De nye storbyreisene - langt borte

Det går nå en direkterute fra Oslo (Gardermoen) til Doha i Qatar, med Qatar Airways. Foto: Scanpix
Det går nå en direkterute fra Oslo (Gardermoen) til Doha i Qatar, med Qatar Airways. Foto: Scanpix

Vi svir av mer penger på spontanreiser, og sitter gjerne 8-12 timer på flyet for en langweekendferie i 2012. Én ting er avgjørende for hvilke steder vi drar, mener reiseekspert.

- Alle destinasjoner som har direkteruter fra Skandinavia er potensielle langweekendmål, sier Rolf Forsdahl, direktør Reise Utland i Virke, til DN.no.

Dét betyr at en rekke eksotiske og spennende feriedestinasjoner nå er innen rekkevidde - selv om man bare har tre-fire dager fri. Stadig flere tar seg råd til spontanferier til både nært og fjernt, noe lavprisflyselskapene kan ta mye av æren for. Men det er ikke bare lommeboken som bestemmer hvor langhelgturen går denne våren:

Tre av fire nordmenn planlegger å bruke like mye eller mer på feriebudsjettet i år. Og siden Norge er «annerledeslandet» i Europa og vi prioriterer å feriere, blir ikke weekendturer lenger sett på som luksus. Ifølge Forsdahl er weekendturer i dag like selvfølgelige som lørdagspizza.

Les også: Egotrippen - den nye store reisetrenden

- Det er ikke noe galt med London, Praha eller Amsterdam. Men når man drar på helgetur til Amsterdam for fjerde gang, er det jo ikke akkurat like spennende lenger. Vi har appetitt på noe nytt og eksotisk, gjerne en annen kultur - og så vil vi reise et sted som ikke naboen har vært, sier Rolf Forsdahl.

Ny SAS-rute gir nye muligheter

Denne uken åpnet SAS en ny direkterute mellom København og Shanghai i Kina. Fem ukentlige avganger gir korte forbindelser til og fra Norge og SAS forventer 120.000 årlige passasjerer på ruten, som flyselskapet også fløy mellom 2004 og 2007. SAS har også en rute fra København til Beijing.

Les også: Feirer nedfrosset nordmann med egen festival

- For noen år siden oppdaget vi, til vår lille overraskelse, at reisemål som Dubai og Beijing begynte å bli populære langweekend-destinasjoner. Da skjønte vi at det ikke alltid er de billigste reisene man jakter på, og at nordmenn ikke lar seg skremme verken av store tidsforskjeller eller lange flyreiser. Og denne trenden er definitivt økende, sier Virke Reise-direktøren.

Han er sikker på at Shanghai vil bli mer populær, nå som SAS flyr direkte dit fra København. Han har også tro på Bangkok, Beijing, Dubai - og ikke minst Doha i Qatar, som nå Qatar Airways flyr direkte til fra Gardermoen.

- For mange var Doha helt ukjent for nordmenn for få år siden. Hva har Doha å tilby weekend-turister?

- Shopping lokker alltid, og i Doha kan man få tak i billig gull, smykker og skinnprodukter. Samtidig kommer man jo til en helt annen kultur og Doha har ingredienser som gjør at man virkelig kan få oppleve noe helt annet enn man er vant til, sier Forsdahl.

Les også: Norge har ikke de vakreste kvinnene likevel

Klokkertro på Singapore

New York har vært en populær langweekend-destinasjon lenge. Hit kan man også komme seg direkte fra Oslo, og The Big Apple faller neppe i popularitet, tror Forsdahl. Men en av de aller hotteste langweekendmålene fremover blir Singapore, spår han. Kanskje også Miami.

- Jeg holder en sterk knapp på Singapore, som man flyr direkte til fra København. Denne byen har et stort potensial, byen har "alt" og er et perfekt mål for en langweekend. Når det gjelder Miami, tror jeg nok de fleste ønsker seg litt flere dager her, men det går fint an å få mye ut av tre-fire dager også, sier Rolf Forsdahl.

Les også: Røykeforbud på stranden likevel?

- Hva med Cape Town i Sør-Afrika? Her slipper man jo tidsforskjellen fra Norge, selv om reisen er relativt lang og dyr?

- Man kan selvfølgelig reise på langweekend til Cape Town også, men for mange blir tre-fire dager i Sør-Afrika i korteste laget. Det er rett og slett så mye å oppleve, mener Forsdahl.

Funn fra ebookers bestillingsstatistikk ifjor høst viste at New York var den destinasjonen som økte mest blant helgeturene. Helt på topp lå London med New York som nummer to og Roma, Barcelona, Berlin og Praha på de neste plassene.

Les også:

Hit reiser vi i 2012

«Nanoferier» i skuddet

Sikrer seg kjempelønnshopp

28-åring tjener millioner på ordspill

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere reisesaker her

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden