Takvandring i Stockholm:Tøffere enn Karlsson på taket

KRITISK: Å klatre ned et nivå, mens det er 43 meter ned til bakken, gjør garantert at du får varmen i deg selv i novemberkulden. Alle foto: Målfrid Bordvik/ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ute etter actionfylt sightseeing? Prøv en guidet tur langs Stockholms tak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om takvandring i Stockholm
  • Guidet takvandring er unikt for Sverige, det finnes ikke lignende i Europa.
  • Vandringene foregår på en rekke språk og koster 520 SEK per person for ca 1,5 timers vandring.
  • Det er ikke nødvendig med klatreferdigheter for å delta.
  • Personer med sterk høydskrekk, hjerteproblemer eller som lett blir svimle, frarådes fra å delta.
  • Ha godt fottøy og gjerne en vindtett jakke (du kan også låne kjeledress).

STOCKHOLM, SVERIGE (ABC NYHETER): På min første dag i Stockholm har jeg latt meg lokke med på takvandring. Vi skal få se den svenske hovedstaden i all sin prakt – fra toppen av det gamle Riksdagshuset.

På plassen utenfor blir vi møtt av to guider, begge iført kjeledress, joggesko og sele festet rundt livet og overkroppen. Hva har jeg begitt meg ut på?

Jeg skjønner at den lange, røde ullkåpen min beregnet på mer tradisjonell byvandring ikke er innenfor dresscode. Samtidig priser jeg meg lykkelig over at jeg lot de høyhælte støvlettene ligge igjen på hotellrommet, i motsetning til en annen kvinne i følget.

Vi ledes inn i heisen som tar oss med til toppen av bygget. Jeg erstatter kåpen med blå kjeledress. Det du ikke får låne er sko, så pass på at du er skodd for utfordringen.

Alle i gruppen får på seg både sele og hjem, før vi klatrer opp stigen til taket. Der blir vi hektet fast i en vaier som går langs hele taket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På tur med hunden

– Det er som å gå tur med hunden din, forklarer guiden i Upplev Mer Stockholm, Ylva da Silva, mens hun viser oss hvordan det skal gjøres.

Jeg holder i sikkerhetstauet, som er festet både i meg selv og i taket, mens jeg sakte beveger meg bortover. Det er såre enkelt, men samtidig utfordrende nok.

Med jevne mellomrom møter nemlig sikkerhetskroken motstand på løpestrengen, slik at jeg må løfte den ene foten for å skyve kroken videre. I et lite sekund står jeg på én fot på et sted hvor jeg ikke har noe å støtte meg til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra taket er det 43 meter rett ned. Jeg kjenner adrenalinet pumpe gjennom kroppen.

– Husk å nyte utsikten, minner guiden oss om.

Har hun sett at jeg nesten ikke tør å løfte blikket?, undrer jeg, mens jeg konsentrerer meg om å ikke tråkke feil. Vinden blåser og det er vått i luften, men jeg er varm i trøya. Jeg spør om noen har falt utfor noen gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Aldri, forsikrer guiden. Bare når guidene har trent på å løfte hverandre opp.

Les også: Sveriges artigste enmannsmuseum

Historie med på kjøpet

Guiden stopper opp og forteller historien til huset vi befinner oss på toppen av. Bygget fungerte som storting frem til 1905, men er i dag er gjort om til tinghus. Hun forteller hvor mange øyer byen består og vi gjetter på innbyggertallet i Stockholm.

Guiden peker mot huset til Stieg Larsons rollefigur Lisbeth Salander, forteller om Riddarholms-kyrkan og om byggearbeidet med den undersjøiske tunnelen som foregår like ved. Det er interessant nok, men jeg lover deg at det ikke er historiedelen du kommer til å huske best fra denne turen.

Jeg tar bilder og glemmer at jeg er redd. Det knipses flittig rundt meg også. Vi er syv i følget denne dagen, samt to guider. Dermed kan en av dem alltid hjelpe til om noen trenger litt ekstra hjelp. Denne dagen er det en italiener som vil ned fra taket. Han fikk en viktig telefonsamtale han bare måtte ta. Vi andre vet ikke om vi tror ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En gang var det en som krøp på alle fire rundt hele taket, forteller guiden. Andre har snudd i samme øyeblikk som de satte foten på taket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frieri på taket

Jeg forestiller meg at turen er enda flottere om sommeren, når man kan gå i shorts og T-skjorte og sette seg ned og dingle med beina utenfor taket. For 2500 kroner kan du og din kjære også få en privat takvandring, med panoramautsikt over solnedgangen fra hjertet av byen.

– En gang gikk mannen ned på kne og fridde, forteller sikkerhetsguide Katrin Wackenhuth.

Turene foregår hele året, også på vinteren. Da må guidene starte dagen med å måke snøen ned fra taket

Må gjennnom blåsetest

Lurer du på om dette er noe for deg? Så lenge du er over 150 centimeter høy, ikke veier mer enn 120 kilo og er klinkende edru, så vil guidene ta deg med. Om de er i tvil om det siste, må du gjennom en blåsetest.

Etter å ha overvunnet det første høydesjokket koser jeg meg som Karlsson på taket. Tiden på taket er over litt for fort. Jeg har sett byen på en ny måte, og adrenalinet har gitt meg rikelig overskudd til å se mer av hva byen har å by på.

Se video fra takvandring på You Tube:

Les flere saker om reise

Les flere nyheter her