- Lokkes av momsrabatt på Spania-boliger

NEDSATT MOMS: Momsen er satt ned fra åtte til fire prosent ved kjøp av ny bolig i Spania. Foto: Scanpix
NEDSATT MOMS: Momsen er satt ned fra åtte til fire prosent ved kjøp av ny bolig i Spania. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har aldri solgt så mange boliger i Spania, sier Agnar D. Carlsen i Norsk Megling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
- Vurder valutarisikoen

DNB Luxembourg har økning i utbetalingen av lån til nordmenn som kjøper eiendom i Spania med 22 prosent hittil i år.

- Ønsker du å kjøpe eiendom i Spania må du alltid vurdere valutarisikoen og andre forhold som er spesielt for landet du ønsker å investere i, sier informasjonssjef Aud-Helen Rasmussen i DNB til DN.no.

Ifølge Rasmussen kan nordmenn imidlertid minimere valutarisikoen ved å ta et eurolån med pant i eiendommen i Spania.

- På den måten utligner du valutarisikoen knyttet til den eiendommen du kjøper, men gitt at du har inntekten i norske kroner, og skal betjene både renter og avdrag med inntekter fra norske kroner, vil det imidlertid uansett være en viss valutarisiko knyttet til investeringen.

Rasmussen oppfordrer nordmenn til å tenke langsiktig når de realiserer drømmen om hytte i Spania.

- For det første er markedssituasjonen i Spania svært usikker nå. I tillegg må man være klar over at det er kostbart å kjøpe og selge eiendom i Spania. Man må beregne rundt ti til elleve prosent i kostnader både ved kjøp og salg. Dette betyr at du minimum må ha en verdistigning på rundt 20 prosent bare for å dekke kostnadene. En slik investering krever derfor både langsiktighet og en robust økonomi.

- Vi selger nå tre-fire eiendommer i uken i Spania. Så mange eiendommer har vi aldri solgt der før, sier daglig leder og eiendomsmegler Agnar D. Carlsen i Norsk Megling til DN.no.

Carlsen har solgt ferieboliger til solglade nordmenn i over 30 år. Han mener salgssuksessen de nå opplever i stor grad kan forklares med momskuttet på nybygg som varer frem til 31. desember i år.

I august annonserte spanske myndigheter at det med umiddelbar virkning ble fire prosent lavere moms på kjøp av ny bolig i Spania. Det vil si at momsen kuttes fra åtte til fire prosent. Momskuttet var et initiativ fra finansminister Elena Salgado, og hensikten er å stimulere salg av gamle eiendommer som er bygget, men ikke solgt.

- Mange nordmenn ønsker å få med seg denne «rabatten», sier Carlsen.

Markedet på vei opp

Ferske tall fra Prognosesenteret viser også at betydelig flere realiserer Spaniadrømmen nå enn tidligere. Markedet er dermed på vei opp igjen etter bunnåret i fjor da kun 2000 nordmenn kjøpte bolig i utlandet. I år ventes tallet å ende på rundt 4.000-5.000. Ifølge Carlsen velger omtrent 40 prosent Spania.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret understreker imidlertid at nordmenn mest sannsynlig kan glemme en fet avkastning på investeringen.

- Du kjøper ikke bolig i Spania for å tjene penger. I såfall sier jeg lykke til!

«Kjøpers marked»

Spania har lenge vært nordmenns favorittdestinasjon. Carlsen mener vi trekker til Spania av tradisjonelle grunner, men også på grunn av prisene. Siden landets boligboble i 2006 og 2007 er prisene på eiendom, avhengig av område, blitt redusert med mellom 10 til 40 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er ikke til å stikke under stol at det er billig å kjøpe bolig i Spania, sier Carlsen.

- Den reduserte momsen har kuttet prisene enda mer, og dette har nok vært med på å gjøre at mange i dag føler at bunnen er nær eller nådd. Det er et «kjøpers marked», men det store 1000-kronerspørsmålet er riktignok om eller når bunnen er nådd, sier Øye.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan i dag virke som problemene i spansk økonomi ingen ende vil ta, men hverken Carlsen eller Øye tror dette påvirker norske boligkjøpere i veldig stor grad.

- Solen er det som lokker nordmenn. Skal man ha noen utbytte av drømmen, må man jo kjøpe før eller siden, sier Øye.

Carlsen opplever at en del «sitter på gjerdet» som følge av finanskrisen. Eiendomsmegleren spår imidlertid en oppgang i prisene allerede neste år.

- Jeg tror det er fornuftig at nordmenn vurderer kjøpet i to til tre måneder nå, men jeg ville ikke ventet til over påsken 2012, sier Carlsen.

Muligheter for kupp

Trond G. Michelsen er banksjef i filialen til Caixa Catalunya i Alfaz del Pí på Costa Blanca i Spania. Han tror ikke bunnen for boligprisene er nådd i 2012.

- Med høy arbeidsledighet og vanskeligheter med å få lån til gode vilkår for mange europeere er det lite som tyder på at situasjonen på husmarkedet blir noe bedre i 2012, sier Michelsen til DN.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Michelsen gjør dårlige tider at nordmenn nå har gode muligheter til å gjøre et kupp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I noen områder kan man gjøre meget gode kjøp nå. Dette er spesielt i byer og områder hvor turistboliger ikke er markedsdrivende. Som et eksempel kan man kan finne leiligheter på 60 kvadratmenter i Valencia sentrum til under 400.000 kroner. Andre områder hvor du kan gjøre et kupp er store komplekser som er plassert langt utenfor alfarvei, typiske turistkomplekser.

- Akkurat her i Alicante-regionen har vi i banken merket at det har vært en meget god og stigende tilstrømming av kjøpelystne normenn godt hjulpet av den lave eurokursen og høy egenkapital, og ofte godt hjulpet av verdistigningen på eget hus i Norge. Dette har gjort at 2011 hos oss på filialnivå ser ut til å bli nok et rekordår, sier Michelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Sjekk hvem du handler med

I helgen holdes Nordens største messe for bolig i utlandet på Norges Varemesse i Lillestrøm. Carlsen vil generelt oppfordre nordmenn til å bruke sunn fornuft før de handler bolig i utlandet, og viser blant annet til nordmenns dyrekjøpte erfaringer i det såkalte Monte Carrera-prosjektet.

Les saken: Markedsfører skandaleprosjekt på Gran Canaria

- Jeg vil ikke si pass opp, men sjekk veldig godt hvem du handler med. Du kan kanskje kalle deg eiendomsmegler i utlandet, men mange av de såkalte agentene opererer i stor skala, sier Carlsen.

Dette er Carlsens råd til deg som skal kjøpe bolig i utlandet (rådene er utarbeidet i samarbeid med Forbrukerrådet og Finanstilsynet):

Artikkelen fortsetter under annonsen

* Garanti. Betal aldri ut penger til noen med mindre du har en garanti for beløpet gjennom en megler, advokat eller notar. Ta vare på bevis for innbetalt beløp til selger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* Regulering. Sjekk reguleringsbestemmelsene i området, så du unngår at du plutselig får en høyblokk rett foran deg.

* Krav. Hva ville du tenkt på hvis du skal kjøpe eiendom i Norge? Hva ville du stilt som krav?

* Prøv først. Det er lurt å leie før du kjøper for å se hvordan du trives i området. Det kan være verdt det selv om du risikerer at prisene stiger mens du leier.

* Norsk megler. Bruk en norsk eiendomsmegler. Da skal det være stilt sikkerhet og meglerens rolle er lovregulert. Finanstilsynet har oversikt over hvilke firmaer som har stilt sikkerhet.

* Sjekk hatten. Husk at agenter som selger på vegne av utbygger ikke har samme ansvar som en eiendomsmegler! Mange av aktørene på markedet er annonsører eller agenter. Virksomheten deres faller utenfor den beskyttelsen som eiendomsmeglingsloven gir. I Norge har ikke agenter lov til å bistå med kontrakter eller formidling av betaling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* Hjemmel. Forsikre deg om at selgeren av eiendommen har hjemmel til eiendommen.

* Rennomé? Sjekk renommeet til selger. Be om dokumentasjon og sjekk referanser. Ved boliger under oppføring er det spesielt viktig å sjekke entreprenøren.

* Lover og regler. Sett deg inn i lover og regler knyttet til kjøp av fast eiendom i landet du vurderer å kjøpe i. Snakk med folk som har erfaring.

* Skatt og arv. Tenk gjennom de skattemessige konsekvensene av å kjøpe eiendom i utlandet. Må du betale eiendomsskatt eller skatt i forbindelse med selve kjøpet? Hvilken skatteavtale har landet med Norge? Hva med arveregler?

* Ikke skriv under på en kontrakt du ikke forstår. Still spørsmål og be om dokumentasjon for svarene. Husk at firmaer kan gå konkurs før eiendommen er ferdig. Banksikkerhet er da nødvendig for å unngå å tape alt.

Les flere tips her: Slik unngår du ferieboligtabbene i utlandet

Les mer: Yngre på boligjakt i utlandet

Rekordmange vil ha feriebolig i utlandet

Les flere nyheter