Meny

Frykt for karnevalet i Rio

En danser fra sambaskolen Beija Flor opptrer under karnevalsfeiringen i Rio de Janeiro i Brasil mars 2011. Se flere foto fra fjorårets feiring ved å trykke på pilene. Alle foto: Scanpix/byråer.
Politiet i Rio de Janeiro ble enige om å gå til streik natt til fredag. Avgjørelsen kommer få dager før verdens mest berømte karnevalsfeiring.

Flere hundre politifolk og brannmenn gikk fredag til streik for bedre lønn i Rio. Streiken startes en uke før karnevalet i byen, som er verdens mest berømte. Sjefen for det lokale militærpolitiet sier imidlertid at alle enheter «fungerer som normalt», melder AFP.

Skribenten Julia Michaels skriver i et blogginnlegg hos Christian Science Monitor (CSM) at mange nå spør seg hva streiken kan innebære for avviklingen av det tradisjonsrike karnevalet med de berømte opptogene.

«Hva dette vil innebære for sikkerheten til de tolv millioner innbyggerne i sentrum av byen, ikke minst med tanke på karnevalet, er spørsmålet på alles lepper», skriver Michaels.

Les også: Hete netter i Rio 

Drapsavsnittet til politiet later fortsatt til å være på jobb, skriver hun. To mistenkte i en drapssak ble pågrepet fredag. Spørsmål om lønn er kjernen i streiken.

- Må Gud beskytte Rios innbyggere, sier den unge journalisten Rene Silva Santos ifølge Michaels.

- Særlig dem som lever i [slum]områder der det militære politiet har en sterk tilstedeværelse.

«Operative»

I Rio var det rolig i gatene fredag, etter at militærpolitiet uttalte at «alle enheter er fullstendig operative, med støtte fra politiets spesialavsnitt».

- Det er ingen lammelse av noen type tjenester for borgerne. Militærpolitiet understreker sitt engasjement for befolkningens sikkerhet, het det i en uttalelse.

Politibetjenter ved hovedkvarteret sitt i Rio fredag 10. februar. Flere av politifolkene i delstaten gikk ut i ulovlig streik fredag, og skapte dermed bekymring for sikkerheten under karnevalet. Foto: Scanpix/AP.Politibetjenter ved hovedkvarteret sitt i Rio fredag 10. februar. Flere av politifolkene i delstaten gikk ut i ulovlig streik fredag, og skapte dermed bekymring for sikkerheten under karnevalet. Foto: Scanpix/AP.

Oberst Federico Caldas uttaler til radiokanalen CBN at det er utlyst arrestordre på 11 av de viktigste lederne for politistreiken.

- Karnevalet vil finne sted som normalt, og det er ikke behov for militær støtte foreløpig, sier en talskvinne for militærpolitiet til AFP.

Les også: Viser seg fram med samba

Men den streikende brannmannen Reginaldo Adin sier:

- I år, for første gang i Brasils historie, kan vi miste karnevalet her i vår by. Karnevalet er kjent i hele verden, og er et av byens varemerker.

Ulovlig streik

Politiets lønninger i Rio er blant de laveste i landet. Begynnerlønna ligger på omkring 4200 kroner i måneden. De streikende krever 12.240 kroner i måneden samt 2400 kroner i diettpenger til mat og transport.

Det er ulovlig for politi og brannfolk å streike i Brasil, men de streikende har som regel blitt benådet, med unntak av de som har gjennomført øvrige lovbrudd. Uroen skaper også bekymring for Brasils avvikling av World Cup i football i 2014.

Militærpolitiet er kjent som «militært» på grunn av deres organisasjonsstruktur.

Les også: Den ekte blåmandagen

Les flere nyheter

Reise
Populært