Meny

Prisene fortsetter å rase på boliger i Spania

Ferieboliger går til halv pris

DRØMMEHUS: Nå er det blitt enda billigere å kjøpe feriehus i Spania. © FOTO: Colourbox
Enkelte steder på solkysten i Spania er prisene nå halvert.

Å leie feriehus sammen med venner er populært blant nordmenn. Og går du rundt og drømmer om å finne drømmehuset utenlands, bør du kanskje ta deg en titt på det spanske boligmarkedet akkurat i disse dager.

Nå står nemlig hele 818 000 flunkende nye eiendommer usolgte i Spania, skriver Spaniavisen.

– Ingen betaler det som står på prislappen lenger. Vi formidler ofte skambud, og vi ser at markedet er veldig tilstede for nordmenn, sier eiendomsmegler Kurt Aarnes i Aarnes eiendom. Han holder til i området Costa Blanca, som ikke har opplevd like stort prisfall på eiendommer som for eksempel området Costa del Sol, som ligger hakket lenger sør i Spania.

Billig blir billigere

– Det stemmer at i enkelte områder er det bygget alt for mange nye boliger. For eksempel i Torrevieja-området, som er kjent og kjært for mange turister. Der ser vi at boliger har falt med både 40 og 50 prosent, sier Aarnes til Bonytt.no.

– Det største fallet er på boliger som er relativt rimelige i utgangspunktet, det vil si som koster mellom 200 til 250.000 euro. Nordmenn er vanligvis opptatt av å ha havsutsikt. Men for den som er villig til å se på noe uten havsutsikt, og som i tillegg ikke krever gådistanse til stranden, da behøver ikke ferieboligen koste all verden, sier Aarnes, som har jobbet som eiendomsmegler i Spania i 24 år.

Kanskje kan du gjøre et kupp ved å transformere noe ingen andre så potensiale i?

Markant økende interesse

– Jeg jobber mye med salg av luksusboliger, og her er det ikke snakk om noe dramatisk prisfall. Men jeg kan si at vi meglere her nede merker større nysgjerighet også i det øvre prissjiktet, sier Aarnes.

At fritidsboligmarkedet er i stadig endring som følge av Europas finanskrise, synes det ikke å være noen tvil om.

– Tidligere har januar vært en måned der det nesten ikke er noe poeng å stå opp engang, for det er så lite å gjøre på eiendomsmarkedet for ferieboliger. Men i år har jeg hatt det travelt, og det hører jeg mange meglere her nede si, sier Aarnes.

LEILIGHET: Leiligheten med to soverom i småbyen Duquesa på Costa del Sol, ble bygget i 2006. Det har nær tilgang til golfbane og båthavn. Prisen er satt ned 65% til 99 000 Euro. © Skjermdump fra www.bolig-int.dkLEILIGHET: Leiligheten med to soverom i småbyen Duquesa på Costa del Sol, ble bygget i 2006. Det har nær tilgang til golfbane og båthavn. Prisen er satt ned 65% til 99 000 Euro. © Skjermdump fra www.bolig-int.dk

VILLA: Denne villaen i Marbella på Costa del Sol, er satt ned 50% til 699 000 Euro. Villaen er bygget i 2005, har eget svømmebasseng og ligger nær golfbane og båthavn. © Skjermdump fra www.bolig-int.dkVILLA: Denne villaen i Marbella på Costa del Sol, er satt ned 50% til 699 000 Euro. Villaen er bygget i 2005, har eget svømmebasseng og ligger nær golfbane og båthavn. © Skjermdump fra www.bolig-int.dk

REKKEHUS: På Lagunas de Quesada får du rekkehus med terrasse og privat hage med 2 soverom fra 115 000 Euro, og med 3 soverom fra 130 000 Euro. Det er nær 50% avslag på utgangsprisen. Anlegget ligger 10 minutters kjøring fra kysten på Costa del Sol. © Skjermdump fra www.qsdgroupnorway.comREKKEHUS: På Lagunas de Quesada får du rekkehus med terrasse og privat hage med 2 soverom fra 115 000 Euro, og med 3 soverom fra 130 000 Euro. Det er nær 50% avslag på utgangsprisen. Anlegget ligger 10 minutters kjøring fra kysten på Costa del Sol. © Skjermdump fra www.qsdgroupnorway.com

Kan falle enda mer

Men eiendomsprisene i Spania ligger fortsatt 70 prosent over nivået i 2001. Flere analytikere mener at prisene fortsatt kan falle med mellom 5 prosent og 10 prosent, og at en bedring i markedet vil komme senere i Spania enn andre steder i Europa, opplyser Håkon Øiseth fra utenlandseiendom.no.

Prisene i de store byene og kystområdene har falt mest.

– Er hensikten å kjøpe feriebolig til eget bruk, uten salgsperspektiv, vil man nok nå kunne gjøre gode kjøp siden prisene har falt betydelig siden toppen i 2007. En annen viktig faktor for oss nordmenn er kronekursen kontra euroen, noe som absolutt er verdt å følge med på, sier Øiseth til Bonytt.no.

Og du får mye feriebolig for pengene i Spania, spesielt dersom alternativet er Norge.

Øiseth blinker seg ut Murcia-regionen og den tilhørende kysten Costa Calida, som ligger mellom Costa del Sol og Costa Blanca, som områder der man nå kan gjøre gode investeringer.

Følg hjertet

Har man en million til disposisjon, er utvalget stort.

– Men skal jeg gi et generelt råd må det være å kjøpe eiendom i attraktive områder med utsikt og nærhet til sjøen. Gå etter egne behov og krav fremfor hva markedet sier og analytikere spår. Det kan også vise seg at egne vurderinger reflekterer det andre folk vurderer som attraktivt, og gjør at eiendommen er lett å leie ut eller selge på et senere tidspunkt.

– Priser på attraktive eiendommer vil sannsynligvis hente seg inn igjen raskere når markedet snur, sier Øiseth til Bonytt.no.

Før du kjøper, sett deg nøye inn i Forbrukerrådets informasjon om kjøp av bolig i utlandet.

Les mer fra klikk.no:

Slik vinner du budrunden

Gjør feriehus-kupp i USA

Billige fritidshus i utlandet

Foreldrepermisjon i Italia

Les mer hos abcnyheter.no:

Like hett i boligmarkedet

Unngå disse tabbene når du skal selge bolig

Nå kan du gjøre kupp på feriebolig i Spania

Yngre på boligjakt i utlandet

Les flere nyheter

Reise
Populært