Maldivenes president går av etter politiopprør

Artikkelen fortsetter under annonsen

Presidenten på Maldivene, Mohamed Nasheed, går av etter flere ukers demonstrasjoner og et opprør innenfor politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Maldivene

* Maldivene består av 1.192 øyer som ligger omkring 650 kilometer sørvest for Sri Lanka. 220 av øyene er bebodd.

* Landet har 330.000 innbyggere, hvorav nesten 200.000 bor i hovedstaden Male.

* Innbyggerne er sunnimuslimer. De har tradisjonelt holdt seg til en moderat form for islam, men opposisjonelle har sluttet opp om strengere politisk islam.

* Fiske og turisme er viktige næringsveier. Landet har fått et låneprogram av Det internasjonale pengefondet (IMF) for å forsøke å få bukt med et kronisk budsjettunderskudd.

* Ingen av øyene ligger mer enn 1,8 meter over havet, noe som gjør landet svært utsatt for stigende havnivå.

(Kilder: Reuters, BBC og NTB)

– I den nåværende situasjonen vil det være best for landet om jeg trekker meg. Jeg ønsker ikke å styre landet med jernhånd, sa den avtroppende presidenten i en TV-overført pressekonferanse tirsdag.

Se video av opprørene

Han påpekte at dersom han hadde blitt værende ved makten, ville det ha medført at myndighetene måtte bruke vold mot eget sitt folk.

Tidligere samme dag tok en gruppe politimenn kontroll over den statlige TV-stasjonen og oppfordret folk å være med på å styrte presidenten. De opprørske politifolkene startet overføring av sendingene til en opposisjonell kanal på rikskringkastingen.

Deltok i demonstrasjoner

Noen soldater og flere polititjenestemenn sluttet seg også til demonstrantene som de siste tre ukene har protestert mot presidenten.

Forsvaret på Maldivene benekter imidlertid at presidenten ble utsatt for et kupp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke noe kupp. Definitivt ikke et kupp, sa forsvarstalsmann og oberst Abdul Raheem Abdul Latheef til nyhetsbyrået AFP.

Han sier imidlertid at hæren rådet presidenten til å trekke seg.

– Det var hans initiativ, fortsetter Latheef.

Les også: Maldivene vil ta imot Guantanamo-fanger

Sammenstøt

Obersten sier også at soldater har brukt tåregass og gummikuler i sammenstøt med demonstranter og politi utenfor forsvarets hovedkvarter i hovedstaden Male.

– Sporadiske sammenstøt startet etter midnatt og fortsatte fram til klokka 8 i morges, sa han tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Demonstrasjonene startet for noen uker siden etter at presidenten beordret militæret til å pågripe straffedomstolens øverste dommer Abdullah Mohamed. Nasheed anklager dommeren for å støtte tidligere president Maumoon Abdul Gayoom og favorisere opposisjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pågripelsen utløste en forfatningskrise, og presidenten har selv måttet forsvare seg mot anklager om at han oppfører seg som en diktator.

Les også: Regjeringsmøte under vann

Første valgte president

Nasheed kom til makten i 2008, etter å ha vunnet landets første demokratiske valg. Han hadde som mål å innføre fullt demokrati i øynasjonen, etter 30 år med Gayoom som president.Nasheed spilte en sentral rolle på klimatoppmøtet i København i 2009, hvor han argumenterte sterkt for en global klimaavtale, skriver Ritzau. Maldivene ligger i Indiahavet, og stigende havnivå som følge av den globale oppvarmingen, truer med å oversvømme øystaten.


View Larger Map

Les flere nyheter