Åpen for alle - alltid

Her tar du et glass i Paris

FORFATTERENS VANNHULL: Litt alkohol er som kjent kultur. Vi tok en oppstiver på verdenskjente Hemingway Bar i Paris. Fotografere i selve baren fikk vi ikke, så vi måtte knipse utenfra og inn. Foto: Øystein Eian.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdenskjente Hemingway Bar gir deg en intim baropplevelse i historiske omgivelser. Men du betaler for det også.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Noen fakta om Bar Hemingway

Fakta om Hemingway Bar

En av fire barer på Hotel Ritz. Foruten Hemingway Bar finnes Ritz Bar, Bar Vendôme og Pool Bar.

Kleskode: Pent, men enkelt

Reservasjon er ikke nødvendig, men det kan fort bli fullt fredag og lørdag kveld.

Nærmeste t-banestasjon: Concorde, Opéra eller TuileriesFakta om Hemingway BarEn av fire barer på Hotel Ritz. Foruten Hemingway Bar finnes Ritz Bar, Bar Vendôme og Pool Bar. Kleskode: Pent, men enkeltReservasjon er ikke nødvendig, men det kan fort bli fullt fredag og lørdag kveld.Nærmeste t-banestasjon: Concorde, Opéra eller Tuileries

* En av fire barer på Hotel Ritz. Foruten Hemingway Bar finnes Ritz Bar, Bar Vendôme og Pool Bar.
* Kleskode: Halvpent
* Reservasjon er ikke nødvendig, men det kan fort bli fullt fredag og lørdag kveld.
* Nærmeste t-banestasjon: Concorde, Opéra eller Tuileries

Her tar du et glass i Paris

Verdenskjente Hemingway Bar gir deg en intim baropplevelse i historiske omgivelser. Men prisene er stive.

PARIS (ABC Nyheter): Den legendariske forfatteren Ernest Hemingway (1899-1961) frekventerte et utall vannhull i Paris på 20-tallet, men daværende Petit Bar på Ritz Hotel sies å være favoritten

Fra du går inn på hotellet på 15 Place Vendôme til du sitter komfortabelt i en av de dype skinnlenestolene på Hemingway Bar, tar det noen minutter. Først skal du forsere noen dype, lange ganger med ærverdig dekor. Spenningen stiger i takt med skrittene. Hemingway Bar figurerer tross alt på Forbes` liste over verdens beste hotellbarer.

Så åpenbarer den seg, nesten bortgjemt på venstre hånd: En intim bar kledd i varmt trepanel og med fotografier tatt av Hemingway selv på veggene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var her Hemingway møtte den unge journalisten Mary Welsh, en kvinne han innledet et forhold til og som senere ble hans fjerde kone. Welsh skal imidlertid ha mislikt at stordrikkeren Hemingway til stadighet stinket alkohol. En sørvisinnstilt bartender skal så ha funnet opp en luktfri drinkblanding: vodka og tomatjus. Neste dag kom en storfornøyd Hemingway tilbake til baren og utbrøt ifølge historien:

«Well done! Bloody Mary never smelled a thing».

Ikke alle er enige i at Bloody Mary ble til på Bar Hemingway. Bartenderen Fernand Petiot hevdet hardnakket at det var han som skapte den spesielle cocktaildrinken da han jobbet på Harry`s New York Bar – en bar som ligger få minutters gange fra Hotel Ritz og som også ble ofte besøkt av Ernest Hemingway.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi prøvde den legendariske drinken på Bar Hemingway. 30 euro måtte vi ut med for godsakene. 227 kroner er i stiveste laget for en drink, men vi skrev det på feriekontoen og knaste fornøyd på Bloody Mary-garnityren; to sprø selleristenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens vår Bloody Mary ble tilberedt med ferdiglaget tomatjus, insisterte Hemingway i sin tid på å få ferskpressede tomater, forklarer barsjef Colin Field, som i 2001 ble kåret til verdens beste bartender av magasinet Forbes.

Vil du oppleve Hemingway Bar i nær fremtid, må du skynde deg. Hotel Ritz blir nemlig stengt i to år fra i sommer på grunn av omfattende oppussing.

Heldigvis er Hemingway Bar langt fra det eneste vannhullet i Paris som serverer gode drinker i flotte omgivelser. Sjekk også ut disse barene.

HARRY`S NEW YORK BAR

En annen Hemingway-favoritt som ligger et steinkast fra Ritz Hotel. Harry`s New York Bar er et lite stykke Manhattan i sentrum av Paris som med sitt røde og gule neonskilt skiller seg ut blant tradisjonelle brasserier og bistroer. Baren og veggene er laget i mahoghni-tre og blant dekoren er insignier fra amerikanske universiteter. Amerikanere i Paris var hyppige gjester på Harry`s New York Bar i 1920-årene, ikke minst «Lost Generation»-forfattere som nevnte Hemingway og F. Scott Fitzgerald. Andre kjendiser som har besøkt baren, er filmstjerner som Humphrey Bogart og Clint Eastwood. Det hevdes at Harry`s New York Bar var fødestedet til cocktailer som Bloody Mary (vodka, tomatjus, forskjellige krydder med mer), French 75 (gin, sjampanje, sitronjus og sukker), Sidecar (konjakk, cointreau og sitronjus) og The Monkey Gland (gin, appelsinjus, absint og grenadinsirup).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

BAR 228

Bar 228 er hotellbaren på femstjernershotellet Hotel Meurice, som har utsikt mot Tuileries-hagen og ligger mellom Place de la Concorde og Louvre-museet på Rue de la Rivoli. Foruten over 50 whiskeytyper og 300 cocktailer på menylisten byr baren på overdådig dekor og komfortable skinnstoler. Baren er åpen hver dag fra 12 til 02. Om kvelden sørger to jazzmusikere for god og intim stemning.

Café de Flore

Denne kafeen ligger på hjørnet av Boulevard Saint-Germain og Rue Saint-Benoît. Interiøret er i klassisk art deco-stil med røde stoler, mahogni og speil. I likhet med konkurrenten og naboen Les Deux Magots har dette vært en møteplass for intellektuelle siden 1920-tallet. Blant andre Jean-Paul Sartre og Simone de Beauvoir møttes her for å diskutere sin eksistensialismefilosofi. Selv om prisene etter hvert er blitt skyhøye får stedet stadig besøk av regissører og forfattere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les Deux Magots

Kaféen er nabo med Café de Flore og ligger på hjørnet av Boulevard Saint-Germain og Rue Bonaparte. Også her møttes 20-tallets intellektuelle elite, som Ernest Hemingway, Oscar Wilde, Djuna Barnes, André Breton og Paul Verlaine. Det var også her Picasso møtte sin muse, Dora Maar, i 1937. I likhet med naboen Café de Flore er det heller dyrt her. Nærmeste metrostasjon er Saint-Germain-des-Prés.

Le Garde Robe

Denne trendy vinbaren ved Louvre-museet serverer utelukkende organisk mat i en avslappet atmosfære. På menyen finner du blant annet parmaskinke, oster og østers. Du kan også kjøpe med deg vinflasker hjem. Baren er åpen fra 11 til 15 og 18 til 24 fra mandag til lørdag. Søndag er den stengt. Adressen er 41 rue de l’Arbre Sec.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kong

Denne restauranten i postmoderne japansk stil er å finne i toppen av Kenzo-bygningen i Pont Neuf-gaten. Cocktaildrinker koster rundt 15 euro. For det får du også en storslått utsikt over Seinen. Det var her rollefiguren Carrie Bradshaw i tv-serien Sex og Singelliv møtte kjærestens ekskone i siste episode av serien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kilder: Wikipedia, Trip Advisor, Worlds Best Bars, Lonely Planet, Gyldendals Topp 10 Reiseguider

PARIS (ABC Nyheter): Den legendariske forfatteren Ernest Hemingway (1899-1961) frekventerte et utall vannhull i Paris på 1920-tallet, men daværende Petit Bar på Ritz Hotel sies å være favoritten.

Fra du går inn på hotellet på 15 Place Vendôme til du sitter komfortabelt i en av de dype skinnlenestolene på Hemingway Bar, tar det noen minutter. Først skal du forsere noen dype, lange ganger med ærverdig dekor. Spenningen stiger i takt med skrittene. Hemingway Bar figurerer tross alt på Forbes' liste over verdens beste hotellbarer.

Så åpenbarer den seg, nesten bortgjemt på venstre hånd: En intim bar kledd i varmt trepanel og med fotografier tatt av Hemingway selv på veggene.

Les også: En liten perle i vinland

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var her Hemingway møtte den unge journalisten Mary Welsh, en kvinne han innledet et forhold til og som senere ble hans fjerde kone. Welsh skal imidlertid ha mislikt at stordrikkeren Hemingway til stadighet stinket alkohol. En sørvisinnstilt bartender skal så ha funnet opp en luktfri drinkblanding: Vodka og tomatjus. Neste dag kom en storfornøyd Hemingway tilbake til baren og utbrøt ifølge historien: «Well done! Bloody Mary never smelled a thing».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke alle er enige i at Bloody Mary ble til på Bar Hemingway. Bartenderen Fernand Petiot hevdet hardnakket at det var han som skapte den spesielle cocktaildrinken da han jobbet på Harry's New York Bar – en bar som ligger få minutters gange fra Hotel Ritz og som også ble ofte besøkt av Ernest Hemingway.

Vi prøvde den legendariske drinken på Bar Hemingway. 30 euro måtte vi ut med for godsakene. 227 kroner er i stiveste laget for en drink, men vi skrev det på feriekontoen og knaste fornøyd på Bloody Mary-garnityren; to sprø selleristenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: En ny smak av India

Mens vår Bloody Mary ble tilberedt med ferdiglaget tomatjus, insisterte Hemingway i sin tid på å få ferskpressede tomater, forklarer barsjef Colin Field, som i 2001 ble kåret til verdens beste bartender av magasinet Forbes.

Vil du oppleve Hemingway Bar i nær fremtid, må du skynde deg. Hotel Ritz blir nemlig stengt i to år fra i sommer på grunn av omfattende oppussing. Heldigvis er Hemingway Bar langt fra det eneste vannhullet i Paris som serverer gode drinker i flotte omgivelser. Sjekk også ut disse barene, kafeene og restaurantene.

HARRY'S NEW YORK BAR

En annen Hemingway-favoritt som ligger et steinkast fra Ritz Hotel. Harry's New York Bar er et lite stykke Manhattan i sentrum av Paris som skiller seg ut blant tradisjonelle brasserier og bistroer med sitt røde og gule neonskilt. Baren og veggene er laget i mahoghnitre og blant dekoren er insignier fra amerikanske universiteter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanere i Paris var hyppige gjester på Harry's New York Bar i 1920-årene, ikke minst «Lost Generation»-forfattere som nevnte Hemingway og F. Scott Fitzgerald. Andre kjendiser som har besøkt baren, er filmstjerner som Humphrey Bogart og Clint Eastwood. Det hevdes at Harry's New York Bar var fødestedet til cocktailer som Bloody Mary (vodka, tomatjus, forskjellige krydder med mer), French 75 (gin, sjampanje, sitronjus og sukker), Sidecar (konjakk, cointreau og sitronjus) og The Monkey Gland (gin, appelsinjus, absint og grenadinsirup).

Bar 228

Bar 228 er hotellbaren på femstjernershotellet Hotel Meurice, som har utsikt mot Tuileries-hagen og ligger mellom Place de la Concorde og Louvre-museet på Rue de la Rivoli. Foruten over 50 whiskeytyper og 300 cocktailer på menylisten byr baren på overdådig dekor og komfortable skinnstoler. Baren er åpen hver dag fra 12 til 02. Om kvelden sørger to jazzmusikere for god og intim stemning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Café de Flore

Denne kafeen ligger på hjørnet av Boulevard Saint-Germain og Rue Saint-Benoît. Interiøret er i klassisk art deco-stil med røde stoler, mahogni og speil. I likhet med konkurrenten og naboen Les Deux Magots har dette vært en møteplass for intellektuelle siden 1920-tallet. Blant andre Jean-Paul Sartre og Simone de Beauvoir møttes her for å diskutere sin eksistensialismefilosofi. Selv om prisene etter hvert er blitt skyhøye, får stedet stadig besøk av regissører og forfattere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les Deux Magots

Kaféen er nabo med Café de Flore og ligger på hjørnet av Boulevard Saint-Germain og Rue Bonaparte. Også her møttes 20-tallets intellektuelle elite, som Ernest Hemingway, Oscar Wilde, Djuna Barnes, André Breton og Paul Verlaine. Det var også her Picasso møtte sin muse, Dora Maar, i 1937. I likhet med naboen Café de Flore er det heller dyrt her. Nærmeste metrostasjon er Saint-Germain-des-Prés.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Le Garde Robe

Denne trendy vinbaren ved Louvre-museet serverer utelukkende organisk mat i en avslappet atmosfære. På menyen finner du blant annet parmaskinke, oster og østers. Du kan også kjøpe med deg vinflasker hjem. Baren er åpen fra 11 til 15 og 18 til 24 mandag til lørdag. Søndag er den stengt. Adressen er 41 rue de l’Arbre Sec.

Kong

Denne restauranten i postmoderne japansk stil er å finne i toppen av Kenzo-bygningen i Pont Neuf-gaten. Cocktaildrinker koster rundt 15 euro. For det får du også en storslått utsikt over Seinen. Det var her rollefiguren Carrie Bradshaw i tv-serien «Sex og Singelliv» møtte kjærestens ekskone i siste episode av serien.

Kilder: Wikipedia, Trip Advisor, Worlds Best Bars, Lonely Planet, Gyldendals Topp 10 Reiseguider

Les flere saker fra ABC Nyheters reise-seksjon Les flere nyheter