Meny

Legg neste skiferie til snøen i Alpene

TRENING: I Sportgastein kjører Valdis Cibulis en langrennsøkt som en motvekt mot all nedoverkjøringen. Og legger til at det særlig er afterskien som sliter på formen. (FOTO: Anne Elisabeth Næss )
Alpene kan by på både snøsikre langrennsspor og skivennlige temperaturer.
Reisetips

• Skicharterselskapene som tilbyr turer fra Norge til Alpene er Langley Travel, som har turer til Frankrike, Østerrike og Italia, og STS Alpereiser og Sportreiser, som begge tilbyr turer til Østerrike, Frankrike, Italia og Sveits.

• Vil du heller organisere reise og opphold selv, er aktuelle flyplasser hvis du skal til Alpene Salzburg , Innsbruck , Zürich , München , Genève og Grenoble.

• Reisetid og transportmuligheter fra flyplassen til de aktuelle skistedene varierer en god del, så sjekk alternativene på forhånd.

• Informasjon om snødybder og antall kilometer åpne løyper finner du på skiinfo.no, eller let på det aktuelle stedets egne hjemmesider.

• De fleste destinasjoner har muligheter for leie av langrennsutstyr.

 

Les også: På pakketur til keisernes kurbad-fjell

SPORTGASTEIN, ØSTERRIKE: – Jeg er her først og fremst for alpinbakkene. Men for å holde formen ved like sørger jeg for minst én tur i langrennssporet i uka, sier Valdis Cibulis fra Latvia. I Sportgastein, innerst i Gasteinerdalen i Østerrike, 1600 meter over havet, har han god plass i skisporet. For det er ingen tvil om de fleste alpeturister foretrekker å la heisen gjøre unna oppoverbakkene.

– Planen min er å gå den røde løypa to ganger. Det skulle vel bli omtrent en mil til sammen, sier Cibulis.

Her i Alpene er langrennsløypene gradert omtrent på samme måte som alpinbakkene. Svart betyr skikkelige både opp- og nedoverbakker, rødt betyr lett kupert, mens blått er for begynnere.

Og du trenger sannsynligvis ikke bekymre deg for om ditt eget nivå holder mål. Litt bortenfor Cibulis lærer en gruppe turister hvordan (i all verden) de skal klare å komme seg på beina igjen etter et fall, uten å ta av seg verken ski eller staver.

Tidlig sesongstart

Starten på både alpin- og langrennssesongen i Norge er for lengst utsatt, med høstbrune bakker og avlyst åpningsrenn på Beitostølen. Uten at langrennseliten har måttet nøye seg med rulleski av den grunn. Blant annet hadde landslaget et lengre opphold på snø på isbreen i Val Senales i de italienske Alpene i oktober. Mens Thomas Alsgaard og Team United Bakeries la oktoberturen til tørr nysnø på breen i Ramsau i Østerrike.

For flere steder i Alpene har et stort fortrinn i forhold til norske skidestinasjoner, nemlig høyden. I Ramsau finner man løyper opp til 2700 meter over havet, mens Val Senales kan by på løyper enda noen hundre meter høyere.

– Vi satser på langrennsturer til Sportgastein, som ligger 1600 meter over havet og har tilnærmet snøgaranti fra slutten av november. Blant annet trener det svenske skilandslaget her, sier administrerende direktør i STS Alpereiser, Peter Johnson.

STS Alpereiser tilbyr en egen langrennsuke i Bad Gastein/Sportgastein i januar, med teknikktreninger, forelesninger og ulike kondisjonsøkter. Men Johnson legger ikke skjul på at folk sjelden reiser til Alpene bare for langrennsturer.

– De fleste kombinerer langrenn med alpint. Men uansett om du foretrekker nedover- eller bortoverski har Alpene en stor fordel framfor skandinaviske fjell ved at de ligger såpass langt sør. I Alpene får du ikke den sprengkulda som kan være et problem for skigåere her hjemme, påpeker han.

Betaler for strevet

Johnson anbefaler også den tidligere VM-byen Schladming.

VERDENSBERØMT: Val di Fiemme i Italia har vært arena for mange store skioppgjør, og kan tilby langrennsturistene 150 kilometer med løyper. (Foto: Paal Audestad)VERDENSBERØMT: Val di Fiemme i Italia har vært arena for mange store skioppgjør, og kan tilby langrennsturistene 150 kilometer med løyper. (Foto: Paal Audestad)

– Bare et kvarter derfra finner du Ramsau, som har 150 kilometer med løyper, hvorav 70 er preparert for skøyting. I tillegg får du flotte naturopplevelser, reklamerer han.

Daniel Antonsson Berg i Langley Travel forteller at alle alpedestinasjoner har mulighet for langrenn.

– Vi satser på destinasjoner som har bra utforkjøring, men det vil alltid være muligheter for en langrennstur også. Hvor stort løypenettet er på de ulike destinasjonene, varierer imidlertid ganske mye, sier han.

Øverst på hans anbefalingsliste er Rauris i Østerrike, som har satset på langrennsentusiaster og tilbyr løyper helt opp på 1760 meter.

Men om Alpene kan by på fine løyper, så er de ikke alltid gratis. De fem tettstedene som utgjør «Olympiaregion Seefeld» i Østerrike skryter for eksempel av 279 kilometer med velpreparerte løyper – som koster deg tre euro dagen å bruke.

Uansett om du drar til Alpene eller ikke, vil Norge være representert i løypene.

– Norsk oppfinnelse, sier Cibulis fra Latvia og peker på bindingene sine.

– Rottefella. Og i kofferten har jeg lue fra Bjørn Dæhlie.

Reise
Populært