Lei en proff shopper til salg i Stockholm

VELG SMART: - Sats på klassiske basisplagg når du handler på salg, sier Charlotte von Mentzer, profesjonell shopper i Stockholm. Alle foto: Målfrid Bordvik.

Med god planlegging kan du gjøre en god handel nå. Men vil du være helt sikker på å unngå bomkjøp? Lei en profesjonell shopper.

Slik handler du smart på salg:
  • Lag en plan før du går hjemmefra.
    Gå gjennom garderoben din og lag en liste over klesplaggene du trenger. Da er sjansen mindre efor at du kommer hjem med klær du ikke trenger.

  • Sats på klassiske klær av god kvalitet.
    Skann utvalget i butikken og velg ut en svart kjole, en hvit bluse, bukser i klassisk modell, kasjmirgenser eller klassiske sko, foreslår personlig shopper, Charlotte von Mentzer.

- Har du lenge lengtet etter et par riktig fine skinnstøvletter, så er det nå du skal slå til, sier con Mentzer.


  • Unngå moteklær.

- Unngå de mest skrikende plaggene som virker desperate etter et nytt hjem. Tenk i stedet klassisk, råder Mentzer.


  • Prøv, prøv, prøv

Leopardmønsteret kommer alltid tilbake i motebildet, og er derfor en trygg investering på salg. Det samme er undertøy og sportsklær, som er mindre moteavhengig enn andre plagg.

- Gå etter hva som sitter godt på kroppen din og ta deg god tid i prøverommet for å finne riktig BH-størrelse. Be alltid om hjelp i butikken, sier von Mentzer.

Accessoarer som skjerf, hansker og luer gjør du også lurt i å handle på salg. Det samme gjelder hudkremer og andre skjønnhetsprodukter, men sjekk datomerkningen, råder Mentzer.

STOCKHOLM, SVERIGE (ABC Nyheter) Klesbutikkene har flere sesongsalget i løpet av året, men januarsalget er ofte det beste. Da skal høst- og vinterkolleksjonene ut for å gjøre plass til vårnyhetene. Slik er det også i våre naboland.

Så hvorfor ikke kombinere en morsom helgetur til Stockholm med å handle på salg? – eller «rean», som söta bror kaller det. I Sverige får du også mer for pengene enn her hjemme.

Les også: Oslo er verdens dyreste by

Men billige kjøp kan fort bli dyre dersom de viser seg å være feilkjøp, advarer Charlotte von Mentzer, som jobber som «personal shopper», eller shoppingassistent som det heter på norsk, i Stockholm.

Velg kvalitet

- Det viktigste er alltid å la kvalitet gå fremfor kvantitet. Er det noen gang denne regelen virkelig gjelder, så er det på salg, sier Charlotte von Mentzer (35) til ABC Nyheter.

I over et år har hun jobbet som profesjonell shopper i Stockholm, hvor hun hjelper kvinner og menn i alle aldre med å finne klær som passer til deres kroppsfasong og livsstil.

- Er du rask, men kritisk, kan du gjøre gode investeringer på salg som varer i lang tid, sier hun.

Torsdag denne uken hadde verken shoppingsenteret NK eller Acne startet sine salg, så det finnes fortsatt sjanser til å gjøre gode kjøp. Men godbitene går raskt, så du kan ikke nøle lenge. Uansett bør du alltid ta deg tid til å prøve plaggene før du handler, påpeker von Mentzer.

Hun trekker frem en klassisk, svart bluse fra Stockholms eldste varehus PUB, som et eksempel på et godt kjøp. Blusen er nedpriset 30 prosent.

- Denne passer til alt, sier hun.

Gir stilråd og shoppingtips

Er du lei av å gjøre bomkjøp, eller ønsker å fornye stilen din i 2012, kan det være verdt å tilbringe litt tid med von Mentzer. Hun holder seg oppdatert på trendene, og oppfordrer gjerne kundene til å våge litt mer i klesveien.

- Mange trenger hjelp til å kle seg, men vet ikke hvem de skal henvende seg til. Noen trenger hjelp til å finne bestemte plagg, mens andre ønsker å finne en ny stil, siervon Mentzer, som er fornøyd når hun bidrar til å øke selvtilliten til kundene.

Men hjelpen er selvsagt ikke gratis. Von Mentzer tar 750 svenske kronor pluss moms for én time, i tillegg til at det krever litt forberedelser. En kunde handler i snitt for 3000-5000 kroner på handletur sammen med von Mentzer, forteller hun.

På en handlerunde anbefaler hun kunden alt fra rimelige klær fra billigkjedene til designmerker.

Uansett om du vil jakte på egen hånd eller ikke, har shoppingseksperten flere råd til deg som skal handle på salg (se tips til høyre i artikkelen).

Les også: Prøv takvandring i Stockholm

Design ditt eget belte

Von Mentzer har også en klar mening om hvor du bør bevege deg på shoppingtur. Stockholm er delt inn i tre arenaer: City, Östermalm og Södermalm.

- Mange turister ender bare opp på varehusene på Stureplan og Drottninggatan, men det er så mye mer å se! På Söder og Sofo finner du de mest trendy og interessante butikkene, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LAG DITT EGET BELTE: Velg skinn og beltespenne, så ordner Sandra resten for deg. Foto: Målfrid BordvikLAG DITT EGET BELTE: Velg skinn og beltespenne, så ordner Sandra resten for deg. Foto: Målfrid Bordvik

På City finner du varehusene NK (Nordiska Kompaniet), Åhléns og PUB, som tilbyr alt fra eksklusive til kjente kjedemerker. På PUB, som ligger ved Gamla Brogatan 9, kan du for eksempel få skreddersydd ditt eget belte.

Du velger hvilken beltespenne og skinntype du vil ha, og betaler deretter (prisen ligger på 400-500 svenske kroner). Mange velger bare ett hull i reimen, noe som gir beltet et eksklusivt preg fordi det er spesialtilpasset deg eller den som eventuelt får det i gave.

På butikken «Smiley Vintage» på samme varehus er hvert eneste plagg unikt. De gamle klærne er sydd om, og har fått et mer moderne snitt. Prisene ligger på 700-800 kroner og oppover.

UNIKE KLÆR: Liker du gamle klær med moderne tilsnitt, er Smiley Vantage på varehuset PUB, butikken for deg. Caroline viser frem en lilla kjole. Foto: Målfrid BordvikUNIKE KLÆR: Liker du gamle klær med moderne tilsnitt, er Smiley Vantage på varehuset PUB, butikken for deg. Caroline viser frem en lilla kjole. Foto: Målfrid Bordvik

Trendy Södermalm

Er du ute etter luksus, er det Östermalm du skal til. Her ligger luksusmerkene fra Lous Vitton, Gucci og mange andre butikker rundt Birger Jarlsgatan, Biblioteksgatan, Nybrogatan, Östermalmstorg og Stureplan.

I Södermalm, også kjent som «Söder», får du en miks av mote, design, bøker, vintage og second hand.

På Galleri Bruno i Götgatan 36 er det bare unge, trendy Stockholmere å se. Her kan du blant annet handle på populære Aplace og Fillipa K.

Les også: Bli med til Millenniumsland

Lager bestefar-jakker

Særlig sjarmerende er området SoFo – South og Folkungagatan, som huser mange småbutikker. Her holder også regnjakke-gründer Alexander Stutterheim til.

For to år siden ble han så lei av de tradisjonelle goretex-jakkene som aldri matchet med de andre klærne han gikk med, at han begynte å designe sine egne regnfrakker. Nå er hobbyprosjektet blitt til butikken REGN.

SYDD AV MALI RING: Stutterheim-regnfrakkene finnes i svart, grønn og hvit og passer til begge kjønn. Navnet på merkelappen viser navnet på personen som har sydd frakken for hånd. Foto: Målfrid BordvikSYDD AV MALI RING: Stutterheim-regnfrakkene finnes i svart, grønn og hvit og passer til begge kjønn. Navnet på merkelappen viser navnet på personen som har sydd frakken for hånd. Foto: Målfrid Bordvik

- Jeg fant frem morfars gamle regnfrakk, og fant ut at jeg ønsket en slik stil. Jakkene er modernisert og hver eneste er sydd for hånd, forteller Stutterheim til ABC Nyheter.

Ryktene om de originale regnfrakkene har spredt seg, og like før jul lanserte Stutterheim.se en egen nettbutikk for norske tilhengere. Her kan du bestille jakken for 2.795 norske kroner, inkludert skatt.

Har du tid til overs i Stockholm etter shoppingen, kan du jo teste ut takvandring eller en tur i Lisbeth Salanders fotspor.

Del gjerne dine beste shoppingtips i kommentarfeltet nederst i artikkelen.

Les også: Den bortgjemte byen

Les også: Hit reiser rekordmange nordmenn

Les flere reisesaker hos ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært