Meny

Lei en proff shopper til salg i Stockholm

VELG SMART: - Sats på klassiske basisplagg når du handler på salg, sier Charlotte von Mentzer, profesjonell shopper i Stockholm. Alle foto: Målfrid Bordvik.

Med god planlegging kan du gjøre en god handel nå. Men vil du være helt sikker på å unngå bomkjøp? Lei en profesjonell shopper.

Slik handler du smart på salg:
  • Lag en plan før du går hjemmefra.
    Gå gjennom garderoben din og lag en liste over klesplaggene du trenger. Da er sjansen mindre efor at du kommer hjem med klær du ikke trenger.

  • Sats på klassiske klær av god kvalitet.
    Skann utvalget i butikken og velg ut en svart kjole, en hvit bluse, bukser i klassisk modell, kasjmirgenser eller klassiske sko, foreslår personlig shopper, Charlotte von Mentzer.

- Har du lenge lengtet etter et par riktig fine skinnstøvletter, så er det nå du skal slå til, sier con Mentzer.


  • Unngå moteklær.

- Unngå de mest skrikende plaggene som virker desperate etter et nytt hjem. Tenk i stedet klassisk, råder Mentzer.


  • Prøv, prøv, prøv

Leopardmønsteret kommer alltid tilbake i motebildet, og er derfor en trygg investering på salg. Det samme er undertøy og sportsklær, som er mindre moteavhengig enn andre plagg.

- Gå etter hva som sitter godt på kroppen din og ta deg god tid i prøverommet for å finne riktig BH-størrelse. Be alltid om hjelp i butikken, sier von Mentzer.

Accessoarer som skjerf, hansker og luer gjør du også lurt i å handle på salg. Det samme gjelder hudkremer og andre skjønnhetsprodukter, men sjekk datomerkningen, råder Mentzer.

STOCKHOLM, SVERIGE (ABC Nyheter) Klesbutikkene har flere sesongsalget i løpet av året, men januarsalget er ofte det beste. Da skal høst- og vinterkolleksjonene ut for å gjøre plass til vårnyhetene. Slik er det også i våre naboland.

Så hvorfor ikke kombinere en morsom helgetur til Stockholm med å handle på salg? – eller «rean», som söta bror kaller det. I Sverige får du også mer for pengene enn her hjemme.

Les også: Oslo er verdens dyreste by

Men billige kjøp kan fort bli dyre dersom de viser seg å være feilkjøp, advarer Charlotte von Mentzer, som jobber som «personal shopper», eller shoppingassistent som det heter på norsk, i Stockholm.

Velg kvalitet

- Det viktigste er alltid å la kvalitet gå fremfor kvantitet. Er det noen gang denne regelen virkelig gjelder, så er det på salg, sier Charlotte von Mentzer (35) til ABC Nyheter.

I over et år har hun jobbet som profesjonell shopper i Stockholm, hvor hun hjelper kvinner og menn i alle aldre med å finne klær som passer til deres kroppsfasong og livsstil.

- Er du rask, men kritisk, kan du gjøre gode investeringer på salg som varer i lang tid, sier hun.

Torsdag denne uken hadde verken shoppingsenteret NK eller Acne startet sine salg, så det finnes fortsatt sjanser til å gjøre gode kjøp. Men godbitene går raskt, så du kan ikke nøle lenge. Uansett bør du alltid ta deg tid til å prøve plaggene før du handler, påpeker von Mentzer.

Hun trekker frem en klassisk, svart bluse fra Stockholms eldste varehus PUB, som et eksempel på et godt kjøp. Blusen er nedpriset 30 prosent.

- Denne passer til alt, sier hun.

Gir stilråd og shoppingtips

Er du lei av å gjøre bomkjøp, eller ønsker å fornye stilen din i 2012, kan det være verdt å tilbringe litt tid med von Mentzer. Hun holder seg oppdatert på trendene, og oppfordrer gjerne kundene til å våge litt mer i klesveien.

- Mange trenger hjelp til å kle seg, men vet ikke hvem de skal henvende seg til. Noen trenger hjelp til å finne bestemte plagg, mens andre ønsker å finne en ny stil, siervon Mentzer, som er fornøyd når hun bidrar til å øke selvtilliten til kundene.

Men hjelpen er selvsagt ikke gratis. Von Mentzer tar 750 svenske kronor pluss moms for én time, i tillegg til at det krever litt forberedelser. En kunde handler i snitt for 3000-5000 kroner på handletur sammen med von Mentzer, forteller hun.

På en handlerunde anbefaler hun kunden alt fra rimelige klær fra billigkjedene til designmerker.

Uansett om du vil jakte på egen hånd eller ikke, har shoppingseksperten flere råd til deg som skal handle på salg (se tips til høyre i artikkelen).

Les også: Prøv takvandring i Stockholm

Design ditt eget belte

Von Mentzer har også en klar mening om hvor du bør bevege deg på shoppingtur. Stockholm er delt inn i tre arenaer: City, Östermalm og Södermalm.

- Mange turister ender bare opp på varehusene på Stureplan og Drottninggatan, men det er så mye mer å se! På Söder og Sofo finner du de mest trendy og interessante butikkene, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LAG DITT EGET BELTE: Velg skinn og beltespenne, så ordner Sandra resten for deg. Foto: Målfrid BordvikLAG DITT EGET BELTE: Velg skinn og beltespenne, så ordner Sandra resten for deg. Foto: Målfrid Bordvik

På City finner du varehusene NK (Nordiska Kompaniet), Åhléns og PUB, som tilbyr alt fra eksklusive til kjente kjedemerker. På PUB, som ligger ved Gamla Brogatan 9, kan du for eksempel få skreddersydd ditt eget belte.

Du velger hvilken beltespenne og skinntype du vil ha, og betaler deretter (prisen ligger på 400-500 svenske kroner). Mange velger bare ett hull i reimen, noe som gir beltet et eksklusivt preg fordi det er spesialtilpasset deg eller den som eventuelt får det i gave.

På butikken «Smiley Vintage» på samme varehus er hvert eneste plagg unikt. De gamle klærne er sydd om, og har fått et mer moderne snitt. Prisene ligger på 700-800 kroner og oppover.

UNIKE KLÆR: Liker du gamle klær med moderne tilsnitt, er Smiley Vantage på varehuset PUB, butikken for deg. Caroline viser frem en lilla kjole. Foto: Målfrid BordvikUNIKE KLÆR: Liker du gamle klær med moderne tilsnitt, er Smiley Vantage på varehuset PUB, butikken for deg. Caroline viser frem en lilla kjole. Foto: Målfrid Bordvik

Trendy Södermalm

Er du ute etter luksus, er det Östermalm du skal til. Her ligger luksusmerkene fra Lous Vitton, Gucci og mange andre butikker rundt Birger Jarlsgatan, Biblioteksgatan, Nybrogatan, Östermalmstorg og Stureplan.

I Södermalm, også kjent som «Söder», får du en miks av mote, design, bøker, vintage og second hand.

På Galleri Bruno i Götgatan 36 er det bare unge, trendy Stockholmere å se. Her kan du blant annet handle på populære Aplace og Fillipa K.

Les også: Bli med til Millenniumsland

Lager bestefar-jakker

Særlig sjarmerende er området SoFo – South og Folkungagatan, som huser mange småbutikker. Her holder også regnjakke-gründer Alexander Stutterheim til.

For to år siden ble han så lei av de tradisjonelle goretex-jakkene som aldri matchet med de andre klærne han gikk med, at han begynte å designe sine egne regnfrakker. Nå er hobbyprosjektet blitt til butikken REGN.

SYDD AV MALI RING: Stutterheim-regnfrakkene finnes i svart, grønn og hvit og passer til begge kjønn. Navnet på merkelappen viser navnet på personen som har sydd frakken for hånd. Foto: Målfrid BordvikSYDD AV MALI RING: Stutterheim-regnfrakkene finnes i svart, grønn og hvit og passer til begge kjønn. Navnet på merkelappen viser navnet på personen som har sydd frakken for hånd. Foto: Målfrid Bordvik

- Jeg fant frem morfars gamle regnfrakk, og fant ut at jeg ønsket en slik stil. Jakkene er modernisert og hver eneste er sydd for hånd, forteller Stutterheim til ABC Nyheter.

Ryktene om de originale regnfrakkene har spredt seg, og like før jul lanserte Stutterheim.se en egen nettbutikk for norske tilhengere. Her kan du bestille jakken for 2.795 norske kroner, inkludert skatt.

Har du tid til overs i Stockholm etter shoppingen, kan du jo teste ut takvandring eller en tur i Lisbeth Salanders fotspor.

Del gjerne dine beste shoppingtips i kommentarfeltet nederst i artikkelen.

Les også: Den bortgjemte byen

Les også: Hit reiser rekordmange nordmenn

Les flere reisesaker hos ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:43 Sarri presentert som Juventus-trener: – Kroner en lang og vanskelig karriere13:41 VM-spillerne husker lite av fjorårets målfest mot Australia13:09 Skarpe reaksjoner på Ullevål-nedleggelse: – Kampen er ikke over13:04 Putin besvarer spørsmål i timevis på russisk TV13:00 Abbasi-søsknene flyr til Trondheim torsdag12:57 Norge best på trafikksikkerhet i Europa for fjerde år på rad12:32 Fotball-VM: Australias giftige oppladning12:22 Stortingspolitikerne nærmer seg millionlønn12:10 Knusende dom: Brennmerket kvinner og gjorde dem til sexslaver11:53 Ullevål sykehus vedtatt nedlagt11:44 Kongen på Askøy: – Vi føler med dere11:43 Vil dømme Polen for diskriminering av dommere11:30 Tyrkia: 24 dømt til livsvarig fengsel for kuppforsøk11:07 WADA har overlevert over 110.000 russiske filer11:06 Flere utlendinger valgte Nord-Norge i vinter10:44 Siv Jensen er sykmeldt10:11 Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum ligger an til rekord10:02 Norges Bank hever renten – varsler nytt hopp før nyttår09:40 Se opp for Kerr, men glem ikke De Vanna09:39 Viking forlenget med Berntsen09:15 Isbreene i Himalaya smelter dobbelt så fort som for 20 år siden09:01 Stor interesse for skattepenger fikk BankID til å knele09:00 Nå kommer skattepengene snart på konto08:29 Rev ulovlig. Bygger ulovlig. Nå må de rive på nytt08:26 Kronprinsparet til Oslo Pride08:21 Tidligere Interpol-sjef for retten i Kina08:04 – Årets utgave blir ikke det samme uten Chris Froome07:47 Xi Jinping på historisk besøk i Nord-Korea07:46 Landbruksministeren om svinedokumentar: – Jeg er opprørt og sint07:25 Svenske kåret til årets nykommer i NHL06:58 Messi og Argentina på bunn av gruppa etter svak 1-1-kamp mot Paraguay06:45 Fagermo om forbildet Eggen: – Stemmen hans vil absolutt bli sårt savnet når den en gang blir borte06:33 Streng rasjonering av sol og strand for VM-laget06:30 Norskpakistanere hyller sitt eget miljø06:20 Dette skjer i dag06:15 Verdensmester Røthe lurte på om løpet var kjørt06:00 Iran: Nedskyting av drone er en klar beskjed til USA06:00 Flere studieplasser for spesialsykepleiere06:00 Ekspert: Vanskelig humanitær situasjon i Iran05:30 Dette skjedde i natt05:30 – Vi må ikke vingle om elbilfordelene05:08 Ny dekan ved Høyskolen Kristiania04:56 Trump vil møte Putin i Japan04:04 Ber om 600 nye fengselsstillinger for å redusere isolasjon04:02 Russisk ambassadebil i dødsulykke i Oslo03:45 USA ber Russland sørge for at MH17-siktede stilles for retten03:33 Den internasjonale olympiske komité vil ha pengegaranti fra Sverige03:06 Thon mener Nordkapp-platået bør være gratis for turister03:01 Benekter komplott for å dømme Lula02:33 Oslo øst sier nei til ny bomring01:57 Mann funnet bevisstløs i Oslo01:54 SOHR: 28 drept av regjeringsstyrker i Syria01:19 Datatilsynet bekymret for overvåking på arbeidsplassen00:48 22 mennesker fryktes druknet utenfor Spania00:22 Jihadister skal ha drept 17 sivile i Burkina Faso23:53 Mann pågrepet etter alvorlige trusler i Larvik23:10 Rosenborg mot Aalesund i cupen22:33 TV-dokumentar om svineprodusenter ryster politikerne22:10 Profilert Hareide-tilhenger melder seg ut av KrF22:03 Drama i danske regjeringsforhandlinger21:40 Meningsmåling for Kristiansand: Demokratene større enn Frp21:39 Stjernen døde i flystyrt, nå er det mistanke om drap21:19 Myggsmitte sprer skrekk rundt populære feriemål20:57 Fylkesledere i Frp kan godt vente til august på bomløsning20:23 Cupbombene smalt: Fire eliteserielag slått ut i 3. runde20:23 MC-ulykke på Romerike19:56 Mann klemt fast av lastebil på bru i Vestfold19:56 Tromsdalen detonerte cupbomben tross utvisning, Sarpsborg utslått19:56 Bærum elleville snuoperasjon knuste Vålerengas cupdrøm19:12 Enken gravla amerikansk stjerne i Oslo – nå vil datteren grave ham opp19:00 Dale i bompengedebatt: – Dette er en bra dag18:58 Trump samlet inn 25 millioner dollar på 24 timer18:22 Stortinget vedtar innkreving av 15 nye bommilliarder18:21 Telenor må betale gigantgebyr på 788 millioner kroner18:20 Aktor om påstått sexkultleder: – En kriminell, et rovdyr og en forbryterboss18:12 Mattilsynet skal granskes etter skandale17:53 Dale krever opprydning i pengebruken til bompengeselskapene17:50 Tre menn kjent skyldige etter terrorangrepet i Kenya i 201517:49 Mata signerte ny United-kontrakt, hylles av Solskjær17:40 Kaketradisjonen er på vei ut17:18 Enrique ferdig som spansk landslagssjef16:51 Vincent van Goghs revolver solgt på auksjon16:50 Bred enighet om Oslopakke 316:25 Johan Golden vil kaste Alliansen-leder Lysglimt16:03 Byggesaksbehandler dømt til fengsel for grov korrupsjon15:56 Hovefestivalen er konkurs ni dager før festivalstart15:47 Nortura politianmelder leverandør etter TV-dokumentar15:46 Ludvigsen førte opp møter med det som kan ha vært fornærmede15:22 Russland kritiserer MH17-etterforskning15:10 RBK-spillere slått ut av sykdom15:09 Sarkozy må møte i retten for korrupsjon14:44 Göran Persson blir styreleder i Swedbank14:43 Haugesund kan møte østerriksk toppklubb14:31 Hagen-forsvinningen: – Dette er en hovedteori14:19 Ber om drapsetterforskning av Saudi-Arabias kronprins14:18 United-legende bøtelagt for ulovlig gambling14:02 Kvinne alvorlig skadd etter kollisjon mellom tankbil og personbil12:55 Ber Kallmyr redegjøre i Stortinget for Abbasi-saken12:53 Sør-Norge værvinneren til helga12:51 SAS-ansatte med krass kritikk av ledelsen
Siste nytt
13:43SportSarri presentert som Juventus-trener: – Kroner en lang og vanskelig karriere13:41SportVM-spillerne husker lite av fjorårets målfest mot Australia13:09PolitikkSkarpe reaksjoner på Ullevål-nedleggelse: – Kampen er ikke over13:04PolitikkPutin besvarer spørsmål i timevis på russisk TV13:00NorgeAbbasi-søsknene flyr til Trondheim torsdag12:57MotorNorge best på trafikksikkerhet i Europa for fjerde år på rad12:32SportFotball-VM: Australias giftige oppladning12:22PengerStortingspolitikerne nærmer seg millionlønn12:10VerdenKnusende dom: Brennmerket kvinner og gjorde dem til sexslaver11:53Helse og livsstilUllevål sykehus vedtatt nedlagt11:44NorgeKongen på Askøy: – Vi føler med dere11:43VerdenVil dømme Polen for diskriminering av dommere11:30VerdenTyrkia: 24 dømt til livsvarig fengsel for kuppforsøk11:07SportWADA har overlevert over 110.000 russiske filer11:06ReiseFlere utlendinger valgte Nord-Norge i vinter10:44PolitikkSiv Jensen er sykmeldt10:11PolitikkSenterpartileder Trygve Slagsvold Vedum ligger an til rekord10:02PengerNorges Bank hever renten – varsler nytt hopp før nyttår09:40SportSe opp for Kerr, men glem ikke De Vanna09:39SportViking forlenget med Berntsen09:15VerdenIsbreene i Himalaya smelter dobbelt så fort som for 20 år siden09:01PengerStor interesse for skattepenger fikk BankID til å knele09:00PengerNå kommer skattepengene snart på konto08:29PengerRev ulovlig. Bygger ulovlig. Nå må de rive på nytt08:26KulturKronprinsparet til Oslo Pride08:21VerdenTidligere Interpol-sjef for retten i Kina08:04Sport– Årets utgave blir ikke det samme uten Chris Froome07:47VerdenXi Jinping på historisk besøk i Nord-Korea07:46NorgeLandbruksministeren om svinedokumentar: – Jeg er opprørt og sint07:25SportSvenske kåret til årets nykommer i NHL06:58SportMessi og Argentina på bunn av gruppa etter svak 1-1-kamp mot Paraguay06:45SportFagermo om forbildet Eggen: – Stemmen hans vil absolutt bli sårt savnet når den en gang blir borte06:33SportStreng rasjonering av sol og strand for VM-laget06:30NorgeNorskpakistanere hyller sitt eget miljø06:20NorgeDette skjer i dag06:15SportVerdensmester Røthe lurte på om løpet var kjørt06:00VerdenIran: Nedskyting av drone er en klar beskjed til USA06:00NorgeFlere studieplasser for spesialsykepleiere06:00VerdenEkspert: Vanskelig humanitær situasjon i Iran05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Motor– Vi må ikke vingle om elbilfordelene05:08NorgeNy dekan ved Høyskolen Kristiania04:56VerdenTrump vil møte Putin i Japan04:04NorgeBer om 600 nye fengselsstillinger for å redusere isolasjon04:02NorgeRussisk ambassadebil i dødsulykke i Oslo03:45VerdenUSA ber Russland sørge for at MH17-siktede stilles for retten03:33SportDen internasjonale olympiske komité vil ha pengegaranti fra Sverige03:06PengerThon mener Nordkapp-platået bør være gratis for turister03:01PolitikkBenekter komplott for å dømme Lula02:33NorgeOslo øst sier nei til ny bomring01:57NorgeMann funnet bevisstløs i Oslo01:54VerdenSOHR: 28 drept av regjeringsstyrker i Syria01:19NorgeDatatilsynet bekymret for overvåking på arbeidsplassen00:48Verden22 mennesker fryktes druknet utenfor Spania00:22VerdenJihadister skal ha drept 17 sivile i Burkina Faso23:53NorgeMann pågrepet etter alvorlige trusler i Larvik23:10SportRosenborg mot Aalesund i cupen22:33ForbrukerTV-dokumentar om svineprodusenter ryster politikerne22:10PolitikkProfilert Hareide-tilhenger melder seg ut av KrF22:03PolitikkDrama i danske regjeringsforhandlinger21:40PolitikkMeningsmåling for Kristiansand: Demokratene større enn Frp21:39SportStjernen døde i flystyrt, nå er det mistanke om drap21:19ReiseMyggsmitte sprer skrekk rundt populære feriemål20:57PolitikkFylkesledere i Frp kan godt vente til august på bomløsning20:23SportCupbombene smalt: Fire eliteserielag slått ut i 3. runde20:23NorgeMC-ulykke på Romerike19:56NorgeMann klemt fast av lastebil på bru i Vestfold19:56SportTromsdalen detonerte cupbomben tross utvisning, Sarpsborg utslått19:56SportBærum elleville snuoperasjon knuste Vålerengas cupdrøm19:12VerdenEnken gravla amerikansk stjerne i Oslo – nå vil datteren grave ham opp19:00PengerDale i bompengedebatt: – Dette er en bra dag18:58PolitikkTrump samlet inn 25 millioner dollar på 24 timer18:22PolitikkStortinget vedtar innkreving av 15 nye bommilliarder18:21NæringslivTelenor må betale gigantgebyr på 788 millioner kroner18:20VerdenAktor om påstått sexkultleder: – En kriminell, et rovdyr og en forbryterboss18:12NorgeMattilsynet skal granskes etter skandale17:53PolitikkDale krever opprydning i pengebruken til bompengeselskapene17:50VerdenTre menn kjent skyldige etter terrorangrepet i Kenya i 201517:49SportMata signerte ny United-kontrakt, hylles av Solskjær17:40Mat og drikkeKaketradisjonen er på vei ut17:18SportEnrique ferdig som spansk landslagssjef16:51KulturVincent van Goghs revolver solgt på auksjon16:50NorgeBred enighet om Oslopakke 316:25PolitikkJohan Golden vil kaste Alliansen-leder Lysglimt16:03NorgeByggesaksbehandler dømt til fengsel for grov korrupsjon15:56PengerHovefestivalen er konkurs ni dager før festivalstart15:47NorgeNortura politianmelder leverandør etter TV-dokumentar15:46NorgeLudvigsen førte opp møter med det som kan ha vært fornærmede15:22VerdenRussland kritiserer MH17-etterforskning15:10SportRBK-spillere slått ut av sykdom15:09PolitikkSarkozy må møte i retten for korrupsjon14:44PengerGöran Persson blir styreleder i Swedbank14:43SportHaugesund kan møte østerriksk toppklubb14:31NorgeHagen-forsvinningen: – Dette er en hovedteori14:19VerdenBer om drapsetterforskning av Saudi-Arabias kronprins14:18SportUnited-legende bøtelagt for ulovlig gambling14:02NorgeKvinne alvorlig skadd etter kollisjon mellom tankbil og personbil12:55PolitikkBer Kallmyr redegjøre i Stortinget for Abbasi-saken12:53NorgeSør-Norge værvinneren til helga12:51PengerSAS-ansatte med krass kritikk av ledelsen
Populært