Maler byen blå

Sjefsministeren ønsker seg en blå by. Bildet til høyre er fra Kolkata (Calcutta). Foto: Abhinaba Basu (Kolkata)/ John Johnston (Jodhpur)
Sjefsministeren ønsker seg en blå by. Bildet til høyre er fra Kolkata (Calcutta). Foto: Abhinaba Basu (Kolkata)/ John Johnston (Jodhpur)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Indiske Kolkata skal bli ny.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Kolkata

* Hovedstad i delstaten West Bengal.
* Cirka 5 millioner innbyggere.
* Indias viktigste handels- og kultursenter og viktigste havneby på østkysten (sammen med uthavnen Haldia).
* Bortsett fra i sentrumsområdet, er byen ytterst kompakt med trange, overfylte gater og mange bor i slumområder, bustees, uten vann, lys eller kloakkavløp. Det er anslått at flere hundre tusen mennesker sover ute i de overfylte gatene.
* Grunnlagt 1690 av engelske kjøpmenn.
* Hovedstad i Britisk India fra 1773 til 1912, da den ble avløst av Delhi.

Kilde: SNL.no

KOLKATA, INDIA: Kolkata (tidligere Calcutta) var en gang hovedstaden i det britiske India.

Byen er nå sakte i ferd med å males blå, favorittfargen til delstatens nye sjefsminister, som har gitt ordre om at byen skal «bli ny», melder Oman Tribune.

Mamata Banerjee kom til makten i Vest-Bengal i fjor etter 34 års marxistisk styre. Hun lovet en ansiktsløftning for byen, der mye av den berømte arkitekturen fra kolonitiden, hovedsakelig malt i rødt, forfaller etter flere tiår med dårlig vedlikehold.

Les også: Du ble min øyensten

Hun har besluttet at byens bruer, gjerder og mange av dens 100 offisielle bygninger fra kolonitiden skal få et nytt strøk maling. Blått er den populitiske ministerens favorittfarge.

Noen politistasjoner i Kolkatas forsteder, som har vært røde siden britisk administrasjon, har allerede fått en overhaling. Trafikklys, gateskilt og trestammer skal også til pers. Også busser og taxier skal inngå i planen.

Men Kolkata har en sterk utfordrer til tittelen «Indias blå by». For øyeblikket tilhører tittelen den populære ørkenbyen Jodhpur i Rajastan, som trekker til seg titusener av turister årlig.

I Norge er det Sortland som er kjent som «den blå byen», etter at store deler av bygningene i sentrum er malt i forskjellige nyanser av blått.

Les mer om reise