Meny

På fottur i Madeiras fjellskrenter:

På den smale sti

140 CENTIMETERS UTGANG: Selv 7-åringen finner det tryggest å bøye seg ned. En ferd langs Madeiras mange vanningskanaler, som er spredd ut over fjellryggene, kan by på overraskelser. Foto: Susanne H. Wiik
Barna er for første gang samstemte. På fottur og foran en dyster mørk tunnel lyder det: – Nei, tør ikke! To timer senere er verden snudd på hodet.
Sånn kommer du dit:

«Levada dos Tornos». En 25 minutters busstur bringer deg til torget i Camacha som er siste holdeplass (nr 129 fra den sentrale busstasjonen i Funchal).

Turen koster 1,60 Euro for voksen og 1,10 for barn.

Fra torget i Camacha peker et lite treskilt deg på riktig vei, som er en svært bratt, asfaltet blindvei nedover. Der veien slutter, starter levadaen i retning «Monte».

Og sånn kommer du hjem: Mot slutten av turen dukker det opp store vannreservoarer nede ved kysten. Så kommer du inn på en bratt trafikert vei. Bussholdsplassen ligger knappe 100 meter opp i lia.

«25 Fontes». Vi leide bil. En syvseters i to døgn fikk vi for 160 Euro.

Fra hovedveien (ER 110) over Madeiras versjon av Hardangervidda - «Paul de Serra» - kjører en åtteseters buss fra parkeringsplassen ned til Rabacal hvor turen starter.

Minibussen koster 5 Euro for voksne og 2 Euro for barn - tur/ retur.

«Balcões». Også leiebil. Veien (ER 103) går fra Funchal med retning Ribeiro Frio/ Santana. Busser med nummer 103 og 138 bringer deg også frem til startstedet. Fra samme sted starter også andre levader.

«Levada dos Piornais». Ta buss nummer 45 eller 50 til Rua E. Unidos da America hvor den starter.

Eventuelt kan man lete seg fram til levadaen med utgangspunkt i stoppestedet til buss nummer 04, 43 eller 48 ved kirken Igreja Antiga do Amparo på Funchals vestkant.

Da slipper du å spasere gjennom tett bebyggelse og starter i grønnere omgivelser.

Bybussen koster 1,10 Euro for voksen og 0,60 Euro for barn.

MADEIRA (ABC NYHETER): Kjenner du en kamel som trenger øvelse før et bibelsk nåløye skal passeres?

Her er da et knakende godt tips: Dra til Madeira og test turstien «Levada dos Tornos» med start i fjellandsbyen Camacha.

Stien starter idyllisk i en skog hengende i den bratte fjellsiden, og duften av mangnolia og eukalyptus dytter deg i gang. 

– Tør ikke. Tør ikke

Og selv om du går oppover, er den menneskeskapte stiens fall så slakt at du faktisk tror det er flat mark.

I tillegg går denne stien gjennom tre tunneler. En av dem bare 140 cm høy de siste femten meterne.

På det verste beveger du deg da i stummende mørke på en fuktig tredve cm bred sti med en vanningskanal på høyre side. (Tips: Ta med lommelykt eller bruk en mobiltelefon).

– Nei, tør ikke. Tør ikke, sier både 7- og 10-åringen utenfor den første tunnelen.

Da trodde vi det bare var én tunnel på hele turen, så barna ble overtalt til å prøve å passere den trange passasjen.

Les også: På den grønne gren

Strekket inn til en av hovedstadens tre botaniske hager, den britiskinspirerte og alt for formelle Palheiro Gardens, tar et par timers tid og har en god del utfordringer for kameler og oss andre passgjengere.

Å gå i tett følge med bare massive fjellvegger å støtte seg på, og kun opplyst av en mobiltelefons lykt, gjør åpenbart noe med samholdet og sinnets munterhet.

For to timer og like mange tunneler senere, var verdensbildet deres snudd på hodet:

Tunnelene var det beste, det kuleste! Kan jeg få en is?

Vulkanske Madeira i Atlanterhavet er en selvstyrt del av Portugal og unikt på mange måter.

En av dem er disse 2500 kilometrene med vanningskanaler som krysser øya.

Langs disse levadaene løper mer eller mindre smale stier for arbeiderne som skulle vedlikeholde det unike irrigasjonsanlegget som brakte vann fra øyas nordside til sør.

Slaver bygde de første

Den første kanalen ble bygd ved hjelp av slaver, men systemet fikk sin største utbredelse fra 1800-tallet og oppover.

Med masseturismen har man også oppdaget at levadaene har et kommersielt potensial.

TUREN LANGS «Levada dos Tornos» kan begynne i fjellandsbyen Camacha. Foto: Susanne H. WiikTUREN LANGS «Levada dos Tornos» kan begynne i fjellandsbyen Camacha. Foto: Susanne H. Wiik

I mange guidebøker fremstilles turene som halsbrekkende øvelser, spesialtilpasset familien Rambo og Lara Croft.

Selv om enkelte turer er farlige - så sent som i januar 2012 falt to turister ned og døde - så finnes det nok av turer som ikke utfordrer vandrere med høydeskrekk (som undertegnede) eller slapp holdning (som - ja, nettopp - undertegnede).

Det er et spørsmål om forberedelse. Det finnes også guidebøker som fokuserer nettopp på de mer bedagelig anlagte som heller ikke lar seg friste av nok en dag ved bassenget.

1881 M.O.H: Fra fjelltoppen Pio do Areeiro (1818 m) går en levada for de høydesterke (ikke undertegnede) til Madeiras høyeste fjell Pico Ruivo (1862 m). Foto: Susanne H. Wiik1881 M.O.H: Fra fjelltoppen Pio do Areeiro (1818 m) går en levada for de høydesterke (ikke undertegnede) til Madeiras høyeste fjell Pico Ruivo (1862 m). Foto: Susanne H. Wiik

Mange av turene kan man nå ved hjelp av offentlig transport. Bussene på Madeira går ofte, er billige og pålitelige. Bussjåførene er hjelpsomme og skjønner også engelsk.

Over fjellene

At veinettet gjør sitt ytterste for å gjøre bussturene lange, veies kun opp med den strålende utsikten som de samtidig også tilbyr.

Nå har øya fått betydelige økonomisk hjelp via EUs infrastrukturfond, så det finnes også ekspressruter som tar deg raskt mellom byene.

Men de er til gjengjeld bygd slik at store deler av turen foregår på fire felt og gjennom fjellene - noe som naturlig nok ikke gir samme utsikt.

En levada som gir den vandrende følelse av å henge på en fjellhylle, er «25 Fontes». Fra veien (ER 110) over Madeiras versjon av Hardangervidda - Paul da Serra - anbefales en åtteseters buss fra parkeringsplassen ned til Rabacal hvor ferden starter.

«25 FONTES»: På vei inn til 25 (minst) vannfall som avslutter levadaen «25 Fontes». Foto. Susanne H. Wiik«25 FONTES»: På vei inn til 25 (minst) vannfall som avslutter levadaen «25 Fontes». Foto. Susanne H. Wiik

Gåturen frem og tilbake til de 25 (svært cirka antall) små vannfallene tar en og en halv til to timer. Dette er en klassiker. Den går først gjennom fine skogsstrekk, og beveger seg så i slynger bortover fjellet.

Høydeskrekken førte til egne, inngående studier av vanningskanalene (det var jeg som så at ørreten sto der) og den bratte fjellveggen, men de andre deltagerne hevder bestemt at utsikten var svimlende.

Saken fortsetter under videoen.

Se video fra «25 Fontes» her:

Fottur i byen

For dem som ikke vil forlate hovedstaden Funchal, finnes det også levadaer der, for eksempel «Levada dos Piornais» som starter ved fotballstadionet Barreiros midt i byen.

Den går gjennom bebyggelsen, og stien brukes av byens beboere. Se opp for joggere på den smale stien!

TURSTI gjennom tett begyggelse. Også i Funchal by løper kanalene. Foto: Ola KarlsenTURSTI gjennom tett begyggelse. Også i Funchal by løper kanalene. Foto: Ola Karlsen

Men etter en times tid åpner landskapet seg og da ser en over bananpalmene ut over havet ved Praia Formosa vest for Funchal.

Denne levadaen er lang og strekker seg etter hvert inn i fjellene.

En må selv bestemme når det er på tide å snu. Et naturlig sted kan være ved motorveien.

Ikke bare er det vanskelig å finne ut hvor turstien fortsetter, men det er også farlig å komme seg over trafikkåra hvor bilene suser forbi i 100 km/t. (Ja, det finnes en overgang, men den er ikke lett tilgjengelig).

En av de aller enkleste levadane er «Balcões». I 25 minutter går du da på en vakker, bred sti gjennom skogen med delvis utsikt ut over dalen nedenfor Riberto Frio.

Se den vakre utsikten her

Til slutt kommer du til en naturskjønn klippe og et hengende platå hvor du både ser vestover opp til øyas høyeste fjell (Pico Ruivo, 1862 m, og Pico do Areeio, 1818 m), men samtidig ut over Atlanterhavet, nordover ved byen Faial.

Turen kan kombineres - for fiskeentusiaster - med en studie av Madeiras største landbaserte oppdrettsanlegg for ørret.

Reise
Populært