Meny

Raskere reise med mobil

Et fly fra Emirates Airlines på vei inn for landing ved Dubai internasjonale lufthavn. Foto: Scanpix/Reuters.
Velkommen til fremtidens flyplass.
Ved hjelp av smarttelefoner utstyrt med en spesiell type sensorer kan lange køer på flyplassen snart være en saga blott, melder Reuters.

Near Field Communication-sensorer koblet til din smarttelefon. Det er fremtiden, skal vi tro ferske studier.

Biometri og telefon

Se for deg følgende: Du er på en flyplass. Fra tid til annen stanser du for å scanne din NFC-oppkoblede telefon ved utvalgte kontrollpunkter. Biometriske data (fingeravtrykk, øyescan og lignende) og overvåkingskameraer sikrer at det ikke er behov for lange køer for å avgjøre om du utgjør en sikkerhetsrisiko.

Dette bør være fremtiden for reisende, sier teknooptimister.

Les også: Slik burde du virkelig se film

Ifølge ferske undersøkelser planlegger 80 prosent av de 50 største flyselskapene å ta ibruk NFC-teknologi innen 2014, mens bare 27 prosent av flyplassene venter å ha tatt slik teknologi ibruk innen den tid.

Selskapet SITA, som spesialiserer seg på IT-løsninger for luftfartsindustrien, ventes det at 80 prosent av reisende vil benytte seg av mobil innsjekk innen 2018.

Testes ut

Teknologi av denne sorten er allerede på prøvestadiet enkelte steder. I Australia har flyselskapet Qantas lansert radiomerkede kort for kunder med bonusordninger som strømlinjeformer baggasjeavleveringen. Japan Airlines vil ta i bruk NFC-baserte mobile boardingkort for innenriks flygninger senere i år.

Les også: Tre thailandske favorittøyer

En rapport fra den globale IT-gruppa Amadeus beskriver hvordan fly, flyplasser, selskap som driver bakketransport og hoteller kan samarbeide bedre. I rapporten argumenteres det for at det er for lite fokus på de rutinene som utsetter reisende for unødige forsinkelser.

- Om ingen går i bresjen for dette kan det godt tenkes det ikke vil skje noen utvikling på fem til ti år, sier Andrew Curry ved The Futures Company, som har bidratt til rapporten, til Reuters.

Rapporten er tilgjengelig på bit.ly/wMix0V.

Les flere reisesaker her

Reise
Populært