Kjennerens guide til Riga

Utsikten fra Skyline Bar i Hotel Latvia er verdt å få med seg. Foto: Tor Bernhard Slaathaug
Utsikten fra Skyline Bar i Hotel Latvia er verdt å få med seg. Foto: Tor Bernhard Slaathaug

Riga har blitt en populær destinasjon for en storbyweekend. Her er hovedstadens hemmeligheter.

RIGA, LATVIA: 70.000 nordmenn besøkte Latvias hovedstad i 2011. Det er ikke så rart med tanke på det generelle prisnivået i Latvia, samt et velutviklet flytilbud.

Til Riga flys vi direkte inn fra Oslo, Stavanger og Bergen.

Gamlebyen preges av turister

Er du nordmann på besøk i Riga er du med andre ord ikke alene. I gamlebyen i Riga er det ikke lenger spesielt å høre norsk eller svensk språk, og spesielt i helgene kan vårt og vår broderfolks språk være dominerende i bybildet.

For de som liker å skryte litt til familie og venner om det unike de har opplevd på tur, holder det ikke lenger å si at man har sett Frihetsmonumentet, spist på restaurant med middelaldertema, besøkt den ortodokse katedralen, eller gjennomgått rimelige SPA-behandlinger i et av byens utmerkede SPA-anlegg.

(Saken fortsetter under)

SEVERDIGHET: Frihetsmonumentet er en velkjent turistattraksjon i Riga. Foto: Colourbox.com
SEVERDIGHET: Frihetsmonumentet er en velkjent turistattraksjon i Riga. Foto: Colourbox.com

Ikke misforstå, det er verd å oppleve gamlebyen i Riga. Har du ikke vært her før, så bør man sjekke ut overnevnte steder og aktiviteter. Utsikten fra Skyline Bar i Hotel Latvia må sees, og et solid måltid bør inntas i den store Lido-restauranten utenfor sentrum. Verd å se, verd å oppleve.

Les også: Vi reiser til Spania, men drømmer om paradisøy

Kalnciems-kvarteret

For den som ikke liker å tråkke i allerede opptråkkede turiststier, eller som har besøkt byen tidligere, så er det fortsatt mye å ta av i Riga. En som kjenner byen fra innsiden og som mer enn gjerne gir tips om hva en bør se og gjøre, er nåværende styreformannen i det Norske handelskammeret i Latvia (NCCL), Sigfred I.E. Andersen.

– Et av de stedene jeg virkelig vil anbefale er et sted de aller fleste som er innom Riga faktisk ser, men når de har sett stedet er man plutselig forbi. Jeg snakker om Kalnciems-kvarteret. Området ligger langs hovedveien inn til Riga på vei fra flyplassen, og dermed har nok mange kjørt forbi med taxi eller buss, uten å tenke på at stedet er verd et besøk.

– Stedet i seg selv er preget av en del flotte trebygninger fra 1900-tallet, og lørdager arrangeres det marked der det selges håndarbeid. I tillegg arrangeres det workshops hvor man for eksempel kan tegne og andre praktiske aktiviteter - samt ta en tur med karusellen. På sommerstid arrangeres det konserter og utendørs kino her, sier Andersen.

Les også: Champagne: Reis, lær og imponer venner

Dra i mai eller på sommeren

Mange besøker Riga i førjulstiden, og opplever byen som et svært godt alternativ til klassiske destinasjoner som Lübeck, Wien eller Brussel. Desember 2011 var det ikke mindre enn fire forskjellige julemarkeder her i byen.

(Saken fortsetter under)

RIGA: Førjulstiden i Latvias hovedstad er populær blant turister. Byen ble kåret til den europeiske kulturhovedstaden i 2014. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB scanpix
RIGA: Førjulstiden i Latvias hovedstad er populær blant turister. Byen ble kåret til den europeiske kulturhovedstaden i 2014. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB scanpix

Likevel er mai, eller tiden rundt midtsommer (23-24.06), den beste tiden å besøke Riga og Latvia ifølge Andersen.

– Den viktigste feiringen for befolkningen i Latvia er midtsommer eller Ligo som det kalles her. Feiringen innebærer grilling, øldrikking, spising av hjemmelaget ost og hopping over bål, forteller han.

Som turist kan man få et lite innblikk i hvordan feiringen av Ligo foregår ved å besøke Latvias Etnografiske friluftsmuseum. Museet ligger 12 kilometer utenfor sentrum av Riga.

Les også: Reis til Sapa - det kan hende du får deg en venn for livet

Hockey og opera

Riga har selvsagt mer enn shopping å tilby. Hva med å få med seg ishockey i verdensklasse? Her har et av lagene i Kontinental Hockey League (KHL) hjemmebane. Vi snakker selvsagt om Dinamo Riga.

– Hockeykulturen er stor i Latvia, og Riga har verdens nest hjemmepublikum, sier bergenseren med et stort smil.

For de som ikke finner særlig mye glede i sport, kan et besøk i operaen anbefales.

Les også: Våryre kvinner om folk, mat, jazz og flamenco i Madrid

Nyt det latviske kjøkkenet

Mat er halve turen. Etter å ha opplevd litt andre sider av Riga enn det som kanskje er vanlig for den jevne turist, så er det viktig å spise og drikke godt. Man duger som kjent dårlig på tom mage, og humøret blir deretter.

Også i matveien er det mulig å unngå vanlige turistfeller som T.G.I Friday's. En som virkelig kan mat og som har førstehånds kjennskap til byens restauranter, er den latvisk-amerikanske kokken Karlis Robert Celms.

Den unge sjefskokken mener det latviske kjøkkenet er i ferd med å bygge på seg en selvtillit som nå tydelig kan merkes rundt om hos restaurantene i Riga.

– Latvia er i ferd med å bli det nye Danmark når det kommer til kvalitet. Fremtiden til det latviske kjøkken er lysende, og Riga er mulighetenes by for kokker som vil noe.

Kjennerens restaurantanbefalinger

Når Karlis skal anbefale restauranter, velger han å trekke frem tre forskjellige steder utenfor gamlebyen i Riga.

– Restaurantene utenfor gamlebyen har ikke like god tilgang på nye turister hver dag, og må derfor jobbe hardere for å tiltrekke seg besøkende. Det merkes på kvaliteten, mener han.

Kokken mener Restaurant Bergs, som man finner i det sjarmerende kvartalet Berga Bazaars, er den beste restauranten i byen. Bergs serverer udiskutabel kvalitet, med en meny som er basert på sesongens råvarer.

Prisnivået er høyt i forhold til de aller fleste andre restauranter i Riga, men lar seg godt forsvare.

– Sjefskokken Kaspars Jansons leverer sine gjester en matopplevelse med potensiale i Michelin-klasse, mener Karlis.

Er det ønskelig med et rimeligere alternativ, så foreslår han restauranten Istaba. Stedet har i løpet av sine fem år i drift etablert seg som nabolagets møtepunkt for trendy og uformell fine dining. Her vil man finne enkel latvisk bistromat.

Les også: På denne Paris-restauranten spiser du biff i blanke messingen

Laidback og kunstnerisk

Klientellet er av det litt mer kunstneriske slaget, og menyen komponeres utfra hva som finnes tilgjengelig for restaurantens kokker den dagen. Servicenivået er vennlig og litt laidback.

– Hit må du gå med åpent sinn. Vær forberedt på svært god mat, og prøv for all del lam hvis det står på menyen. Vinkartet er kanskje i det snaueste laget, men står godt i forhold til det som serveres, mener Karlis.

Les også: Ni smarte tips om du skal ut og fly

(Saken fortsetter under)

KAFÉLIV: Du kan nyte et frodig kaféliv, uten å blakke deg, i gamlebyen i Riga. (FOTO: Walter Bibikow / NTB scanpix)
KAFÉLIV: Du kan nyte et frodig kaféliv, uten å blakke deg, i gamlebyen i Riga. (FOTO: Walter Bibikow / NTB scanpix)

Hjemmelaget armensk

Den siste restauranten på listen til Karlis, er av det litt mer eksotiske slaget.

Aragats er en armensk restaurant som serverer solid hjemmelaget mat. Her møter gjestene en tidløs vennlighet, der gjesten står i sentum. Dette kommer tydelig frem når maten kommer på bordet.

– Ikke forvent finere gourmetmat, men rå vennlighet. No bullshit – åpne armer og smil hele veien, avslutter den amerikansk-latviske kokken Karlis Roberts Celms.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden