Kraftopplevelser fra Valencia

TRADISJONSMAT: Typisk valenciansk paella med blant annet kanin, kylling og ulike typer bønner.

I Valencia får lokalt dyrket ris surre i panne – helt til den har kraft nok til å imponere både turister og fastboende.

Reisefakta

* Valencia er Spanias tredje største by med rundt 800.000 innbyggere.

* Klima: Byen ligger på østkysten, og har en behagelig temperatur året gjennom med 12 grader som snittemperatur i den kaldeste måneden januar og 26 grader i den varmeste måneden august.

* Reise: Valencia har sin egen flyplass, som kan nås ved mellomlanding i blant annet Paris, Amsterdam eller Zürich, til priser fra rundt 2500 tur/retur. KLM, AirFrance og Swiss er mulige flyselskap.

En annen mulighet er å finne en direkterute til Barcelona, og ta hurtigtog derfra til Valencia (ca. tre timer) eller å fly med en av SAS eller Norwegians direkteruter til Alicante (ca. to timers kjøretur til Valencia).

VALENCIA, SPANIA: Bølgende rismarker er kanskje ikke det de fleste nordmenn forbinder med Spania. Men de ligger der, frodige og fine, i området rundt Valencia. I over tusen år har valencianerne spist sin selvdyrkede ris, og skapt retten som etter hvert er blitt kjent verden over: Paellaen.

– Vi liker smaken av den valencianske paellaen best. Den minner oss om barndommen, om familien, om mammas mat. Den har rett og slett en smak av tradisjoner, sier kjøkkensjef på restauranten La Perla i Valencia, Jose Pepe.

For der nordmenn kanskje tenker på paella som en risrett med kylling eller sjømat, er det de lokale råvarene fra det valencianske bondelandet som har lagt grunnlaget for det som har fått navnet «Paella Valenciana»: Ris, kanin, kylling, safran, ulike typer bønner, olivenolje, tomat og paprikapulver.

Paellaens fødested

Er du på ferie i Valencia, har du flere muligheter dersom du ønsker en god paellaopplevelse. Skal du gå virkelig grundig til verks, kan du reise til landsbyen El Palmar ved innsjøen Albufera, en mil sør for Valencia. Historien skal ha det til at det var her, mellom rismarkene, man første gang begynte å lage paella, utendørs over åpen ild. I dag finnes minst et tjuetall restauranter i den lille landsbyen på under tusen innbyggere, som alle serverer risretter til lunsj.

En enklere løsning er å reise til Valencias strandpromenade Las Arenas, hvor paellarestaurantene ligger side om side, og hvor både turister og fastboende drar for å nyte lunsj i panne.

– Jeg synes det er stas å få lage mat til folk fra hele verden, sier kjøkkenassistent på La Perla, Favour Odeh, som selv er fra Nigeria.

– Jeg er glad i paella jeg også, selv om jeg ikke er herfra. Men jeg kan til tider bli lei, innrømmer hun.

– Vi spiser paella til lunsj, middag og tar den siste skjeen som er igjen før vi legger oss, skyter kjøkkensjef Pepe inn, og avslører dermed ganske uvanlige paellavaner. I Spania er nemlig paella lunsjmat – ris full av kraft er bokstavelig talt for kraftig kost til å spises rett før leggetid.

Les også:

Nå kan du gjøre kupp på feriebolig i Spania

Ikke for de lettskremte

Generasjonsrestaurant

Norske Jarle Roheim Håkonsen og Jon Berg har reist Spania rundt på matopplevelsesferd, og presenterte nylig resultatet i form av boka «Spania – en matsafari». Boka har selvfølgelig et eget kapittel om paella.

– I Spania har hver region ofte sin signaturrett, og langs hele kysten finner man mange risretter. I valenciaområdet er det varmt, fuktig og gode vekstforhold for ris, sier Roheim Håkonsen, og anbefaler nordmenn på paellajakt restauranten «La Pepica» på Las Arenas.

– La Pepica er nok den mest kjente restauranten, blant annet fordi den har blitt besøkt av berømtheter som Ernest Hemingway og den spanske kongefamilien. Her har de servert paella i flere generasjoner, og de serverer den på gamlemåten, der alle får hver sin skje og forsyner seg av samme panne, forteller han.

Les også: Lei deg en matvenn for kvelden

Paella for kjennere

Håkonsen anbefaler også restauranten Casa Montaña som ligger bortgjemt i et litt mer shabby område et stykke vekk fra stranden.

– Generelt bør du prøve å unngå de verste turistrestaurantene, som kanskje til og med har meny på norsk. Finn deg heller et sted litt vekk fra hovedgata, tipser han, og forteller at det for en uvant paellaspiser ikke alltid er lett å avgjøre om man har med kvalitetsmat å gjøre.

– Paellaen i Valencia er litt spesiell ved at den er ganske tørr. Kokken putter den gjerne i ovnen etter at den har stått og surret på plata, slik at risen langs kantene blir tørr og stekt. Hadde man ikke visst bedre, ville man kanskje sendt den tilbake med klage til kjøkkenet.

Paella er en valenciansk risrett som i utlandet ofte blir sett på som en slags spansk nasjonalrett. Direkte oversatt betyr paella «panne», og navnet henviser altså til den dype stekepannen paellaen lages i.

Retten serveres i dag i et utall varianter. Tradisjonell valenciansk paella inneholder blant annet kanin og bønner. Mer kjent for nordmenn er kanskje såkalt «mixed» paella med både kylling og sjømat, eller paella med kun sjømat. Andre viktige ingredienser i paella er gjerne safran og olivenolje.

Les også:

Mobil skal bli like billig i Spania som i Norge

Den ultiamte bilferien

Spansk landsby vant fem milliarder

Les flere nyheter ABC Nyheters reiseseksjon her

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden