Meny

- Lokkes av momsrabatt på Spania-boliger

NEDSATT MOMS: Momsen er satt ned fra åtte til fire prosent ved kjøp av ny bolig i Spania. Foto: Scanpix

- Vi har aldri solgt så mange boliger i Spania, sier Agnar D. Carlsen i Norsk Megling.

- Vurder valutarisikoen

DNB Luxembourg har økning i utbetalingen av lån til nordmenn som kjøper eiendom i Spania med 22 prosent hittil i år.

- Ønsker du å kjøpe eiendom i Spania må du alltid vurdere valutarisikoen og andre forhold som er spesielt for landet du ønsker å investere i, sier informasjonssjef Aud-Helen Rasmussen i DNB til DN.no.

Ifølge Rasmussen kan nordmenn imidlertid minimere valutarisikoen ved å ta et eurolån med pant i eiendommen i Spania.

- På den måten utligner du valutarisikoen knyttet til den eiendommen du kjøper, men gitt at du har inntekten i norske kroner, og skal betjene både renter og avdrag med inntekter fra norske kroner, vil det imidlertid uansett være en viss valutarisiko knyttet til investeringen.

Rasmussen oppfordrer nordmenn til å tenke langsiktig når de realiserer drømmen om hytte i Spania.

- For det første er markedssituasjonen i Spania svært usikker nå. I tillegg må man være klar over at det er kostbart å kjøpe og selge eiendom i Spania. Man må beregne rundt ti til elleve prosent i kostnader både ved kjøp og salg. Dette betyr at du minimum må ha en verdistigning på rundt 20 prosent bare for å dekke kostnadene. En slik investering krever derfor både langsiktighet og en robust økonomi.

- Vi selger nå tre-fire eiendommer i uken i Spania. Så mange eiendommer har vi aldri solgt der før, sier daglig leder og eiendomsmegler Agnar D. Carlsen i Norsk Megling til DN.no.

Carlsen har solgt ferieboliger til solglade nordmenn i over 30 år. Han mener salgssuksessen de nå opplever i stor grad kan forklares med momskuttet på nybygg som varer frem til 31. desember i år.

I august annonserte spanske myndigheter at det med umiddelbar virkning ble fire prosent lavere moms på kjøp av ny bolig i Spania. Det vil si at momsen kuttes fra åtte til fire prosent. Momskuttet var et initiativ fra finansminister Elena Salgado, og hensikten er å stimulere salg av gamle eiendommer som er bygget, men ikke solgt.

- Mange nordmenn ønsker å få med seg denne «rabatten», sier Carlsen.

Markedet på vei opp

Ferske tall fra Prognosesenteret viser også at betydelig flere realiserer Spaniadrømmen nå enn tidligere. Markedet er dermed på vei opp igjen etter bunnåret i fjor da kun 2000 nordmenn kjøpte bolig i utlandet. I år ventes tallet å ende på rundt 4.000-5.000. Ifølge Carlsen velger omtrent 40 prosent Spania.

Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret understreker imidlertid at nordmenn mest sannsynlig kan glemme en fet avkastning på investeringen.

- Du kjøper ikke bolig i Spania for å tjene penger. I såfall sier jeg lykke til!

«Kjøpers marked»

Spania har lenge vært nordmenns favorittdestinasjon. Carlsen mener vi trekker til Spania av tradisjonelle grunner, men også på grunn av prisene. Siden landets boligboble i 2006 og 2007 er prisene på eiendom, avhengig av område, blitt redusert med mellom 10 til 40 prosent.

- Det er ikke til å stikke under stol at det er billig å kjøpe bolig i Spania, sier Carlsen.

- Den reduserte momsen har kuttet prisene enda mer, og dette har nok vært med på å gjøre at mange i dag føler at bunnen er nær eller nådd. Det er et «kjøpers marked», men det store 1000-kronerspørsmålet er riktignok om eller når bunnen er nådd, sier Øye.

Det kan i dag virke som problemene i spansk økonomi ingen ende vil ta, men hverken Carlsen eller Øye tror dette påvirker norske boligkjøpere i veldig stor grad.

- Solen er det som lokker nordmenn. Skal man ha noen utbytte av drømmen, må man jo kjøpe før eller siden, sier Øye.

Carlsen opplever at en del «sitter på gjerdet» som følge av finanskrisen. Eiendomsmegleren spår imidlertid en oppgang i prisene allerede neste år.

- Jeg tror det er fornuftig at nordmenn vurderer kjøpet i to til tre måneder nå, men jeg ville ikke ventet til over påsken 2012, sier Carlsen.

Muligheter for kupp

Trond G. Michelsen er banksjef i filialen til Caixa Catalunya i Alfaz del Pí på Costa Blanca i Spania. Han tror ikke bunnen for boligprisene er nådd i 2012.

- Med høy arbeidsledighet og vanskeligheter med å få lån til gode vilkår for mange europeere er det lite som tyder på at situasjonen på husmarkedet blir noe bedre i 2012, sier Michelsen til DN.no

Ifølge Michelsen gjør dårlige tider at nordmenn nå har gode muligheter til å gjøre et kupp.

- I noen områder kan man gjøre meget gode kjøp nå. Dette er spesielt i byer og områder hvor turistboliger ikke er markedsdrivende. Som et eksempel kan man kan finne leiligheter på 60 kvadratmenter i Valencia sentrum til under 400.000 kroner. Andre områder hvor du kan gjøre et kupp er store komplekser som er plassert langt utenfor alfarvei, typiske turistkomplekser.

- Akkurat her i Alicante-regionen har vi i banken merket at det har vært en meget god og stigende tilstrømming av kjøpelystne normenn godt hjulpet av den lave eurokursen og høy egenkapital, og ofte godt hjulpet av verdistigningen på eget hus i Norge. Dette har gjort at 2011 hos oss på filialnivå ser ut til å bli nok et rekordår, sier Michelsen.

- Sjekk hvem du handler med

I helgen holdes Nordens største messe for bolig i utlandet på Norges Varemesse i Lillestrøm. Carlsen vil generelt oppfordre nordmenn til å bruke sunn fornuft før de handler bolig i utlandet, og viser blant annet til nordmenns dyrekjøpte erfaringer i det såkalte Monte Carrera-prosjektet.

Les saken: Markedsfører skandaleprosjekt på Gran Canaria

- Jeg vil ikke si pass opp, men sjekk veldig godt hvem du handler med. Du kan kanskje kalle deg eiendomsmegler i utlandet, men mange av de såkalte agentene opererer i stor skala, sier Carlsen.

Dette er Carlsens råd til deg som skal kjøpe bolig i utlandet (rådene er utarbeidet i samarbeid med Forbrukerrådet og Finanstilsynet):

* Garanti. Betal aldri ut penger til noen med mindre du har en garanti for beløpet gjennom en megler, advokat eller notar. Ta vare på bevis for innbetalt beløp til selger.

* Regulering. Sjekk reguleringsbestemmelsene i området, så du unngår at du plutselig får en høyblokk rett foran deg.

* Krav. Hva ville du tenkt på hvis du skal kjøpe eiendom i Norge? Hva ville du stilt som krav?

* Prøv først. Det er lurt å leie før du kjøper for å se hvordan du trives i området. Det kan være verdt det selv om du risikerer at prisene stiger mens du leier.

* Norsk megler. Bruk en norsk eiendomsmegler. Da skal det være stilt sikkerhet og meglerens rolle er lovregulert. Finanstilsynet har oversikt over hvilke firmaer som har stilt sikkerhet.

* Sjekk hatten. Husk at agenter som selger på vegne av utbygger ikke har samme ansvar som en eiendomsmegler! Mange av aktørene på markedet er annonsører eller agenter. Virksomheten deres faller utenfor den beskyttelsen som eiendomsmeglingsloven gir. I Norge har ikke agenter lov til å bistå med kontrakter eller formidling av betaling.

* Hjemmel. Forsikre deg om at selgeren av eiendommen har hjemmel til eiendommen.

* Rennomé? Sjekk renommeet til selger. Be om dokumentasjon og sjekk referanser. Ved boliger under oppføring er det spesielt viktig å sjekke entreprenøren.

* Lover og regler. Sett deg inn i lover og regler knyttet til kjøp av fast eiendom i landet du vurderer å kjøpe i. Snakk med folk som har erfaring.

* Skatt og arv. Tenk gjennom de skattemessige konsekvensene av å kjøpe eiendom i utlandet. Må du betale eiendomsskatt eller skatt i forbindelse med selve kjøpet? Hvilken skatteavtale har landet med Norge? Hva med arveregler?

* Ikke skriv under på en kontrakt du ikke forstår. Still spørsmål og be om dokumentasjon for svarene. Husk at firmaer kan gå konkurs før eiendommen er ferdig. Banksikkerhet er da nødvendig for å unngå å tape alt.

Les flere tips her: Slik unngår du ferieboligtabbene i utlandet

Les mer: Yngre på boligjakt i utlandet

Rekordmange vil ha feriebolig i utlandet

Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:38 Minst 30 drept og nesten 300 såret i eksplosjoner i kirker og hoteller på Sri Lanka07:33 11 Lotto-millionærer tar ikke telefonen07:32 Boligbrann i Fredrikstad06:16 Mann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15 Dødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50 Dette skjer i dag05:44 Komiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30 Dette skjedde i natt05:24 Dronning Elizabeth fyller 93 år04:32 Mann omkom i trafikkulykke i Moss04:10 Kreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07 Høyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32 Dødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38 Sorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56 Carlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23 Fem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05 Forbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51 Ghulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15 Hund angrep politi19:43 Sommertemperaturer flere steder påskeaften19:39 Over 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04 Nytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45 Nordmann tilstår drap i Latvia18:11 Sudans protestledere skal møte militærrådet18:06 Skogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43 – «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37 Røde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28 Over 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52 Tripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46 Røde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39 Ruter advarer mot svindel-sms15:23 18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18 Ruter advarer mot svindel-sms15:08 Kabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55 Nord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43 Sent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30 Politikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57 Fant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50 Svømming: Årets raskeste tatt for doping13:46 Tre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33 Mueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04 Russisk agent innrømmer skyld12:58 Kenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49 Det er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09 To alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54 – 27 soldater drept av IS i Syria11:49 Brannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45 Nøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37 Premier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25 Jordskjelv registrert i Finnmark11:02 Flere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00 Tretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54 Neymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37 Zlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26 Snur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15 Nok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02 To tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00 Kongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48 Brannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14 Cardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34 Sp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10 Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30 Nordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20 Tysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58 Kosovo henter hjem IS-familier05:50 Dette skjer i dag05:36 Russ til legevakt med dypt kutt i hodet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Demonstrasjonene vokser i Sudan04:47 Ettåring angrepet av ville hunder i Australia04:17 Saudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52 Kvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12 Justisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05 Anders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06 Sykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38 Ansatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43 Ung mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18 Paven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07 Isaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål
Siste nytt
07:38VerdenMinst 30 drept og nesten 300 såret i eksplosjoner i kirker og hoteller på Sri Lanka07:33Norge11 Lotto-millionærer tar ikke telefonen07:32NorgeBoligbrann i Fredrikstad06:16NorgeMann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15VerdenDødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenKomiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenDronning Elizabeth fyller 93 år04:32NorgeMann omkom i trafikkulykke i Moss04:10NorgeKreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07VerdenHøyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32VerdenDødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38VerdenSorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56SportCarlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23NorgeFem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05NorgeForbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51Helse og livsstilGhulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15NorgeHund angrep politi19:43NorgeSommertemperaturer flere steder påskeaften19:39VerdenOver 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04SportNytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45NorgeNordmann tilstår drap i Latvia18:11VerdenSudans protestledere skal møte militærrådet18:06NorgeSkogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43Helse og livsstil– «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37NorgeRøde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28VerdenOver 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52VerdenTripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46NorgeRøde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:23Sport18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:08VerdenKabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55VerdenNord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43SportSent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30VerdenPolitikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57VerdenFant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50SportSvømming: Årets raskeste tatt for doping13:46SportTre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33VerdenMueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04VerdenRussisk agent innrømmer skyld12:58SportKenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49NorgeDet er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09VerdenTo alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54Verden– 27 soldater drept av IS i Syria11:49NorgeBrannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45SportNøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37SportPremier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25NorgeJordskjelv registrert i Finnmark11:02NorgeFlere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00VerdenTretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54SportNeymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37SportZlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26NorgeSnur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15SportNok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02VerdenTo tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00NorgeKongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48NorgeBrannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14SportCardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34NorgeSp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10VerdenEgypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30NorgeNordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20VerdenTysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58VerdenKosovo henter hjem IS-familier05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeRuss til legevakt med dypt kutt i hodet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenDemonstrasjonene vokser i Sudan04:47VerdenEttåring angrepet av ville hunder i Australia04:17VerdenSaudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52NorgeKvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12VerdenJustisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05SportAnders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06VerdenSykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38NorgeAnsatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43NorgeUng mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18VerdenPaven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07NorgeIsaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål
Populært