Nå kan du oppleve nordlyset

Nordlys over Svolvær. Foto: AuroraBorealis.no/www.visitnorway.com

Denne vinteren blir det betydelig mer lysshow på himmelen enn normalt.

Nordlysets aktivitet varierer i styrke fra år til år. Denne vinteren ser ut til å bli den store nordlysvinteren.

– Grunnen til det er at solaktiviteten går i perioder på 11 år. Nå er vi i en periode hvor aktiviteten kun går opp. Vi vil derfor få betydelig mer nordlys på himmelen enn for noen år siden, forteller Bo Andersen på Norsk Romsenter til VG Nett.

Det spektakulære lysfenomenet oppstår når energirike partikler kommer med stor hastighet inn i jordas atmosfære og kolliderer med atmosfæregassen.

Heftig aktivitet

I helga har store deler av landet kunne oppleve nordlysshow på himmelen, til og med så langt sør som i Oslo. Det skyldes et kraftig utbrudd på solen torsdag 19. januar. Men det er i Nord-Norge, særlig Tromsø, at nordlyset viser seg klarest og hyppigst.

Nordlyset sees best på klare, mørke netter, og dermed får det vist seg fra sin aller beste side i den nordnorske mørketida. De aller beste månedene for å jakte på nordlyset skal være oktober, februar og mars. I februar og mars arrangeres det også festivaler i Tromsø, Andenes og Alta der nordlyset er i sentrum.

Les også: Her kan du planlegge ferieværet

Jakt fra minibuss

Ønsker du å få med deg nordlyset? Da kan du for eksempel kombinere det med en reise med Hurtigruten. I vinterhalvåret annonserer det fra broren over anlegget når det er nordlys over himmelen. Man kan også avtale å bli ringt opp på lugaren midt på natten for å se nordlyset.

I Tromsø, Alta og Kirkenes finnes det flere guidede turer for å se på nordlyset, enten med hundeslede, snøskuter, eller med en egen nordlysbuss. Minibussen oppsøker stedene det er mest sannsynlig å se nordlyset akkurat denne natten.

Les også: Så langt tid tar det før du nyter ferien

Prøv simulator

Ønsker du å lære mer og fordype deg i nordlysets natur, kan du ta turen til Polarlyssenteret i Laukvik i Lofoten. Her har to entusiastiske nederlendere slått seg ned for å dele nordlyskunnskap og hjelpe turister i jakten på nordlysopplevelsen. På senteret kan du kombinere foredrag om dette spektakulære fenomenet med nordlystur langs stranden.

Du har aldri noen garanti for at du får se nordlyset på en slik reise, så skal du være helt sikker bør du besøke Nordkapp Maritime Fagskole. Her kan du nemlig prøve en av Norges mest avanserte skipssimulatorer, som tar deg langs på en reise rundt Nordkapp under tindrende nattehimmel.

Les flere nyheter her