Meny

Her får ikke barn lov å bo

NÅ TAR DU DEN: At disse karene har spilt golf før, var helt tydelig. De slo og kjørte videre på få sekunder. Foto: Øystein Eian
Såkalte pensjonistsamfunn er big business i USA. Over 40.000 amerikanere har flyttet til sol og gunstige skatteforhold i «solbyene» i Arizona.
Fakta om Sun City

Det første Sun City-anlegget ble bygget av utvikleren Del Webb i det som tidligere var spøkelsesbyen Marinette nordvest for Peoria i delstaten Arizona. Anlegget åpnet i 1960. Siden er det bygget to «solbyer» til i samme område, samt i California, Nevada, Texas, Illinois, Georgia, Nord – og Sør-Carolina.

Antall beboere i Sun City i Arizona: 44.000

Antall boliger: 28.000

Snittalder: 73,4

Areal: 21 kvadratkilometer

Kilder: Suncityaz.com, Wikipedia.org

SUN CITY I ARIZONA (ABC Nyheter): – Det er lett å kjøre seg vill her.

Min kjentmann svinger av hovedveien og kjører inn i Sun City, den originale, aller første «solbyen». Sjåføren fullfører en sving, og foran oss åpenbarer det seg en perlerekke: Store steinhus med rene fasader. Nabolaget er som en oppgradert versjon av Wisteria Lane fra tv-serien «Frustrerte Fruer».


Vi har kjørt en halvtime nordvestover fra millionbyen Phoenix. Her er i Maricopa fylke ligger pensjonistbyene Sun City, Sun City West og Sun City Grand. Samlet er innbyggertallet om lag 44.000 – som en middels norsk småby – men der stopper også sammenligningen.

Flyttet til solen

– Arizona er stedet å pensjonere seg, mener Mary Helen Jones. Hun flyttet til Arizona fra Wisconsin sammen med ektemannen Jack for 11 år siden. Det har de ikke angret på et sekund.

Sun City i Arizona var det første såkalt aktive pensjonistsamfunnet i USA da det ble grunnlagt av utvikleren Del Webb i 1960. Siden har samme selskap bygget «solbyer» i flere andre delstater, blant annet California, Nevada og Texas.

Les også: Mer enn sol, sand og salsa

Men Webb og Sun City er ikke eneste aktør på markedet. På denne nettsiden er det mulig å søke blant 3500 såkalte 55 Pluss-samfunn rundt om i USA. Landets største pensjonistsamfunn heter The Villages, ligger i Florida og har 78.000 beboere.

– Skattene er så mye høyere i Wisconsin enn i Arizona, så vi hadde ingen økonomiske betenkeligheter med å flytte hit, forteller Mary Helen Jones.

Betaler ikke skoleskatt

Foruten været – i Phoenix-området er det over 300 soldager i året – er nettopp skattenivået en grunn til at pensjonister slår seg ned i Sun City i Arizona.

Les også: Hit reiser rekordmange nordmenn

Folk som bor i pensjonistsamfunn i Maricopa fylke, betaler halvparten til to tredjedeler mindre i skatt enn resten av innbyggerne, skriver avisen Arizona Capital Times.

– 61 prosent av skattene de tar inn i fylket, går til skolene. I Sun City er det ingen skoler, og da betaler vi ikke skoleskatt. Byene i fylket får 11 prosent av skattene, men Sun City regnes ikke som en by. Dermed er det 72 prosent i skatter som vi ikke betaler her, forklarer daglig leder Paul Herrmann på besøkssenteret i Sun City.

Som daglig leder er han den eneste lønnede ansatte på besøkssenteret. Resten av beboerne jobber gratis som frivillige. Arbeidsoppgavene spenner vidt, fra å rydde gatene, bemanne rekreasjonssentrene til å patruljere gatene som sheriffens assistenter.

Les også: Bli med på takvandring i Stockholm

Mange frivillige bidrar også utenfor Sun Citys grenser. Enkelte kritikere mener denne innsatsen ikke veier opp for at beboerne ikke betaler skoleskatt.

Samtidig legger solpensjonistene igjen en god slant med penger, enten de bor i Sun City på heltid eller deltid. Handelsdepartementet i Arizona anslår at innbyggerne i Sun City kjøper varer og tjenester for 300 millioner dollar i året.

Museum i hjemmet

Ifølge Sun Citys egne tall starter eiendommene i «byen» på 85.000 dollar og går oppover til 500.000 dollar. En boligeier som ABC Nyheter snakket med, betalte 300.000 dollar – 1,6 millioner kroner - for en leilighet på over 700 kvadratmeter.

– Den største leiligheten er på litt over 1200 kvadratmeter, og de har et museum i hjemmet sitt, humrer Herrmann på besøkskontoret.

Les også: Her overnatter du billigst i Spania

Pensjonister som vil kjøpe eiendom i Sun City, må betale to engangsbeløp på 3000 og 300 dollar. Ifølge Herrmann plasseres pengene i et fond som er øremerket reparasjoner av eiendom og utstyr.

I tillegg må beboerne ut med 432 dollar i året for å bruke de mange rekreasjonssentrene og golfbanene på området.

I alt finnes det sju treningssentre og åtte golfbaner i Sun City. Og så finnes det hele 120 hobbyklubber som dekker opp det meste man kan tenke seg av aktiviteter. Hva med linjedans, spanskkurs eller racquetball?

Les også: Dette irriterer oss mest på reise

– Jeg spilte tennis til i fjor sommer, men nå driver jeg for det meste med dette, sier Tom Gamble (85), og fyrer i gang dreiebenken. Den pensjonerte anestesilegen fra Seattle legger siste hånd på skåla i mesquite-tre som han har jobbet med et par dager.

– Kona mi tar den sikkert til slutt, kommenterer Gamble, og fremkaller humring hos sløydsjef Sheri Beauchamp.

Støvtørking

Selv om det bugner av tilbud i Sun City, finnes det restriksjoner også. Barn kan bare være på besøk i tre måneder i løpet av et år.

– Noen russere som var her, spurte meg: Hvorfor liker dere ikke barn? Selvfølgelig liker vi barn, svarte jeg. Mange beboere sier til meg at de allerede har oppdratt barn, og at de ikke vil oppdra flere, forteller Paul Herrmann på besøkssenteret.

– Helt greit med slike regler, mener Mary Helen Jones, som har 11 barnebarn hjemme i Wisconsin.

– Er det i det hele tatt noe å utsette på å bo her?

– Vel, når du går i butikken og handler, og må ta i bildøra etterpå, da er det stor sjanse for at du brenner deg. Og så blir det selvfølgelig en del støvtørking når man bor i ørkenen.

– Men, sier Mary Helen Jones.

– Når gresset gror og fuglene synger i februar, da tåler man litt støvtørking.

Les flere saker fra ABC Nyheters Reise-seksjon her

Les flere nyheter

Reise
Populært