Reis til Cuba

Mer enn sol, sand og salsa

VARADERO: I turistområdet ligger femstjernes «all inclusive»-hoteller på rad og rekke. (FOTO: Hélène Lundgren)

I Havanna ligger vakre bygninger i kolonistil et steinkast fra forfalne skur. Men fattigdom og undertrykkelse ser ikke ut til å dempe cubanernes livsglede.

Reisefakta Cuba

Generelt: Drøyt 11 millioner innbyggere. Kommunistisk ettpartistat. Vanlige cubanere er forsiktige med å diskutere politikk, og får ikke lov til å delta på katamaranutfluktene fra Varadero som ligger 17 mil fra Florida. Gjennomsnittslønn tilsvarer ca. 114 norske kroner i måneden. På grunn av Cubas spesielle samfunnsstruktur bør man lese seg godt opp før man drar dit.

Valuta: Peso Cubano, CUP, er den lokale valutaen som brukes av cubanere. Peso Convertible, CUC, er den eneste valutaen som brukes av utenlandske turister. 1 CUC = 5,95 norske kroner. Euro anbefales som valuta for veksling til CUC i hotellenes vekslingskontorer og på flyplassen.

Visum: Søkes på Cubas ambassade før reisen.

Mat: Den beste maten i Havanna finnes på de små familieeide restaurantene som kalles paladares. Der serveres hjemmelagd mat med mye fisk og skalldyr. De siste årene har det også dukket opp noe gode restauranter, der en middag kan koste rundt 130 kroner. En bra lunsj kan du få for rundt 50 kroner.

Sesong: Høysesong fra desember til mars. I Juni– august er veldig varmt, og i juni– november er det risiko for orkan.

Reise dit: Apollo, Ving og Star Tour har pakketurer fra Oslo til Varadero og Havanna. Også flere mindre reisebyråer tilbyr rundreiser på Cuba.

Reise rundt: En del firefeltsveier, men med varierende standard. Ettersom trafikken er rolig, går det fint å reise rundt med leiebil.


Fem gode restauranter

1. La Fontana er en av Havannas beste restauranter, med koselig stemning og svært god mat, mye fisk og skalldyr. Calle 46, esq. 3ra A, No. 305, Miramar. www.lafontanahavana.info

2. El Gijonés ligger i en vakker gammel bygning med to restauranter og en bar. God, spennende mat til litt høyere priser. Federación de Sociedades Asturianas, Prado 309 esq a Virtudes, Gamla Havanna.

3. Paladar La Guarida ble kjent for sitt vakre interiør gjennom den cubanske, Oscar-nominerte filmen «Jordbær og sjokolade». Maten er svært bra og bord må reserveres. Concordia No. 418 /Gervasio y Escobar. Centrala Havanna. www.laguarida.com

4. Paladar La Esperanza er rangert som en av Cubas beste restauranter. Her serveres cubanske spesialiteter som kylling i flambert rom og fisk marinert i hvitvin. Paladaren ligger i Miramar og har en spesiell atmosfære, med gamle fotografier, møbler og antikviteter. Calle 3, hjørnet ved gate 46, 305, Miramar.

5. El Aljibe er en velkjent restaurant som serverer typisk tradisjonell cubansk mat med ris og svarte bønner, kylling og stekte bananer, Ave 7ma e/24 y 26, Miramar, Havanna.


Sigarfabrikken

Et besøk på Partagás gamle sigarfabrikk som åpnet i 1845, anbefales. Her rulles noen av verdens beste sigarer for hånd, med fem ulike typer tobakksblader. Det er guidede turer hver dag, der man får et interessant innblikk i håndverket. Real Fabrica de Tabacos Partagas ligger nær Capitolium, Industria, 520, Gamle Havanna.

HAVANNA, CUBA: Havbrisen rusker oss mildt og vennlig i håret der vi kjører langs strandpromenaden

Malecón i en åpen, kromglinsende Ford Fairline fra 1957. Disse gamle amerikanerne ruller fortsatt rundt i Havannas gater, og leies ut med sjåfør.

Men ingenting varer evig, i hvert fall ikke bilmotorer, som vår sjåfør minner oss om. Derfor brummer en nyere Toyota-motor under panseret på den gamle Forden.

Bølgene slår mot murkanten på Malecón. På muren, i skumringstimen, har det slått seg ned et tett omslynget par, et par karer som spiller saksofon og noen eldre menn med fiskestenger. Utenfor kanten bader en gjeng smågutter i bølgene.

Gammel storhet

HISTORIE: Revolusjonen sitter i veggene på Cuba. FOTO: Hélène Lundgren.HISTORIE: Revolusjonen sitter i veggene på Cuba. FOTO: Hélène Lundgren.

Sakte, men sikkert er den gamle delen av Havanna i ferd med å bli restaurert – og gjenvinne forgangne tiders storhet. Ved byens vakreste torg, Plaza Vieja, er de gamle Art Noveau-fasadene blitt pusset opp.

Les også: Nå kan man kjøpe og selge boliger på Cuba

Langs gågatene Obispo og Mercaderes ligger butikker med internasjonalt tilsnitt, hyggelige restauranter og nyoppussede gamle hoteller i kolonistil med flotte bakgårder. Her bodde Hemingway i lange perioder. Herlig cubansk musikk strømmer ut fra alle restaurantene og barene.

Men tar man av inn på en sidegate, viser byens kontraster seg umiddelbart. I ruskete smågater med forfalne bygninger pågår Havannas hverdagsliv for fullt.

Se video: Klarer du å røyke denne?

Livlig natteliv

Vil du ha fullt utbytte av Havannas natteliv, er det lurt å ta et salsakurs – enten på Cuba eller før du reiser hjemmefra.

– Cubanerne danser helt fra de er små barn. Jeg tør påstå at alle på Cuba kan danse salsa, sier Miriam Voldivia som arbeider med turisme.

Mange kombinerer et opphold i vakre Havanna med noen dager på Cubas lange sandstrender. Cayo Santa Maria er et nytt charterreisemål som ligger på en øy som tidligere var så isolert at bare lokale fiskere dro dit. Øya har nesten øde, hvite strender ved et blågrønt hav. Hit kommer man for å bade, seile, danse og spise godt på hotellrestaurantene.

Les også: Nå kan de høre The Beatles igjen!

Turistfavoritten

Cubas store turistområde er imidlertid Varadero, som ligger på en to mil smal landtunge med en lang og bred sandstrand. Langs halvøya ligger de store hotellene, mange av dem femstjernes, på rad og rekke.

«All inclusive»-hotellene, med flotte svømmebasseng og mange restauranter å velge mellom, har blitt veldig populære de siste årene. Inne i selve byen Varadero finner man et håndverksmarked med høy kvalitet og et varehus med retroatmosfære. Her er det også litt enklere hoteller, og den brede stranden er nesten folketom.

Les også: Slik vil Haiti lokke turister

Hjerter i sanden

Mange par drar på bryllupsreise til Varadero. Nygifte Michael og Sandra fra Canada rusler hånd i hånd i vannkanten, og lager hjerter av skjell og sneglehus i sanden.

Sol, sand og salsa er det som først og fremst lokker turister til Cuba. Selv blir jeg slått av innbyggernes livsutfoldelse – glede og latter virker aldri langt unna, på tross av knappe materielle marginer og en undertrykkende styreform.

Finn mer inspirasjon til din neste reise

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden