Dette fornærmer folk fra andre land

VEKSLENDE SIGNALER: Verdens beste sprinter Usain Bolt (t.v) bør aldri dra på en britisk pub, og tidligere høydehopper Steinar Hoen må holde seg langt unna Iran. Sprintprins Yohan Blake (t.h) ser derimot ut til å være smertelig klar over fingerfadesen fra de to andre. Foto: Scanpix
VEKSLENDE SIGNALER: Verdens beste sprinter Usain Bolt (t.v) bør aldri dra på en britisk pub, og tidligere høydehopper Steinar Hoen må holde seg langt unna Iran. Sprintprins Yohan Blake (t.h) ser derimot ut til å være smertelig klar over fingerfadesen fra de to andre. Foto: Scanpix

Selv om du ikke mestrer språket, så kan du meget lett ende opp med å gjøre deg kraftig upopulær i landet du besøker.

Kall det gjerne obskure reisetips, det nettstedet Smarter Traveler har kommet opp med, men faktum er at litt ekstra kunnskap om andre kulturer kan forebygge mange potensielle kjempeblemmer.

Dette er særlig aktuelt for pengesterke nordmenn, som reiser oftere til utlandet enn på lang tid.

Les også: Nordmenn reiser mer til utlandet

Sett deg foran, og ikke sjenk selv

Befinner du deg for eksempel i Japan, og føler for å ta en kald øl? Da er det viktig å huske på at det anses som uhøflig å fylle opp sitt eget glass. Det skal ifølge god etikette gjøres av en annen ved bordet.

Demokrati i drikkepraksis, med andre ord. Hva du gjør dersom du sitter alene, sier Smarter Traveler ingenting om.

Etter at du har slukket den verste tørsten i Japan, går kanskje turen videre til Australia. Får du behov for taxi, og fortsatt befinner deg alene, kan det være greit å vite at det anses som lite vennlig å sette seg i baksetet.

Samme kutyme gjelder for øvrig for nabolandet New Zealand.

Les også: Norsk øl øker i popularitet i utlandet

Tommelfingerregel

Hender, og ikke minst fingrene, kan brukes til å signalisere mye gøy. Dessverre har ikke verden klart å samkjøre alle betydningene.

Besøker du Afghanistan, Iran, Nigeria, Italia eller Hellas, må du for all del ikke gi de lokale tommelen opp. Det betyr mer eller mindre det samme som når nordmenn gir hverandre fingeren, og det budskapet tas ikke godt imot noe sted i verden. En universell regel likevel der altså.

Mer håndrelaterte tips. I mange kulturer anses venstrehånden som urenslig, og av den grunn er det ikke særlig lurt å fortære lokale fristelser i Midtøsten, India eller store deler av Afrika med, ja; venstre hånd.

Les også: 10 turistfeller verden rundt

V for....

Du har kanskje vært på pub i Storbritannia? Kanskje du også har bestilt øl? Kanskje to i samme slengen? Da visste du kanskje heller ikke at du bedriver høyrisikosport av verste sort.

Holder du fingrene i et v-tegn med håndflaten vendt mot deg selv, ber du vedkommende dra til jordens indre. Håndflaten andre veien så er det derimot helt greit. Det må være slitsomt å være bartender i Storbritannia.

Så var det tid for flørting under bordet i Asia og Midtøsten. Siden føtter blir vurdert som den mest lavtstående kroppsdelen i mange muslimske, hinduistiske og buddhistiske land, vil det være svært lite pirrende for lokale å få en fotsåle pekt mot seg.

US, USA, America

Det neste tipset er kanskje ikke høyaktuelt for nordmenn, men det kan være greit å vite likevel. Befinner du deg i Sør-Amerika, og utbasunerer at du er fra Amerika, er du i trøbbel.

Du impliserer med dette verbale mageplasket at du er fra USA, og at det kun er dette landets folk som «eier» retten til å beskrive seg som amerikanere.

Kort fortalt kan du fort kan bli oppfattet som fint lite opplyst. Søramerikanske land er tross alt en del av Amerika.

Apropos opplyst: Skal du sende blomster for å muntre opp noen i Ukraina, ikke send en bukett i partall. Dette brukes kun i begravelser. Oddetall er stikkordet for et langvarig vennskap her.

Les også: Reisetips: Glem sosiale medier når du er i Kina

Tips - et evig dilemma

Vi runder av med selve klassikeren innen misforståelser i utlandet. Få ting har skapt så mye dårlig stemning på tur som den vesle gesten tips. Ironisk nok, siden det er ment godt.

I USA fornærmer du stort sett alt og alle hvis du ikke tipser. Japan og Sør-Korea er derimot gjerrigknarkens paradis ettersom de skyr tips.

To øl, takk.

Les også:

Hit vil vi på norgesferie

Ni smarte tips om du skal ut og fly

Unngå valutafellen i utlandet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden