– Dette er verdens viktigste reisemål

UNDERJORDISK UNDERVERK: Las Médulas i Nord-Spania, ved grensen til Portugal, var bokstavelig talt en gullgruve for Romerrikets keisere. I dag er det et vakkert kulturlandskap med om lag 2000 år gamle huleganger. Foto: Rafael I. Fernández, GNU Free-lisens
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra Silicon Valley til Pyongyang, via ukjente underverk og underjordiske kuriositeter. Dit går ferden når forfatter Jens A. Riisnæs oppsummerer verdens viktigste steder å oppsøke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Norge og vikingene

Jens A. Riisnæs vedgår at bokas røde tråd – historisk viktige steder – er sett fra hans ståsted som nordmann. Med i boka er seks steder i Norge, blant andre Borgund stavkirke, Bryggen i Bergen og Henrik Ibsens barndomshjem på Venstøp i Skien.

Med er også Vemork ved Rjukan, hvor tyskerne under andre verdenskrig skulle skaffe tungtvann til å framstille atombomben. Det klarte de aldri, blant annet på grunn av norske motstandsfolk og sabotasjeaksjonen i 1943.

Flere vikingrelaterte steder er tatt med i boka, fordi de viser utforskertrangen til vikingene: Vikingskipmuseet i Oslo, Eirik Raudes bosetning på Grønland og Leiv Erikssons hustufter på Newfoundland.

Også Utøya er med. Det forklarer Riisnæs slik: «Utøya blir for alltid et sted for den dypeste ettertanke – den som handler om den evige kampen i menneskenes åndelige tilværelse – kampen mellom de mørke og de lyse kreftene i oss.»

Med den nye boka «Verdens viktigste» har Riisnæs servert det han kaller sitt livsverk. Boka, som er et samarbeid med forfatteren Ragnar Hatlem, har undertittelen «245 reisemål for livet».

Her er noen opplagte og mange usedvanlige reisemål. Ifølge Riisnæs utgjør stedene essensen av verden.

– Alle reisemålene er av den typen som får oss til å filosofere over livet, menneskets historie og vår utvikling gjennom 6000 år. Målet er å gi reiselyst og inspirasjon, men også å gjøre oss nysgjerrige på hvilke ingredienser som utgjør verden, sier Riisnæs.

Her har han har plukket ut ti reisemål som representerer «essensen av essensen».

1. Wall Street, New York

Riisnæs: – New Yorks børsgate er pengenes og kapitalismens høyborg, og et godt eksempel på at alt henger sammen. De siste hundre årene har aksjehandelen her påvirket verdensøkonomien, med oppturer og nedturer. En interessant del av New Yorks historie handler om hvordan engelskmennene tok over byen i 1664. Inntil da var Manhattan en nederlandsk besittelse kalt Nieuw Amsterdam, men nederlenderne byttet Manhattan mot den knøttlille muskattnøttøya Run i Molukkene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik lader New York opp til jul

2. Silicon Valley, USA

Klengenavn for området rundt sørenden av San Francisco-bukta i California. Tilholdssted for verdensledende IT-selskaper som Apple, Google, Facebook, eBay, Oracle, Adobe, Logitech og Intel.

Les også: Island kåret til beste reisemål

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Man trenger ikke å gå så langt tilbake i tid for å se viktig historie. De fleste bedriftene i høyteknologiens arnested har suverene besøkssentre med omvisninger, og her konkurreres det også om å ha flest turister. USAs mest moderne sted ligger dessuten rett ved USAs kuleste by, San Francisco, sier Riisnæs om valget av Silicon Valley som et av verdens viktigste steder.

RIISNÆS' VIKTIGSTE: Jens A. Riisnæs (63) har i en årrekke vært Norges reiseguru, kanskje mest kjent for radioprogrammet «Ut i verden» på NRK P2. Nå har han skrevet det han kaller sitt livsverk, en bok om verdens 245 viktigste steder. Foto: Bjørn Hugo PettersenRIISNÆS' VIKTIGSTE: Jens A. Riisnæs (63) har i en årrekke vært Norges reiseguru, kanskje mest kjent for radioprogrammet «Ut i verden» på NRK P2. Nå har han skrevet det han kaller sitt livsverk, en bok om verdens 245 viktigste steder. Foto: Bjørn Hugo Pettersen

Artikkelen fortsetter under annonsen

3. Miletos, Tyrkia

Ruinby med nærliggende Apollon-tempel. Ligger sør for Izmir og noen få mil sørvest for den greske øya Samos. Miletos (eller Milet på tyrkisk) var en by i antikkens Hellas og endestasjon for karavaneveiene fra Asia.

Les også: Boligprisene stuper i ferieparadis

– Herfra kom de første vitenskapsmenn og filosofer, og her fødtes ideen om den frie tanke. Her møttes også kjøpmenn, sjøfarere og karavaneførere, og de utvekslet ideer, kunnskap og guder. Slik oppsto prinsippet om å tenke på tvers og sammenligne seg selv med andre, noe som etter mitt syn er oppskriften på Vestens suksess, sier Riisnæs.

4. Cabo de São Vicente, Portugal

Europas sørvestligste punkt. Til fyrtårnet på Cabo de São Vicente og kompassrosen i den nærliggende landsbyen Sagres valfarter folk hver kveld «for å se solen synke ned over Europas ytterpunkt», skriver Riisnæs og Hatlem. Her samlet Henrik Sjøfareren på 1400-tallet lærde og sjøfarere, noe som la grunnlaget for Portugals oppdagelsesreiser og kolonivelde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dette irriterer oss mest på reise

– Det fravristet Venezia kryddermonopolet, men forandret også verden. Dette er et perfekt sted å filosofere over det som ble til kampen «Vesten mot resten» og Vestens ledende verdensrolle i dag.

5. Keiserkanalen, Kina

Verdens lengste kanal, 1800 kilometer fra Beijing til Hangzhou. Det omfattende arbeidet med å grave ut kanalen startet for 2400 år siden, og på 600-tallet fikk kanalen sin nåværende lengde.

Les også: Kina gir deg jula

– Keiserkanalen, som er et eksempel på Kinas 5000 år lange historie, har vært viktig for landets økonomiske vekst. Kanalen har havnet litt ufortjent i skyggen av Den kinesiske mur. Man opplever svært mye av Kina, både det nye og det gamle, på en reise langs Keiserkanalen.

6. Las Médulas, Spania

Romerrikets viktigste gullgruve er i dag et kulturlandskap på UNESCOs verdensarvliste. Ligger langs pilegrimsveien til Santiago de Compostela.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hit reiser rekordmange nordmenn

– I dag er det et vakkert kulturlandskap med huler og rødoransje klipper i den ellers frodige vegetasjonen. For meg er det et av verdens viktigste steder fordi det vitner om Romerrikets storhetstid. Det er et fascinerende sted som får oss til å fundere over hvor viktig gruveindustrien har vært for verdens framgang.

7. Kailas, Tibet/Kina

Hellig fjell i Tibet, nær grensen til India og Nepal.

– Hellige fjell må være med på en liste over verdens viktigste steder. Kailas er attpåtil verdens helligste fjell, blant annet for hinduer og buddhister. Hit kommer pilegrimer fra fire religioner. Man trenger ikke være troende for å forstå at fjell gir ekstra rom til dyptenkning, sa Arne Næss. Jeg er enig med ham i det, sier Riisnæs.

Artikkelen fortsetter under annonsen

8. Pyongyang, Nord-Korea

Hovedstaden i verdens mest lukkede land.

– Det er alltid interessant å oppleve steder før de forandrer seg, slik det var interessant å besøke Berlin før muren falt. Pyongyang er også et viktig sted fordi Nord-Koreas ledere har begått verdens største ustraffede forbrytelser. Det blir spennende å se hva som skjer med Nord-Korea nå som landets mangeårige leder, Kim Jong-il, er død.

Artikkelen fortsetter under annonsen

9. Petra, Jordan

Nabateernes ørkenby ble hogget ut av fjellet.

Les også: Praktfulle Petra

– Den røde klippebyen er en av de to vakreste stedene i verden. Den andre er inkaenes skjulte by, Machu Picchu i Peru.

10. British Museum, London

– Selvskrevent fordi det er verdens flotteste og viktigste museum. Det huser blant annet Rosetta-steinen, som alene er grunn nok til å besøke museet. Rosetta-steinen er en svart granittblokk med samme tekst på gresk og to former for hieroglyfer. Steinen ble nøkkelen til å kunne dechiffrere de gamle egyptiske hieroglyfene, forteller Riisnæs.

Les flere saker fra ABC Nyheters Reise-seksjon her


Les flere nyheter her