Feriesyke barn risikerer flynekt

KAN SI NEI: Flyselskapene kan avvise passasjerer som innebærer en smitterisiko, sier Line Sørbø, sykepleier ved Europeiske Reiseforsikrings alarmsentral på Lysaker utenfor Oslo. Flyet på bildet er fotografert idet det går inn for landing på flyplassen i Budapest. Foto: Scanpix/Reuters
KAN SI NEI: Flyselskapene kan avvise passasjerer som innebærer en smitterisiko, sier Line Sørbø, sykepleier ved Europeiske Reiseforsikrings alarmsentral på Lysaker utenfor Oslo. Flyet på bildet er fotografert idet det går inn for landing på flyplassen i Budapest. Foto: Scanpix/Reuters

Hvis et barn får en vanlig barnesykdom på ferie, risikerer hele familien å bli sittende fast på feriestedet i mange dager. Flyselskapene kan avvise passasjerer som innebærer en smitterisiko.

– Vannkopper, ørebetennelse eller feber kan føre til at det blir lagt restriksjoner på flyreiser. Flyselskapenes begrunnelse er smitterisiko for øvrige flypassasjerer. Men det er også økt risiko å fly med sykdom, sier Line Sørbø, sykepleier ved Europeiske Reiseforsikrings alarmsentral på Lysaker utenfor Oslo.

– Ved betennelser i øre eller bihuler blir det for eksempel økt trykk, noe som kan gi store smerter og i verste fall skade hørselen.

Kostbart

Hvis barnet nektes hjemreise på grunn av sykdom, fører det gjerne til at hele familien må bli igjen i flere dager.

– Vi prøver å få dem hjem med charterfly, men det kan være vanskelig i høysesongen. Da er også hotellprisene høye, så ekstrautgiftene for en familie som må bli igjen på feriestedet noen dager kan fort komme opp i 20.000 – 30.000 kroner, sier Sørbø.

Hun kan berolige folk som ringer til alarmsentralen med at reiseforsikringen dekker det meste.

Les også: Tvang passasjerer til å betale for drivstoff

– Forsikringen dekker de medisinske utgiftene, legebesøk og nødvendige medisiner. Også ekstrautgiftene til opphold og ny flyreise dekkes for familien, forklarere Sørbø. Hvis familien får ødelagt feriedager på grunn av sykdom, erstattes også det.

Hun minner samtidig om at en slik forlenget ferie skaper mange problemer for de fleste med jobb, barnehage og skole.

Tar det rolig

Assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring, Emma Elisabeth Vennesland forteller at sykdom hos barn under 16 år står for ca. 14 prosent av henvendelsene til selskapets alarmsentral.

– Basert på antall sykehusdager og besøk hos lege som vi registrerer, betyr det at barn står for ca. 4.000 sykehusdøgn årlig, sier Vennesland.

Line Sørbø sier at det er vanskelig å tallfeste hvor mange av barna med familie som rammes av flyforbud.

– Men vi får nok inn rundt 100 flyforbudssaker i måneden i høysesongen, anslår hun.

De fleste som ringer tar sykdom og flyforbud med fatning.

– De fleste forstår at de ikke kommer med flyet hvis barnet er sykt. Slik er reglene, og de fleste aksepterer det, sier Sørbø. Men enkelte som ringer har ikke forsikring. Da får de en kostbar ekstraferie.

Små barn utsatt

En gjennomgang av nyere saker ved alarmsentralen viser at blant barn under fem år inntraff flest luftveisinfeksjoner, som lungebetennelse, bronkitt, ørebetennelser, etterfulgt av mage- og tarminfeksjoner, feber/utslett og annet. Til kategorien annet hører vannkopper.

Les også: Gravide kan nektes å fly hjem

– Vannkopper er som alle vet svært smittsomt, og fører til strenge flyrestriksjoner. For å kunne fly, må vannkoppene være helt tørre, slik at man ikke er smittefarlig, forklarer Sørbø.

– Jo mindre barn er, jo mer utsatt er de for å bli syke. Det skyldes at immunforsvaret ikke er fullt utviklet før fire års alder. Barn under fire år er dermed mer utsatt for sykdommer, og blir lettere dehydrert og må på sykehus, sier Sørbø.

Video: Hit vil ikke turistene lenger reise

Det er ikke så lett å forebygge sykdom blant barn i utlandet. Det en kan gjøre, er å følge de generelle rådene om ikke å bruke vann fra kranen til å drikke, pusse tenner eller i babymat, vaske seg godt på hendene og være forsiktig med en del matvarer som for eksempel krem.

– Dersom barnet har tegn på moderat til alvorlig dehydrering, blodig diaré, feber over 38,5 eller hyppig oppkast må foreldrene ikke nøle med å oppsøke lege, sier Sørbø.

Les flere nyheter

Personvernpolicy