Revolusjonerer reiser for rullestolbrukere

OVERVELDET: – For oss er hver download en sensasjon, sier Raul Krauthausen om Wheelmap. De anslår at rundt 15.000 har lasta ned deres app.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med Wheelmap er rullestolvennlige barer, restauranter og kafeer over hele verden bare et klikk unna.

Artikkelen fortsetter under annonsen

BERLIN (ABC Nyheter): Det var en tilfeldig kommentar som førte til at ideen om Wheelmap ble født. Det kan reisende rullstolbrukere nå prise seg lykkelig over.

Ved hjelp av det internaktive kartet kan man finne rullestolvennlige steder over hele verden; fra Tokyo til Berlin.

– En av kompisene mine kommenterte at vi alltid møttes på samme kafé, forteller Raul Krauthausen, som sitter i rullestol på grunn av medfødt benskjørhet.

– Han foreslo at vi skulle prøve et nytt sted, men jeg ble rådvill fordi jeg ikke visste om andre steder som var rullestolvennlige. I samme øyeblikk gikk det opp for oss at alle rullestolbrukere i hele verden har det samme problemet. Vi bestemte oss for å gjøre noe med dette ved hjelp av ny teknologi, sier Wheelmap-grunnlegger Krauthausen, som holder til i Berlin.

To år senere er den tyske nettsiden blitt en gigantisk suksess med over 180.000 registrerte steder. Og antallet vokser med rundt 200 hver dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brukerbasert reiseguide

NYTTIG NAVIGATØR: Raul Krauthausen fant Café Tagesbrot i Kreuzberg i Berlin ved hjelp av sin Wheelmap-app.NYTTIG NAVIGATØR: Raul Krauthausen fant Café Tagesbrot i Kreuzberg i Berlin ved hjelp av sin Wheelmap-app.

Wheelmap er tilgjengelig både på nett og som gratis app til smarttelefoner på 13 ulike språk, blant annet engelsk, svensk og dansk.

Det er brukerne selv som vurderer stedene etter rullestolvennlighet og som plotter inn alt fra bibliotek til barer, klubber og kafeer på kartet. De rangerer brukervennligheten med rød, gul, grønn eller grå markering. Rød signaliserer at stedet er dårlig tilrettelagt for rullestolbrukere mens de grå merkene åpner for kommentarer fra brukerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 32.000 gratis VM-billetter til funksjonshemmede

– Tanken bak prosjektet er at vi trenger informasjon om steder som vi oppsøker i hverdagen, ikke bare institusjoner og offentlige bygninger, sier 31-åringen til ABC Nyheter på Café Tagesbrot.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søker man på bydelen Kreuzberg i Berlin på Wheelmap vil man finne Café Tagesbrot i Dieffenbachstraße. Den er vurdert til å være delvis tilgjengelig for rullestoler og er markert med gul.

Google-kampanje

For syv år siden startet Krauthausen den ikke-kommersielle organisasjonen Sozialhelden, som jobber med sosiale prosjekter. Wheelmap er ett av dem, og uten tvil det mest mest suksessrike.

Oppmerksomheten eksploderte da Google lanserte en Wheelmap-kampanje i fjor høst. Antall månedlige klikk steg fra 10.000 til 100.000.

Les også: Berlin for begynnere

– Med Sozialhelden prøver vi å gi noe verdifullt til mennesker ved hjelp av moderne teknologi. Men det er viktig at det skal være uten medlidenhet, mener Krauthausen.

– Det samme er tilfelle med rullestolbrukere. Jeg bruker å si at jeg er født med benskjørhet, som andre folk er født med blondt hår. Først når rullestolbrukere også kan være idioter har vi oppnådd likhet, sier han og ler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Japan og USA

Flesteparten av stedene på Wheelmap er fremdeles i Tyskland, men det dukker stadig opp flere steder utenfor landets grenser.

– Etter at japansk TV laget en lang reportasje om Wheelmap eksploderte det med nye steder i Tokyo og andre japanske byer, forteller Krauthausen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Japan vil lokke turister med gratisreise

Wheelmap har også planer om å plotte inn flere steder i Storbritannia innen Paralympics går av stabelen i sommer.

– Det er ingen reelle grenser på internett. Det er magisk, sier Wheelmap-sjefen.

Men tilbakemeldingene på det interaktive kartet varierer fra land til land.

– Noen i USA skrev til oss at Wheelmap er et fint prosjekt, men at de ikke trenger det. Der er alt rullestolvennlig. Loven gir deg muligheten til å saksøke stedene hvis de ikke tar hensyn til rullestolbrukere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Artikkelen fortsetter under annonsen

ET TASTETRYKK UNNA: Med Wheelmap kan du finne rullestolvennlige steder i byer over hele verden. ET TASTETRYKK UNNA: Med Wheelmap kan du finne rullestolvennlige steder i byer over hele verden.

Norges Handikapforbund (NHF) er svært positive.

– Vi har hørt om Wheelmap og syns dette er en god idé fordi det gjør det lettere å finne fram til tilrettelagte tilbud. NHF er faktisk selv i planleggingsfasen med et liknende prosjekt, sier medierådgiver David Brændeland.

– Vi tror det trengs så lenge tilrettelagte tilbud for funksjonshemmede er så begrenset, legger han til.

Ett kart, en verden

Ifølge Raul Krauthausen er det revolusjonerende – eller evolusjonerende som han selv foretrekker å kalle det – med Wheelmap at all informasjon er samlet på ett sted.

– Ikke en gang i mitt eget land finner jeg en oversikt over rullestolvennlige steder. Så hva gjør jeg når jeg reiser til Paris eller London? Med Wheelmap spiller det ingen rolle hvor du er. Det er alltid tilgjengelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Eldre mann mistenkt for fyllekjøring med rullestol på E18

Med Wheelmap ønsker de å samle og dele informasjonen med hele verden.

– Wheelmap er som Wikipedia, informasjonen tilhører alle. Vår misjon er å dele informasjon, og her ligger evolusjonen.

– Bruker du selv Wheelmap når du er ute og reiser?

– Ja, da jeg var i München i fjor, fant jeg en rullestolvennlig pub ved hjelp av Wheelmap. Det rørte meg langt inn i hjertet å se at det fungerte.

Les flere saker fra ABC Nyheters Reise-seksjon her

Les flere nyheter her