Spanair er konkurs

Det spanske flyselskapet Spanair stanser alle flygninger med umiddelbar virkning. Det kan føre til millionsmell for SAS. Foto: AP / Scanpix.
Det spanske flyselskapet Spanair stanser alle flygninger med umiddelbar virkning. Det kan føre til millionsmell for SAS. Foto: AP / Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

SAS kan tape flere hundre millioner på Spanair-konkursen. Norske charterturister blir rammet av konkursen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge det spanske nettstedet Economica har det spanske flyselskapet Spanair begjært seg selv konkurs.

Selskapet, som har 4000 ansatte, har en gjeld på halvannen milliard kroner og trenger 150 millioner euro kjapt for å klare sine forpliktelser, melder Spaniaavisen.no.

Det skandinaviske flyselskapet SAS eier 11 prosent av flyselskapet. Konkursen kan gi SAS utlegg på 200-300 millioner kroner, har Dagens Næringsliv tidligere anslått.

SAS må nedskrive 1,5 milliarder

SAS kommer til å gjennomføre nedskrivninger som påvirker konsernets resultat negativt med rundt 1,5 milliarder kroner, het det i en pressemelding fra selskapet fredag kveld.

Verdien på aksjeposten var i forkant av fredagens konkursbegjæring skrevet ned til 0, men SAS må dekke inn gamle lån.

– Vi har sittet igjen med gamle lån som er blitt videreført i forbindelse med salget. Kontantstrømeffekten er begrenset til 200– 300 millioner kroner. Det er det vi taper. Det må ses i sammenheng med vår finansiell beredskap som er på 10,6 milliarder svenske kroner, sier sier investorkontakt Sture Stølen i SAS til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyselskapet stanser alle flyvninger etter midnatt fredag, etter en avtale med styret, melder e24.

Norske passasjerer

Spanair har ingen direkte ruteavganger fra Gardermoen, men flyr norske charterturister for selskapene Ving og Star Tour, skriver NRK. SAS sier selskapet så langt det kan vil hjelpe reisende som rammes av Spanairs innstilte avganger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De tre charterselskapene skulle etter planen fløyet om lag 200 turister med et Spanair-fly fra Gran Canaria til Tromsø lørdag morgen.

– Flyet skullet tatt av klokken 7. Vi jobber nå med å finne en løsning, sier informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour til NTB.

Hun tror det skal la seg gjøre å finne er erstatning for Spanair-flyet, men sier det kan bli forsinkelser. Litt over midnatt natt til lørdag hadde selskapene fortsatt ikke funnet noe nytt fly.

Spanair-maskinen skulle ha returnert fra Tromsø til Gran Canaria lørdag ettermiddag, og passasjerene på denne flygingen vil også bli berørt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Har alltid beredskap

– Vi har alltid beredskap på plass og ser nå på alternativer dersom situasjonen skulle tilsi det. Men vi har ingen løsning foreløpig, sier salgsdirektør Marie-Anne Zachrisson i Ving til NRK.no.

Passasjerene blir oppfordret til å møte som normalt inntil en eventuell annen beskjed foreligger.

– Vi kommer til å ta kontakt med alle berørte passasjerer og holde dem oppdatert på situasjonen, sier informasjonssjef Helen Begy i Apollo til NRK.

De tre charterselskapene har til nå brukt Spanair-fly til tre ukentlige flyginger fra Bodø, Tromsø og Evenes til Gran Canaria. Etter hvert må det finnes nye løsninger for alle disse flygingene.Spanairs hjemmeside var fredag nede.

Qatar Airways trakk seg

Situasjonen ble kritisk etter at Qatar Airways plutselig trakk seg fra å gå inn på eiersiden i selskapet. Planen var at Qatar Airways skulle betale rundt 150 millioner euro for en eierandel på 49 prosent i selskapet.

Kjøperne skal angivelig ha trukket seg fordi EU forbyr selskapet å motta tilskudd fra katalanske myndigheter.

Spanairs hjemmeside var fredag tatt ned.

Les flere nyheter her