Ut i det grønne:– Skal du se nordlyset, trenger du fire ting

FLAKS: Årene framover vil by på ekstra gode muligheter for å se nordlys, noe turistnæringen vet å spille på. Alle hobbyfotografer kan imidlertid ikke regne med like gode forhold som det var denne kvelden på Kvaløya ved Tromsø. Foto: Bjørn Jørgensen/Samfoto

Aurora polaris trekker mange turister nordover. Dessverre finnes ingen nordlysgaranti.

Fakta om Aurora polaris
Aurora polaris betyr polarlys, og er et lysfenomen i den polare øvre atmosfære, 90 til 180 kilometer over bakken. Fenomenet kalles i nord gjerne aurora borealis eller nordlys, og i sør aurora australis eller sørlys.

Nordlys oppstår når energirike partikler, elektroner og protoner, kommer inn i Jordens atmosfære og kolliderer med atmosfæregassen. Denne blir tilført energi som så sendes ut igjen i form av lys.

Nordlyset opptrer i mange forskjellige former. Energien i primærpartiklene og sammensetningen av atmosfæregassen bestemmer fargen. De dominerende fargene i den synlige delen av spekteret er grønt, rødt og blått.

Mange forbinder nordlyset med vinteren, men det er der hele året – det er bare vanskelig å se i dagslys.

Turtips

Nordlysturene finnes i utallige varianter. De ulike operatørene tilbyr å jakte på nordlyset med alt fra buss og båt til reinsdyr og hundeslede. Mange tilbyr også kombinasjonsturer der man kan få utbytte av turen selv om nordlyset skulle utebli, for eksempel samiske opplevelser med reinkjøring og lavvo, eller nordlys-kveldsturer på ski eller truger.

Visit Norway har listet opp noen muligheter for nordlysturister:

* Se nordlyset til sjøs på vintertur med Hurtigruten.

* Snøscootersafari under nordlyset.

* Nordlysjakt med buss med avreise fra for eksempel Alta eller Tromsø.

* Hundesledetur.

* Se virtuelt nordlys på Nordkapp med en av Norges mest avanserte skipssimulatorer.

* Besøke Polarlightcenter i Laukvik i Lofoten der du kan lære mer om nordlyset av to entusiastiske nordlysforskere.

Kilde: Store norske leksikon

Det er februar, og Tromsø viser turistene sin verste side. Mye vind har ført til at dagens båtturer har blitt avlyst, regn og hålkeføre til at aktiviteter som reinsledekjøring og skigåing har måttet utgå. Nå har kveldsmørket senket seg, og turistene rømmer byen. På turer med navn som «Aurora Comfort», «Nordlysbussen» og «Aurora Sightseeing» setter de seg på busser som kjører fire, fem, seks eller sju timer inn i mørket, på jakt etter nordlyset.

– Jeg har kommet helt fra New Zealand for å se nordlyset, sier Sue Varbour, der hun sitter på Tromsø friluftssenters buss i trøstesløst februarregn. Egentlig hadde hun meldt seg på en tur med nordlys, reinsledekjøring og lavvohygge en drøy halvtime utenfor byen, men turen ble avlyst på grunn av været. I stedet er hun blitt med på bussjakt etter oppholdsvær lenger inn i landet.

Uten værforbehold

At været i Norge er ustabilt og uforutsigbart, vet de fleste nordmenn. Enklere for turoperatørene blir det ikke av at også nordlyset kan være vanskelig å melde.

Se også: De tar eksamen i Nordlys

– Jeg har sittet med turister under stjerneklar himmel en hel kveld uten å se så mye som et glimt av nordlys. Det er kanskje det mest frustrerende. Men jeg har også reist av gårde i elendig vær, bare for å oppleve at det klarner opp utover kvelden og turistene får en fantastisk opplevelse, sier Trine Risvik ved Tromsø friluftsenter.

Les også: Ler av norsk nordlyskrangel

– I fjor var det dårligste nordlysåret siden 1935, da var det mange skuffede gjester. Men sjansen for å se nordlys er aldri null. Så vi avlyser sjelden, min erfaring er at det er bedre å reise ut og gjøre et forsøk. Det er det turistene vanligvis ønsker også, forklarer Risvik, og holder humøret i bussen oppe med kaffe, sjokoladekake og blide svar på alle passasjerenes spørsmål.

Les også: Solstorm skaper nordlys

– Skal du se nordlyset, trenger du fire ting, forklarer hun dem.

– Du må ha varme klær, bra vær, flaks og en god porsjon tålmodighet. I tillegg må du regne med vond nakke etter å ha stirret lenge mot himmelen. Nordlyset kan plutselig dukke opp, for så å være borte i neste øyeblikk, advarer hun.

På nordlystoppen

Skal du på nordlysjakt, kan dagene og årene framover være en god anledning.

– Aktiviteten på sola går i sykluser på 7– 11 år, og akkurat nå er den inne i en topp. Det er nemlig solaktiviteten som styrer nordlyset. Sola skyter ut elektrisk ladede partikler, og når de treffer jordas magnetfelt, får vi nordlys, sier Kolbjørn Blix Dahle ved Andøya rakettskytefelt. Senteret forsker blant annet på nordlys.

Les også: Nå kan du oppleve nordlyset

– Vi har lenge hatt liten solaktivitet, men det snudde i 2011. Man kan si rimelig sikkert at aktiviteten vil være høy i hvert fall i to år framover, forteller han.

Ved hjelp av satellitter kan man til en viss grad varsle hvorvidt det blir nordlys de nærmeste dagene.

– Vi kan måle mengden partikler som slynges ut, men vi vet ikke hvor mye av dette som treffer jordas magnetfelt, forklarer han, og mener Andøya er det beste reisemålet for dem som vil se nordlyset.

– Andøya ligger perfekt til ved havet og nordlysovalen. Nordlysovalen det er beltet som ligger rundt nordpolen hvor nordlyset forekommer hyppigst. Om natta ligger beltet midt over Andøya, sier han.

Se også: Utrolige polarlysbilder fra rommet

Nordlyset kan imidlertid beskues også fra andre deler av landet. I utgangspunktet er det gode muligheter fra Lofoten og helt nord til Svalbard, men selv så langt sør som Oslo har man kunnet se nordlys i år.

Lykke på reisen

Med sin praktiske beliggenhet og sine mange tilbud trekker Tromsø mange av nordlysturistene. Bussen til Tromsø friluftsenter har kommet fram til dagens endestopp: En rasteplass på Skibotn, som ifølge guiden er det minst nedbørrike stedet i Troms. Denne kvelden møtes imidlertid turistene av duskregn idet de går ut av bussen med jakkehettene godt over hodet.

– Ser dere? spør Trine Risvik, og peker mot himmelen, der et svakt grønnskjær kan skimtes bak skylaget.

Les også: NASA hyller norsk nordlys-film

– Hvis det klarner opp nå, får vi se masse nordlys, fortsetter hun.

Men regnet øker i styrke, og bussen må til slutt gjøre vendereis.

– Det sies at hvis man ser nordlyset, er man velsignet med hell og lykke. Og det har vi jo gjort, sier Risvik oppmuntrende.

Newzealandske Sue Varbour lar seg heller ikke skuffe.

– Jeg synes Tromsø er et vakkert sted uansett.

Les flere saker fra ABC Nyheters Reise-seksjon her

Les flere nyheter