Bli med til Millenniumsland

PÅ SÔDERS HØYDE: Milleniumvandringen starter i Bellmansgatan 1, der Mikael Blomkvist bor i en cirka 60 kvadratmeter stor leilighet på toppen. Alle foto: Målfrid Bordvik/ABC Nyheter

Lot du deg fengsle av Stieg Larsson-triologien? I Stockholm kan du vandre i Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist fotspor.

Milleniumsvandring

 • Stockholms Stadsmuseum arrangerer i sommer guidede turer søndager og torsdager, en tur koster 150 svenske kroner.
 • Rundturen på øya Söder tar rundt 90 minutter og mye av tiden går man på brostein, så pass på å ha godt fottøy.
 • Hvis du vil vandre på egen hånd finnes det kart på svensk, engelsk og fransk.
 • Har du begrenset med tid og ikke vil bruke penger på guide eller spesialkart anbefaler vi at du stikker innom disse to stedene:

  Fiskargatan 9:
  Den ekslusive adressen der Lisbeth Salander kjøper leilighet.

  Bellmansgatan 1:
  Mikael Blomkvist hjemmeadresse er sentral i mange scener, blant annet når Säpo-kvinnen Monica Figuerola spionerer på Blomkvist.

STOCKHOLM, SVERIGE (ABC NYHETER): Stieg Larssons romaner om journalisten Mikael Blomkvist og hackeren Lisbeth Salander er solgt i over 50 millioner eksemplarer på 44 ulike språk. Kanskje er du også en av dem som har levd deg dypt inn i bøkene – og ergret deg da siste side var fortært.

I Stockholm kan du gjenoppleve spenningen fra bøkene ved å se nøyaktig hvor dramaet utspilte seg. De fleste av stedene i Larssons kriminalromer eksisterer nemlig også i virkeligheten.

Vi ble med på en guidet tur i regi av Stadsmuseet, men du kan også oppleve stedene på egen hånd ved hjelp av et eget Millenniumskart hvor de viktigste stedene er plottet inn.

- Dette er Sveriges mest fotograferte bygning for øyeblikket, forteller guide Elisabeth Daude fra Stadsmuseet.

Les også: Lisbeth Salander er tilbake i omstridt bok

MILLENNIUM:: Lisbeth Salander spilles av Noomi Rapace i den populære triologien til Stieg Larsson. Foto: SVT
MILLENNIUM:: Lisbeth Salander spilles av Noomi Rapace i den populære triologien til Stieg Larsson. Foto: SVT

Söder har fått ansiktsløftning

Hun peker på Bellmangatan 1, der Mikael Blomkvists leilighet ligger på toppen av den rødmalte bygningen med utsikt over Gamla stan. I bøkene ligger porten med inngang fra gata, men i filmen er inngangen fra gangbrua ovenfor.

Det meste av handlingen i bøkene utspiller seg i den tidligere arbeiderbydelen Söderhamn, som nå er en av Stockholms mest trendy adresser med mange småbutikker og gallerier. Det er her forfatteren bodde hele sitt voksne liv.

Vi beveger oss på rund brostein og er omringet av bygg fra 1700-tallet. Det er en grå dag med litt regn i luften – akkurat slik Larsson pleide å skildre hjembyen. Han sminket den ikke, forklarer guiden.

Journalisten Mikael Blomkvist bor i Bellmanngatan 1, en populær bygning for tilhengerne av triologien. Foto: Wikimedia
Journalisten Mikael Blomkvist bor i Bellmanngatan 1, en populær bygning for tilhengerne av triologien. Foto: Wikimedia

Les også: På filmsafari i England

Venter Hollywood-effekt

Interessen for Millenniums-vandringene har vært enorm og turene arrangeres nå på russisk, finsk, spansk og en rekke andre språk.

- Jeg har møtt amerikanere som ikke visste noe om Stockholm på forhånd, ikke engang hvilket land det lå i. Men de var så interessert i bøkene at de ønsket å reise hit. Det er overveldende, sier Daude.

Hun forventer enda større pågang etter premieren på Hollywood-filmen The Girl with the Dragon Tattoo 21. desember. Daniel Craig – kjent som James Bond, spiller hovedrollen som Mikael Blomkvist mens Rooney Mara erstatter Noomi Rapace som Lisbeth Salander.

Les også: Ukjent fjes blir Lisbeth Salander i USA

I boka jobber Blomkvist i bladet Millennium, som har kontor over Greenpeace i Götgatan. Salanders arbeidsgiver Milton Security holder til i et glasshus rett ved Saltsjön. I virkeligheten huser bygget spillutviklere og et nyhetsbyrå.

Du bør også titte innom Kvarnen, en velkjent ølhall der Lisbeth Salander møter jentene i rockebandet Evil Fingers. Også Blomkvist og kollegene fra Millennium vanker her.

Les også: Opplev Downton Abbeys skjulte skatter

Se luksusleiligheten

Under kan du se leiligheten Salander kjøpte med Google street view:

Vandringen når sitt høydepunkt når vi kommer til Fiskargaten 9, der Salander kjøpte den 350 kvadratmeter store toppleiligheten med 21 rom. Det til tross for at hun bare bruker tre av dem.

På døra setter hun opp det anonyme skiltet «V. Kulla», som er en forkortelse for Pippis Villa Villekulla.

- Lisbeth Salander er på mange måter Pippi som voksen, sier guiden.

I bøkene betalte Salander 25 millioner kroner for leiligheten med badekar, balkong og espressomaskin som alene koster 70.000 kroner. Guiden tror prisen på boligen er doblet i skrivende stund, særlig fordi meglerne nå bruker Salanders navn når leiligheter i bygget skal selges. I virkeligheten har Salanders leilighet «bare» ti rom – men utsikten over Saltsjön og Gamla stan er like imponerende som i filmen.

Etter å ha sett og hørt historiene om hvor rollefigurene bodde, spiste og arbeidet fremstår de mer og mer levende - og til slutt er det nesten vanskelig å skille bøkene fra virkeligheten.

Les også: Sverige er det landet vi reiser mest til

Personvernpolicy