Europas lyseste julehovedstad?

Denne førjulstida er Stockholm lysere enn noen gang, takket være blant annet disse kreasjonene på Sergels torg. Alle foto: Målfrid Bordvik/ABC Nyheter

Svenskene har brukt 12 millioner kroner på å smykke hovedstaden med 700.000 julelys. Slik vil de lokke deg til julehandel.

Her finner du lysinstallasjonene:

Tegelbacken, Vasaplan, Norra Bantorget, Klarabergsviadukten, Kungsbron, Sveavägen, Stureplan, Nybroplan, Strömkajen, Riksplan,Västra Kungsgatan, Klarabergsgatan, Gamla Brogatan, Lästmakargatan, Västra Mäster Samuelsgatan, Östra Kungsgatan, Östra Mäster Samuelsgatan, Regeringsgatan, Norrlandsgatan, Birger Jarlsgatan, Biblioteksgatan, Hamngatan, Drottninggatan, Sergelgatan, Hötorget, Sergels Torg, Norrmalms Torg, Kungsträdgården, Brunkebergs Torg, Gustav Adolfs Torg, Berzeliipark og Nybroplan.

STOCKHOLM (ABC NYHETER): Den svenske hovedstaden satser ekstra på julen i år for å lokke enda flere turister til byen. Søndag 20. november ble «Stockholmsjul» innviet, og nytt av året er det at kunstnere har fått utsmykke 30 gater og torg med ulike lysinstallasjoner. Målet er å bli Europas lyseste julehovedstad.

Hundrevis av svensker hadde møtt frem i novemberkulden for å få med seg lysetenningen på Stureplan 20. november – og publikum holdt varmen med gospelsang mens de ventet på at de 671.647 lampene skulle lyse opp byen på en ny måte.

Skuffelsen var stor da hovedattraksjonen på Stureplan viste seg å være en gigantisk reklameinstallasjon for den amerikanske barnefilmen «Alvin og gjengen». Heldigvis skuffet ikke de andre lysinstallasjonene i Stockholms gater og torg.

Inspirert av London

En spasertur i skumringstiden vil gi deg den beste opplevelsen av juleopplyste Stockholm. Legg for eksempel turen innom Sergels Torg om du liker amerikansk-inspirert juledekor med reinsdyr like høye som juletrærne. Få også med deg lysene i Bibliotektsgatan, Hötorget, Hamngatan og Drottninggatan – for å nevne noen.

Utsmykkingen har kostet 12 millioner svenske kroner og kunstnerne har hentet inspirasjon fra blant annet Piccadilly Cirkus i London.

Installasjonene er ikke bare til ære for turistene, men også for å gi Stockholms egne innbyggere en tryggere og mer opplyst by. Arrangørene forsikrer videre at installasjonene består av miljøvennlige materialer og energieffektiv LED-teknologi. Om du ikke rekker å besøke Stockholm før jul, er det greit å vite at lysene blir værende helt til utgangen av januar.

Les også: Finn den rette øya for deg