Storbyene vi drømmer om

HIT VIL VI: Verdensmetropolen New York er førstevalget for nordmenn som vil på storbyferie i 2012. Foto: Colourbox
HIT VIL VI: Verdensmetropolen New York er førstevalget for nordmenn som vil på storbyferie i 2012. Foto: Colourbox

New York er drømmeby nummer én for nordmenn som skal på storbyferie i 2012.

Reisefakta

• Continental og SAS tilbyr direkteflyginger mellom Oslo Gardermoen og Newark-flyplassen i New Jersey. Jet Airways via Brussel og Iceland Air via Reykjavik kan være rimeligere løsninger.

• Overnatting i og rundt New York er kostbart, selv med dagens dollarkurs. De sentrale Manhattan-hotellene begynner typisk på drøyt 1.500 kr per dobbeltrom. Det private framleiemarkedet er verdt å sjekke online på newyork.craigslist.org.

• Mer informasjon: NYC-litteraturen er endeløs, fra E.B. White-klassikeren «Here Is New York» til guidebøker à la Lonely Planet, Frommer's og Not For Tourists. Utelivsbibelen Village Voice foreligger i ny utgave hver onsdag, mens nycvisit.com er det offisielle turismenettstedet.

Kilde: NTB

«The Big Apple» befester dermed sin posisjon blant nordmenns storbyfavoritter, viser en undersøkelse utført av Norstat for Finn Reise. I valget mellom 13 storbyer svarte 16 prosent av de spurte at de helst vil til storbyen i USA.

– Vi så det samme i fjor. The Big Apple er hot, det er det ingen tvil om. Byen har alt. Den er spektakulær, rik på attraksjoner, og har massevis av kulturtilbud. Mange nordmenn er nok også blitt nysgjerrige på New York gjennom filmer og TV-serier, sier Terje Berge, kommersiell direktør i FINN reise, i en pressemelding.

Les også: Opplev New York fra sykkelsetet

Tall fra Oslo Lufthavn viser at rundt 200.000 mennesker reiser til New York årlig, enten direkte eller via andre flyplasser i Europa.

Flere fly og lav dollarkurs

Han tror flere direkteruter, samt lav dollarkurs, bidrar til den store interessen. I mars i fjor gjenopptok SAS direkteruten fra Oslo til New York. Ruten hadde da vært nede siden 2004 på grunn av sviktende lønnsomhet etterf terrorangrepet i USA.

Også Continental frakter nordmenn direkte til den populære storbyen. Norwegian planlegger også en direkterute, men det skjer trolig først i 2013. Norwegian-sjef Bjørn Kjos har tidligere lovet at prisen skal ligge på halvparten av de billigste SAS-billettene i dag. Ifølge Kjos skal billetten til metropolen bare koste 1000 kroner per vei.

Les også: Norske moteskapere skal erobre New York

Etter New York er det Barcelona og Roma som står øverst på ønskelista til storbyglade nordmenn. London inntar fjerdeplassen foran Paris og Praha. Bare to prosent av de spurte foretrekker Stockholm som reisemål i 2012.

Les også: Gjør salgskupp i Stockholm

Populære Øst-Europa

Barcelona, Istanbul og Lisboa er blant byene som økte mest i antall søk på FINN reise i fjor.

Rolf Forsdahl, direktør for reiseliv i Hovedorganisasjonen Virke, sier de også merker interesseøkning for land i Øst-Europa, særlig Warzawa og Krakow.

– Jeg har spesielt tro på at byer som Singapore, Beijing, Dubai og New York kan ta andeler av weekend-markedet. Sterk kjøpekraft, fleksibel arbeidstid, direktefly og rimelige billetter vil kunne bidra til dette, sier Forsdahl i pressemeldingen.

Les også: - Dette er verdens viktigste reisemål

Hvor vil du helst dra i 2012? Skriv gjerne en kommentar.

Les flere reisesaker hos ABC Nyheter

Les andre nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden