Feiret dragens år

Kina feiret inngangen til dragens år med enorme mengder fyrverkeri. Kvinnene står i kø for å føde barn dette lykkeåret.

Også i mange andre asiatiske land, fra Malaysia til Sør-Kora, feiret folk kinesisk nyttår natt til mandag.

Mange hundre millioner mennesker har reist på besøk til foreldre og slektninger for å delta i festlighetene. For mange regnes dette som den viktigste helligdagen i året.

Se video av den storslåtte feiringen her

Dragedans sto på programmet mange steder, mens religiøse kinesere samlet seg til bønn ved pagoder og templer.

Folk som tror på astrologi, håper dragens år skal gi dem makt og velstand. Dragen regnes som det gjeveste av de tolv kinesiske stjernetegnene som følger etter hverandre i en syklus på like mange år. Fantasidyret forbindes både med lykke, makt og keiserlig pomp og prakt.

Babyboom i 2012

I den kinesiske kulturen bringer det lykke å være født dette året.

Av den grunn planlegger svært mange kinesiske par å få barn i år, noe som kan bli en utfordring for fødeavdelinger på sykehus både i Kina og andre land med store kinesiske minoriteter.

I Hong Kong er det allerede stor rift om sengene på fødeavdelingen og i Beijing er fødestuene fylt opp helt frem til august, ifølge nyhetsbyrået Xinhua. Dagmammaer har begynt å ta seg bedre betalt.

DRAGENS ÅR; I Manillas China town feiret innbyggerne med dansende drager. Foto: ScanpixDRAGENS ÅR; I Manillas China town feiret innbyggerne med dansende drager. Foto: Scanpix

Yi Ling Cumming er en av mange som skal føde dette året.

– Vi tror at drager er magiske, de bringer lykke til folket, sier Cummings til ABC News.

Ber innbyggerne om å få barn

Lee Hsien Loong, statsminister i Singapore, bruker dragens år som et påskudd til å oppfordre innbyggerne om å formere seg.

– Jeg håper virkelig at dette året blir et stort dragens år for babyer... Det er avgjørende for å bevare kjernen av Singapore i vårt samfunn, sa han i sin nyttårstale.

Håper er at myndighetene skal bli mindre avhengig av utenlandsk arbeidskraft dersom fødselstallene går opp.

Frykter katastrofe

Men det er ikke bare positive spådommer for dragens år. Ifølge AFP har noen astrologer hevdet at 2012 vil føre med seg nye naturkatastrofer, så vel som økonomisk krise.

Hong Kong feng shui-mester Anthony Cheng har advart mot en skandaløs korrupsjonssak, som visstnok vil føre til at flere høytstående kinensiske tjenestemenn vil bli tvunget til å gå av i løpet av første halvdel av 2012.

Men få kinesere har brydd seg om de dystre spådommene, og har i stedet festet med familie og venner.

Les flere reisesaker

Les flere nyheter her