- Slik kan Venezia berges

Venezia er kjent for sine særpregede kanaler, men det er illevarslende for det populære turistmålet at byen stadig synker. Nå kan kloke hoder ha funnet en mulig løsning, melder National Geographic. Illustrasjonfoto: Colourbox.com.
Venezia er kjent for sine særpregede kanaler, men det er illevarslende for det populære turistmålet at byen stadig synker. Nå kan kloke hoder ha funnet en mulig løsning, melder National Geographic. Illustrasjonfoto: Colourbox.com.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den synkende byen kan heves 30 centimeter ved hjelp av vanninnsprøyting, ifølge en ny studie.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Venezia

Den italienske byen Venezia har omkring 270 100 innbyggere (2009-tall). Årlig besøkes byen av 13–15 millioner turister.

Byen har over 40 km kanaler. Mest kjent er Canal Grande, som slynger seg gjennom byen i store, slake svinger, kranset av mange kirker og mer enn 200 palasser. De øvrige kanalene er smalere, ofte bare 2–3 meter brede.

Venezia er kjent som en av verdens mest særpregede kunst- og turistbyer. Den gamle bydelen, som har bevart sin plan uforandret, er bygd på trepæler og gjennomkrysses av kanaler.

Kvarterene mellom kanalene er oppdelt i trange gater og er bare for fotgjengere. Trafikken ellers besørges av motorbåter og av de tradisjonsrike gondolene.

I senere år har det vist seg at ikke bare enkeltbygninger, men byen som helhet er i ferd med å synke langsomt i havet. På lengre sikt kan det blant annet være aktuelt å bygge store demninger for å redde byen fra ødeleggelse.

Kilde: Store norske leksikon

Fire ganger i året oversvømmes de laveste delene av den berømte italienske byen av det venetzianerne kaller «acqua alta», eller høyvann.

Nå mener forskere at man ved å sprøyte inn milliarder av liter sjøvann kan «blåse opp» de porøse sedimentene under kanalbyen, og dermed få den til å heve seg med opptil 30 centimeter, melder National Geographic.

Problemene med oversvømmelser i Venezia har ikke avtatt gjennom årenes løp. Byen sank omkring 12 centimeter fra 1950 til 1970, da grunnvannet ble pumpet ut til bruk i industrien.

I våre dager synker byen med i underkant av fem centimeter per århundre. Men selv om byen synker saktere svulmer Adriaterhavet som omgir Venezia. Den lokale middelvannstanden er ventet å ha økt med omkring 30 centimer ved slutten av dette århundret.

Les om flere spennende reisemål på våre Reisesider

Derfor forsøker nå kloke hoder å pønske ut metoder for å redde den historisk viktige byen. En av planene går ut på å pumpe vann ned i bakken over en tiårsperiode, nærmere 150 milliarder liter totalt.

- Når man injiserer vann fører det til en utvidelse av sedimentene, sier hydrologen Giuseppe Gambolati, til National Geographic.

Han er en av den nye planens tilhengere. For tiden forsøker man å redde byen ved hjelp av et system av sluseporter, kalt Prosjekt Moses.

Dette arbeidet kan bli billigere hvis man gjennomfører planen om å sprøyte inn vann i bakken under byen, mener eksperter.

Les flere nyheter