Juleeventyret i Wien

BRATWURST: Christine i pølseboden på Maria-Theresien-Platz serverer Gerhard Floner en bratwurst. Bratwurst var det hans 11 år gamle sønn Patrick ville ha som sitt første kjøp på sitt første besøk til et julemarked i hjembyen.

Wienerne kan kunsten å lage julestemningen. Kanskje ikke så rart når byen har hatt julemarkeder siden middelalderen.

Julemarkeder i Wien

* Julemarkedene oppsto i Tyskland og Østerrike i middelalderen. Desembermarkedene i Wien, som daterer seg tilbake til 1294, er en forløper til dagens julemarked.

* Julemarkedene i Wien kalles Christkindlmarkt (Jesusbarnets marked), Weihnachtsmarkt (Julemarked), Adventmarkt (Adventsmarked) eller Weihnachtsdorf («Jul i forstaden»).

* 14 julemarkeder: Rathausplatz (Rådhusplassen), Schönbrunn-palasset, Belvedere-palasset, Am Hof, Freyung, Maria-Theresien-Platz, Alten AKH, Spittelberg, Mahlerstrasse, Riesenradplatz, Resselpark/Karlskirche, Hirschstetten-hagen, Mariahilf-kirken og Winter im MQ (museumskvarteret).

* De fleste markedene åpner på formiddagen, klokka 10 eller 11, og holder åpent til 21 eller 22 på kvelden.

* Markedene åpner i midten av november og holder det gående minst til og med lille julaften. Noen holder også åpent på julaften. I adventstiden er det juleverksted for barn ved flere av markedene. I romjulen går mange av markedene over til å bli nyttårsmarkeder, og det tilbys da noen andre ting i utstillingsbodene.

* Det mest vanlige å kjøpe på julemarkedene er julepynt, leker, håndarbeid og bøker – samt mat og drikke, som pølse og gløgg. Eller søtsaker som brente mandler, Lebkuchen og Magenbrot (myke pepperkaker/honningbrød) og Stollen (kake med tørket frukt og melis).

Reisefakta:

* Det bor om lag 1,7 millioner mennesker i Østerrikes største by, eller cirka 2,5 millioner mennesker om man tar med hele storbyområdet.

* Byen har mange hoteller, særlig i prisklassene fra middels til høy. Du kan få et dobbeltrom fra rundt 800 kroner per natt. Vi bodde på Hotel Lindner Am Belvedere, rett ved Belvedere-palasset, et rimelig og veldig bra hotell.

* Kollektivtrafikken er svært godt utbygd, i hovedsak med trikk, buss, S-Bahn og U-Bahn. Det er også billig å komme seg rundt med taxi. Fra Schönbrunn-palasset, sørvest for sentrum, til Innere Stadt (bykjernen) koster det eksempelvis rundt hundre kroner med taxi.

* Man kan fly til Wien med blant andre Austrian Airlines, Norwegian, SAS og Lufthansa. Austrian og Norwegian har direktefly fra Gardermoen. Austrian har to daglige avganger, med priser fra rundt 2000 kroner tur/retur. Regn med dyrere flypriser i desember. Du kan få rimeligere flybilletter hos Norwegian, men selskapet flyr bare til Wien mandager, onsdager og fredager. Dyrere med SAS (mellomlander i København) og Lufthansa (mellomlander i en tysk by); fra cirka 4000 kroner nå i desember.

* Prisnivået er rundt 25 prosent lavere enn i Norge. En middag med et glass vin i Wien koster fra 200 kroner og oppover. En halvliter med øl koster mellom 3 og 5 euro (mellom 25 og 40 kroner).

– Å, den engelen var fin, sier en liten jente og sender moren et håpefullt blikk.

Blide fjes vitner om at både barn og voksne gleder seg over at julen snart er her igjen. Det er mange mennesker på alle julemarkedene i Wien, men aldri bråkete. Barnefamilier, venner og kjærestepar går rolig rundt og titter i de mange og velfylte julebodene.

Noen stiller seg i køen for Bratwurst og Bratkartoffel – pølse og bakt potet. Andre venter tålmodig på Glühwein eller Punsch – gløgg eller punsj. Alle blir raskt og profesjonelt servert.

– Glühwein, vær så god. Ha en fin og romantisk kveld! smiler Manuela Koncz i gløggboden på markedet i Maria-Theresien-Platz. Plassen ligger mellom de kolossale bygningene som huser Naturhistorisk museum og Kunsthistorisk museum. Innenfor murveggene er det storslagen kunst og viktig historie. Utenfor er det jul.

Les også: Fra krigssone til matmekka

Forbudt for julenissen

Også ved flere av de andre markedene i Wien utgjør imponerende byggverk en viktig del av kulissene. Wiens største julemarked ligger i parken foran byens staselige rådhus, med sine praktfulle tårn og spir. Store lysinstallasjoner er hengt opp i parkens opptil 25 meter høye eike- og lønnetrær.

De verdenskjente og gigantiske palassene Belvedere og Schönbrunn har også sine julemarkeder.

– Dette er mitt palass, mitt marked og mitt juletre, ler Gabriela Schmidle. Hun har ansvaret for Schönbrunns julemarked, eller «Christkindlmarkt» som det kalles her. Direkte oversatt betyr det «Jesusbarnets marked».

På Schönbrunn-markedet er julenissen – og da spesielt den amerikanske Santa Claus-versjonen – nektet adgang. I sentrum står gamle julesymboler og tradisjoner som stammer fra østerrikernes og tyskernes felles forhistorie.

– Her selger vi bare ting som hører julen til. Fotballdrakter og den slags er forbudt, påpeker hun.

Schönbrunn-markedet har nemlig grundig kontroll med hva som kan selges i de bortimot 80 bodene. Og hvert år avgjør en jury hvilke kunstneriske håndverksarbeid som får æren av å bli Schönbrunns spesialutgaver.

Les også: Legg neste skiferie til snøen i Alpene

Håndlagede julekuler

I år står ti ulike utstillere bak de forseggjorte og særpregede spesialutgavene, blant annet trefigurer, parfymeflakonger, glassengler, syltetøy og pepperkakeportretter. Det dreier seg om nye versjoner med historisk sus over seg.

Anton Lewisch fra Salzburg er representert med håndlaget julepynt i barokkstil. Han viser fram en kule og en liten vogn, som begge kan henges på juletreet.

– Alt er laget av glass og malt for hånd, slik de gjorde for 300-400 år siden, forteller Lewisch, som hoppet av jusstudiene for å bli kunsthåndverker.

Av julemarkedene i Wien åpner Schönbrunn-markedet sist, cirka én uke før advent.

Mange av de andre julemarkedene åpner litt tidligere, en uke eller to. De har ikke Schönbrunns strenge krav til hva utstillerne kan selge, men det er ikke noe å utsette på markedenes hyggelige atmosfære av den grunn. Flere av markedene – som Am Hof, Freyung, Spittelberg, Karlskirche og Belvedere – selger også helst håndlagde og tradisjonelle gjenstander.

De fleste besøkende nøyer seg imidlertid med en kopp gløgg eller en pølse i brød.

Eller bare å gå rundt og innånde julestemningen.

Les flere reisesaker på ABC Nyheter

Personvernpolicy