Vil fra terrorisme til turisme

Myndighetene i den irakiske byen Madain håper den enorme Ctesiphonbuen er en av attraksjonene som i fremtiden vil kunne bringe turister tilbake til den krigsherjede byen. Foto: Magnus Manske (Flickr)
Myndighetene i den irakiske byen Madain håper den enorme Ctesiphonbuen er en av attraksjonene som i fremtiden vil kunne bringe turister tilbake til den krigsherjede byen. Foto: Magnus Manske (Flickr)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den irakiske byen Madain vil tilbake til sin tidligere status som senter for arkeologi og turisme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

MADAIN, IRAK: Madain var antatt å være lagringssted for biologiske våpen under Saddam Husseins regime. Senere ble den en skanse for al-Qaida. Byen har omkring 7.000 innbyggere, og ble grunnlagt av parterkongen Mithridates I for over 2.000 år siden, melder AFP.

Madain ligger i dag mellom to hovedgjennomfartsårer som knytter hovedstaden Bagdad til det sørlige Irak. I nærheten finner man historiske steder som Ctesiphonbuen og graven til Salman Pak, en av følgesvennene til profeten Muhammed.

– Vi vil bringe livet tilbake til dette stedet og gjøre det til et vakkert sted for turisme, sier tjenestemannen Abdelhadi Hassan.

Vakre hager

Byen ligger 30 kilometer sør for Bagdad. Hassan forteller at både irakere og utlendinger brukte å besøke hagene og parkene i byen.

– På grunn av forsømmelse forsvant hagene og parkene, sier han.

Les også: Her ligger landets dyreste hytter

Vedlikeholdsarbeidet ble stanset «på grunn av krigene under det forrige regimet». Postkort fra 70-tallet viser overdådige hager og lysthus, men i dag er det lite vegetasjon fordi vanningsrørene ble ødelagt og trærne hugget til brensel under krigen med Iran fra 1980-88.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det lokale museet ble plyndret i 2003 etter den amerikanskledede invasjonen der Saddam Hussein ble kastet. Hussein ble senere henrettet.

Enormt palass

Et palass bygget i gul tegl av Shapur I (241-272 e.Kr) av det persiske Saddanidedynastiet, inneholder Ctesiphonbuen, som med sine 37 meter i høyde og 48 meters dybde er verdens største. Omkring to kilometer fra palasset ligger graven til Salman Pak («den rene» på persisk).

Ifølge tradisjonen var Pak opprinnelig zoroaster, men omvendte seg til kristendommen. Siden ble han solgt som slave til en jødisk familie i Medina i dagens Saudi-Arabia, før han omvendte seg til islam.

Les også: Norsk familie avbrøt ferie på grunn av østeuropeere

Selv om byen var et sentrum for turisme og fremdeles inneholder historiske steder fikk Madain et svært dårlig rykte de siste tiårene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krig og terror

I 1986 ble det irakiske programmet for biologisk krigføring utviklet i området, og under invasjonen i 2003 hevdet amerikanske styrker å ha pågrepet egyptiske og sudanske statsborgere i «terrortreningsleire» i byen.

I 2005 gjorde al-Qaida byen til en av sine tilfluktssteder, der de produserte bilbomber og andre eksplosiver mens gruppens krigere angrep politi og amerikanske styrker.

Terroristene bygget også «fangehull» i frukthagene i området for å oppbevare ofre som var blitt kidnappet fra motorveiene i nærheten. Den tidligere irakiske etterretningssjefen general Mohammed Shahwani kalte byen et «geriljaskjulested».

– Regionen var åsted for væpnet konflikt, men i dag er alt dette over, sier Hassan. Men militæret og politiet patruljerer fortsatt både til fots og i pansrede kjøretøy mellom sunnimuslimske og sjiamuslimske nabolag.

Les også: Vanskeligere å få leiebil i Spania

Sårene etter konflikten mellom de to gruppene er langt fra leget. Sjiamuslimer klarer ikke å glemme de grusomme årene fra 2005 til 2008 da opprørere gjennomførte drap, kidnappinger og angrep mot deres hellige steder.

Abu Ali al-Shimmari, en 56 år gammel restauranteier, er fremdeles hjemsøkt av dagen i 2005 da tre væpnede menn fortalte ham at han hadde tre dager på seg til å «forsvinne eller bli drept.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han og familien forlot byen frem til 2008, da sikkerhetssituasjonen var blitt bedre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremtidshåp

Både sunni- og sjiamuslimer ønsker at Madain igjen skal kunne bli et turistmål.

– Jeg vil virkelig at vi skal kunne ha det som i gamle dager, sier Shimmari. Adnan Khideir, en 42 år gammel pensjonert sunnimuslimsk tjenestemann er enig: «Staten må gjenoppbygge byen, særlig nå som sikkerhetssituasjonen er bedre».

Han sier han vil at hagene og de offentlige parkene skal gjenopprettes og at et gammelt hotell bør renoveres.

Les også: Maler byen blå

Men inntil videre er palasset og Ctesiphonbuen forlatte steder, voktet av sikkerhetsstyrkene. Stedet har ikke en gang blitt registrert på Unescos verdensarvliste, og en slik forespørsel har heller ikke kommet, sier en tjenestemann fra den internasjonale organisasjonen.

Les mer om reise på våre temasider

Les flere nyheter her