En ny smak av India

VINRANKENE: For at vinen skal bli best mulig, må vinrankene stelles med tålmodighet og omsorg. Det sørger søstrene Renuka og Nanda Ganpathmunday for.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er India som byr på den virkelig nye vinen. Druene høstes i disse dager.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta

Reisefakta

* Nashik-regionen ligger 180 kilometer nordøst for Mumbai i delstaten Maharashtra. Her finnes flertallet av de indiske vingårdene.

* Reise: Fly til Mumbai. Lufthansa, British Airways, KLM, AirFrance og Swiss flyr fra Oslo med en mellomlanding i Europa. Priser fra cirka 4000 kroner. Buss, tog eller taxi til Nashik by. Buss og togbilletter kan kjøpes på www.makemytrip.com

Vingårdene ligger spredd, så det er enklest å komme seg rundt med privat transport.

* Bo: Sula er per i dag den eneste vingården som tilbyr overnattingsmuligheter. * Deres hotell «Beyond» ligger idyllisk til med utsikt over vinmarkene. http://sulawines.com/Stay/

* Spise: Sulas vingård har restaurantene Little Italy og indiske Soma – begge steder matcher maten med vin. York vingård har også en enkel restaurant.

* Arrangerte turer: Black Grape Holiday (http://www.blackgrapeholidays.com)

og Vineyard Discovery (http://tours.thewineclub.in/ ) tilbyr vinturer fra Mumbai. Wine Oak Tours (http://oakswinehouse.com/) ledet av Nashik-kjenneren Harpreet Singh arrangerer lokale turer.

* Nandi-fjellene ligger om lag 40 kilometer utenfor Bangalore i delstaten Karnataka. Fly til Bangalore og ta en taxi til Grovers vingård. Innenlandsfly kan bookes på www.makemytrip.com. Det enkleste er å bo i Bangalore og ta en dagstur til vingårdene som ligger idyllisk, men noe isolert til på landsbygda. Grover planlegger en restaurant på vingården sin.

Indisk vin

* Det finnes om lag 40 vingårder i Nashik-området, Indias største vinregion.

* De vanligste druene som dyrkes i India er Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Shiraz/Syrah, Zinfandel, Viognier og Riesling.

* Sula, York, Zampa og Mountain View har egne barer for vinsmaking.

* Andre vinmakere i området er Vinsura, Redwings, Indus og Reveilo.

* Innhøstingen skjer mellom januar og mars.

* Et fåtall vinprodusenter holder til i Nandi-fjellene, deriblant Grover.

NASHIK, INDIA: Vinrankene strekker seg irrgrønne og badet i sol mot Gangapur-innsjøen på den ene siden, og myke fjelltopper på den andre. Kvinner i fargerike sarier gir vinbuskene det nødvendige stellet som skal til for at fornøyde druer skal bli til deilig vin. I januar– mars høstes druene inn.

Vinsmaking i Nashik-regionen, kun timer fra den hektiske storbyen Mumbai, byr sannelig på en annerledes India-opplevelse. 600 meter over havet er temperaturen kjøligere, naturen frodig og sola vennligere. Ved et speilblankt basseng med utsikt over vinrankene begynner feriefølelsen å bruse i årene. Et leskende glass rieslingvin visker ut fjerne minner om trange tog og kaotiske markeder. Her er det lett å glemme at man befinner seg i et av verdens mest folkerike land.

Spirende industri

Bøndene i Nashik har høstet druer i snart hundre år. Et knapt øyeblikk i vinens lange historie, ville en franskmann kanskje sagt. Vinproduksjon er en enda ferskere industri.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter 13 sesonger er vi fremdeles i prøvefasen, sier Ajoy Shaw, som er sjef for vinproduksjon hos Sula, Indias største vinprodusent. Sula var først ute med å satse på vin i Nashik-regionen, i dag finnes om lag 40 produsenter her.

– Ingen visste hva som ville fungere her. Vi er høyt over havet og har ingen reell vinter, det man kaller en hvileperiode for druene. Monsunen, regnsesongen, er en utfordring. Terroiret er temmelig unikt, forteller Shaw, som var med fra starten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klimaet til tross, druetypene Chenin Blanc og Sauvignon Blanc ble plantet med stort hell. I dag er navnet Sula på alles lepper når man snakker om indisk hvitvin.

Land uten vinkultur

Fra verandaen dedikert vinsmaking nyter familien Decosta utsikten over vinmarkene og en flaske Sula rosévin. Leticia Decosta mener at inderne nå er nysgjerrige på vin, selv om landet ikke har en vinkultur som sådan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi serverer vin til middagsgjestene våre og det pleier å bli godt mottatt, selv om mange ikke har smakt vin før, forteller hun.

Familien roser vingårdene for innføringen i vin som er tilgjengelig her. Alle og enhver kan smake seg fram til en favoritt.

– Mange kommer hit for å smake vin for første gang. Det er en vinrevolusjon på vei, spår Michael Decosta.

En liten sykkeltur unna ligger familiebedriften York. Også her kan man smake seg gjennom vingårdens produksjon under kyndig veiledning i idylliske omgivelser. Et glass deilig Cabernet Sauvignon helles i glasset mens direktør Ravi Gurnani stolt forteller om Yorks åtte ulike viner.

– Vi lager unge, friske, internasjonale viner som er karakteristiske for det man kaller den nye verden, sier han.

Vin til IT-eliten

Lenger sør i landet, rett utenfor IT-hovedstaden Bangalore, holder Grover til. Ingen indisk vintur er komplett uten et besøk til landets eldste vinprodusent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Karisma Grover forteller entusiastisk om bestefaren som ble hektet på vin under jevnlige besøk til Frankrike.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han inviterte en fransk vinekspert og sammen eksperimenterte de med 33 ulike druetyper flere steder i India, forteller Grover, mens hun geleider oss mellom vinrankene. En ensom apekatt rusler forbi papayatrær og sjokkrosa Bougainvillea.

Nandi-fjellene 1000 meter over havet kom best ut med sin kombinasjon av svart og rødt jordsmonn. Neste år feirer familiebedriften sitt 15-årsjubileum som vinmakere.

Familiemoro

Høylytt latter og klirrende glass trekker oss mot Grovers kjeller. Brødrene Das har tatt med seg storfamilien på vinsmaking blant eiketønnene.

– Jeg er avholdsmann og smaker vin for første gang, sier Ajeet Das.

– Du må snakke med broren min Raj, han kan sin vin!

– Jeg har smakt de fleste indiske vinene, forteller Raj Das, med nesen erfarent i glasset. – Sulas Cabernet Shiraz er min favoritt.

– Det er kun fordi du ikke har prøvd vår Shiraz, innvender vinkelner Kavitha mens hun skjenker i glasset hans.

Das inspiserer fargen, lukter og tar en sakte slurk.

– Du har rett, sier han med et smil. – Denne er veldig god!

Les flere nyheter fra ABC Nyheter