

Les også: Vi drar på utenlandsferier som aldri før

Halvøya som i realiteten er en stor nasjonalpark, med Table Mountain som ryggrad, byr på behagelig temperatur i lufta og postkortutsikt hvor enn man snur seg. Det er ikke vanskelig å forstå at de rike og berømte vil feriere her.

Sommertemperaturene, mellom november og februar, ligger på rundt 26 grader. Om vinteren kan temperaturen falle til rundt 7 grader.

Isvann

Havet og de hvite strendene ser uten tvil fristende ut. Men skal man ha seg mer enn ett lite avkjølende dypp bør man utstyre seg med våtdrakt. Bølgene som treffer Cape-halvøya på Atlanderhavs-siden er i virkeligheten smeltevann fra Antarktis.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Artikkelen fortsetter under videoen.

En gjeng kule fugler har derimot ingenting i mot kjølig vann. Kappingvinen slo seg ned på Boulders Beach, i Falskbukta, så sent som i 1982. Og har siden blitt værende, til stor glede for kapphalvøyas mange turister.

På Boulders Beach, midt i et boligstrøk, bor rundt 3000 fugler i dag, og ved hjelp av platformer i treverk kan man ta fuglene i nærmere øyensyn om man betaler en inngangsbillett på ca 30 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Malt, salt og sjø i Skottland

Fare for utryddelse

Hele den hvite stranden er fylt til randen av sorte og hvite pingviner. Og alle driver med sine daglige gjøremål uten å bry seg nevneverdig om fuglefjellet av turister som står å ser på og fotograferer fra platået en meter unna.

– Se der! Sex on the beach!, roper en besøkende og peker på et pingvinpar som «hygger seg» i den hvite sanden mellom steinklippene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men de små pingvinene, som rager 60 cm over stranden, og veier 3-5 kg, har en usikker fremtid. Fra å telle rundt en million individer langs kysten til Namibia og Sør-Afrika totalt er tallet rundt 70.000 i dag.

Både jakt og oljeutslipp langs kysten har gjort at fuglen i dag er i fare for å bli utryddet.

Les mer om reise på ABC Nyheter

Les flere nyheter fra ABC Nyheter