Fengslende arkitektur i Boston:

Beryktet fengsel ble luksushotell

BERYKTET: Charles Street Jail huset noen av de mest fryktede kriminelle på USAs østkyst helt frem til 1980-tallet. Foto: Hotellet

På Liberty Hotell i Boston prøver man ikke å skjule en fortid som fengsel.

BOSTON, MASSACHUSETTS, USA: Å gjøre gull av gråstein er ikke et helt uvanlig konsept når det gjelder arkitektur, og det finnes mange eksempler på bygninger som har startet sitt liv som noe helt annet enn de har endt opp som.

Hoteller har gjerne større frihet til å ta steget enda litt lengre når det gjelder unik arkitektur og design enn privatboliger.

Les også: Ny avgift på USA-reiser

I Boston på USAs østkyst ligger et hotell som langt fra vekket noen følelse av luksus og hygge da bygget først ble til mot slutten av 1800-tallet.

Liberty Hotel, et fem stjerners luksushotell midt i hjertet av byen, begynte nemlig sitt liv som det beryktede fengselet Charles Street Jail.

Hyllet

Da fengselet åpnet i 1851, ble det hyllet for å være en internasjonal modell for fengselsarkitektur. Store vinduer slapp inn maksimalt med lys og ventilasjon, og hver av de 220 cellene hadde kun en innsatt.

LUKSUS: Lobbyen på Liberty Hotel var en gang atriumet i det gigantiske Charles Street Jail. Foto: HotelletLUKSUS: Lobbyen på Liberty Hotel var en gang atriumet i det gigantiske Charles Street Jail. Foto: Hotellet

I 1973, etter å ha huset noen av østkystens verste og mest notoriske kriminelle i 120 år, gjorde fangene ved Charles Street Jail opprør på grunn av det de mente var uverdige sonings- og leveforhold.

Kort tid etter ble fengselet erklært uegnet til å huse fanger da det stred mot rettighetene rundt soningsforhold. Men det var først om sommeren i 1990 at de siste fangene ble flyttet ut fra Charles Street Jail og over til et nyere fengsel i nærheten.

Nytt liv som hotell

Noen år etter at Charles Street Jail ble lagt ned, ble det gamle murbygget erklært verneverdig.

Det gamle fengselet ble kjøpt opp, og prosessen med å gjøre det om til hotell tok fem år og mange hundre millioner dollar.

Les også: Oh la la, verdens mest sexy hotellrom

Jobben krevde nemlig et team med både arkitekter og designere, i tett samarbeid med lokale historikere og kulturarbeidere, som skulle passe på at dette landemerket ikke skulle fratas sitt karakteristiske utseende og betydning.

Sluttresultatet er ifølge designnettstedet Cool Hunting blitt en spennende fusjon mellom et historisk bygg med dype røtter i byens historie og en dynamisk ny måte å ta i bruk nedlagt urban bebyggelse.

Eksteriøret i granitt har blitt nøye tatt vare på, og det som en gang var det store sentrale atriumet midt i fengselet, er nå blitt til hotellets enorme lobby.

Historie og humor

Her kan man beundre de originale gangveiene som fengselsvaktene gikk rundene sine på, og i det som nå er blitt hotellets restaurant, kan man sitte i de gamle cellene og nyte en bedre middag.

Les også: Verdens høyeste hotell

Richard Friedman, en av hovedpersonene bak fengselets forvandling til moderne hotell, forklarer til avisen USA Today at for arkitektene bestod jobben i å bevare så mye som mulig av bygningens originale karakter, uten at det skulle bli en for sterk påminner om byggets nokså uhyggelige fortid som fengsel.

– Humor ble et viktig våpen i denne forvandlingen, røper Friedman.

– Noe som forklarer navnene på barer og resturanter inne i hotellet.

Les også: Mer enn sol, sand og salsa

Det som en gang var fengselets luftegård, er blitt til hotellets flotte bakhage. Innenfor de gamle fengselsdørene er også forvandlingen komplett.

300 hotellrom og 10 suiter tilbyr gjestene en opplevelse som er langt mer komfortabel og luksuriøs enn den fangene på Charles Street Jail uten tvil hadde.

Les også:


Nedlagt kirke ble designerhus

Drøm deg bort i lekker interiørinspirasjon

Denne skogen vokser på en skyskraper

David, 5 år, er uteligger

Denne saken er opprinnelig publisert på Klikk.no

Les flere saker fra ABC Nyheters Reise-seksjon her

Les flere nyheter

Personvernpolicy