Se Lanzarote fra ubåt

Lanzarotes eneste ubåt er malt i knallsterke farger. Alle foto: Målfrid Bordvik
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lanzarote er mer enn strandliv. Her kan du, som et av få steder i verden, bli med på et ekte ubåtdykk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ubåt-safari på Lanzarote

  • Selskapet Submarine Safari arrangerer turene, men du kan også bestille plass via turoperatør eller hotellet du bor på.
  • Ett dykk koster 55 euro (cirka 550 kroner) for voksne og 34 euro (340 kr) for barn. Bestiller du via nettsidene til selskapet, kan du få 10 % rabatt.
  • Det er satt opp flere dykk hver dag unntatt søndag. Du blir fraktet i buss til og fra Puerto Calero, der ubåten ligger til havn.
  • Ubåten er bygget i Finland, veier 106 tonn og kostet tre millioner euro. Farkosten er 18 meter lang, 4 meter brei og 6,5 meter høy.
  • Ubåt-safari finnes også i San Miguel Marina på Tenerife.

LANZAROTE, SPANIA (ABC NYHETER): Treffende nok er det «Yellow Submarine» med The Beatles som spilles over høytaleranlegget på den knallgule ubåten i havnen Puerto Calero på Lanzarote. Det 18 meter lange fartøyet er en av få kommersielle ubåter i verden.

Enten du trenger en avveksling fra solsengen, været har sviktet, eller du rett og slett vil ha noe spennende å fortelle om når du kommer hjem – så kan dette være en fin utflukt for hele familien.

For alle

Selskapet Submarine Safaris plukker deg opp i buss og frakter deg rett til havnen, en kort kjøretur vestover fra Puerto del Carmen. Før man får lov til å stige om bord må man se en sikkerhetsvideo, som viser hvor man finner flytevest og oksygenmaske, i tilfelle noe skulle gå galt. Det er ikke toaletter i ubåten, så benytt gjerne de siste minuttene i havna til et toalettbesøk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Turistfølget denne dagen består av alt fra toåringer til pensjonister med krykke. Det er ikke noen fysiske krav til å delta på ubåt-safari, annet enn at du må klare å komme deg opp og ned den bratte stigen fra dekk til selve ubåten.

Les også: Verdens største korallrev vandrer fram og tilbake

Klart vann

Den luftkondisjonerte ubåten har over 40 sitteplasser langs store vinduer. Dermed kan du, helt uten dykkersertifikat og på en svært behagelig måte, studere undervannsverdenen på Kanariøya.

På en skjerm foran deg, som er koblet til to kameraer på dekk, ser du hvordan ubåten legger fra kai og beveger seg ut av havna.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvite bobler omringer ubåten idet kapteinen sakte, men sikkert fører oss under vann. Sjøen er krystallklar, og fiskene rundt oss blir flere og flere i tallet.

«Titanic»

En engelsk- og tysktalende guide ber oss om å holde plassene våre, selv om vi skulle se noe mer interessant på andre siden av båten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Halvveis vil nemlig ubåten snu, slik at alle får den samme utsikten. Vi nærmer oss havbunnen, der et skipsvrak utgjør Lanzarotes egen «vesle Titanic». Et annet skip ble senket av myndighetene for tre år siden for å skape mer sjøliv på havbunnen.

På det dypeste når vi 36 meter. Stirrer du lenge nok i sanden, vil du oppdage at ikke alt er sand – men kamuflert fisk som du først oppdager når den rører seg. Noen meter bortenfor blir en fiskestim jaget av større fisk.

Les også: Nå kan du dykke til Titanic

Danser med piggrokke

Kapteinen bremser opp og guiden forteller at vi tar en pause. Det er tid for undervannsshow.

Dykkeren Alex dukker opp, og sammen med ham en svær stingray, eller piggrokke. Dette er den samme fisken som drepte krokodillejegeren Steve Irwin i 2006.

Men dykkeren og denne piggrokken har åpenbart funnet tonen, idet de mer eller mindre danser sammen rundt ubåten. Forklaringen er nok småfisken som piggrokken lokkes med. Synet er enestående, og det knipses heftig fra mobiler og fotoapparater.

Etter en knapp time om bord, blåser kapteinen luft inn i tankene igjen og vi starter ferden mot overflaten.

Les også: Nytt cruiseskip får undervannslounge - bygges i Norge