Meny

En øy for alt:

Finn den rette øya for deg

FESTIVALLIV: Både Hebridene, Shetland og Orknøyene har en rekke festivaler. En av de mer populære er Hebridean Celtic Festival, som blant annet kan by på dans i gatene. (Foto: Denis Caviglia/Hemis/Corbis)

Hebridene, Orknøyene og Shetland kan by på så mange øyer at du bør kunne finne den rette for deg. Hvis du da rekker over alle.

Reisefakta

Shetland består av 15 bebodde og 85 ubebodde øyer. Den største øya er Mainland, hvor også Lerwick ligger, øygruppens administrasjonssenter og eneste by.

Orknøyene består av består av cirka 70 øyer, hvorav 20 er bebodd. Den største øya kalles The Mainland og administrasjonssenteret er Kirkwall.

Hebridene omfatter cirka 500 øyer, hvorav rundt 100 er bebodde. Hebridene er inndelt i to grupper, de Indre Hebridene og de Ytre Hebridene, som er delt av havarmen The Minch.

Sesong: Turistsesongen varer stort sett fra april/mai til slutten av september. Været er veldig varierende, og kan i sommerhalvåret by på alt fra bikinitemperaturer til behov for lue og votter.

Overnatting: Selv små steder har vanligvis overnattingsmuligheter i form av gjestehus eller Bed and Breakfast, godt besøkte steder har også hoteller. I turistsesongen kan det være lurt å booke på forhånd.

Fly/ferje: FlyBe har ruter til Hebridene fra Glasgow, Edinburgh og Inverness, og til Shetland og Orknøyene fra Aberdeen, Inverness, Edinburgh og Glasgow. I sommerhalvåret går det også direktefly fra Bergen til Orknøyene og Shetland. De tre øygruppene kan også nås med ferje fra fastlandet. I tillegg er det fly- og ferjeforbindelse mellom Orknøyene og Shetland.

Les også:

I sjokoladen Bountys hjemland

Hit vil ikke turistene reise lenger

Unike underverk

HEBRIDENE, ORKNØYENE, SHETLAND: – Innbyggerne på Hebridene, Orknøyene og Shetland er mer klar over oss enn vi er over dem. Særlig på Orknøyene og Shetland føler de seg delvis skandinaviske, de snakket jo tidligere et norrønt språk, sier Kirsti Jareg. Hun er aktuell med boka «Øyene i vest», en reiseskildring fra Orknøyene, Hebridene og Shetland.

Faktisk har alle de tre øygruppene en gang vært en del av Norge. Orknøyene, Shetland og Hebridene ble gradvis befolket og overtatt av nordmenn fra slutten av år 700 og inn i neste årtusen.

I 1266 avsto imidlertid Magnus Lagabøte Hebridene til Skottland, mot at Skottland anerkjente fortsatt norsk suverenitet over Orknøyene og Shetland. Disse forble en del av Norgesveldet fram til 1469. Da ble øygruppene gitt i medgift til Skottland av kong Christian I, og har vært skotske siden.

Trivelig folkeferd

Selv er Jareg halvt skotsk, og har vært mye på øyene opp gjennom oppveksten.

– Etter hvert har jeg i økende grad blitt nysgjerrig på hva det er jeg ser, hva som er historien bak bygninger og landskap. Boken min er nettopp en jakt på de gode historiene, enten de er tragiske, dramatiske eller morsomme. Jeg har også snakket med mange fra lokalbefolkningen, og lar dem komme til orde i boken, sier hun.

Jareg mener innbyggerne er en av grunnene til å besøke Hebridene, Shetland og Orknøyene.

– Menneskene der treffer meg veldig. Vi nordmenn kan nok på mange måter kjenne oss igjen i dem. Vi har jo også noe av den samme røffe naturen, forteller hun, og opplyser at man kan lære mye også om norsk historie ved å treffe innbyggerne på øyene.

– Fremdeles kan man for eksempel treffe eldre folk på Shetland som husker nordmennene i Shetlandsgjengen fra andre verdenskrig.

Hundrevis av valg

Å oppleve hele Hebridene, Shetland og Orknøyene er ikke gjort i løpet av noen ukers ferie.

– Første gang jeg dro til øyene med tanke på å lage bok, var i 2004. Siden har jeg reist fram og tilbake en rekke ganger. Men det er mange steder jeg fremdeles ikke har vært. Bare på Hebridene er det jo over 500 øyer, så det skal litt til å rekke over alle, sier Jareg. Som ikke har planer om å la øyturene ligge nå som boka er ferdig.

– Det er fremdeles mange øyer jeg har lyst til å besøke, fjelltopper jeg skulle ha besteget og festivaler jeg har lyst til å få med meg, sier hun, og hevder hun er smittet av en slags «islomani», en trang til å oppsøke øyer.

– Det fine med øyer er at alle øyer er ulike, og har sin egen personlighet, selv om de ligger i det samme området. Dermed er det alltid noe nytt å oppdage.

Les også: De grønne vikingøyene

Snurrig pop fra Orknøyene

Kirsti Jaregs reisetips

Hebridene:

Hebridean Celtic Festival: Både Shetland, Orknøyene og Hebridene har en rekke ulike festivaler. Jareg anbefaler spesielt Hebridean Celtic Festival på de De ytre Hebridene i juli. Festivalen er først og fremst en musikkfestival, men byr også på gælisk historiefortelling, gatekunst og andre kulturelle arrangement.

Isle of Skye: Den største av øyene på de Indre Hebridene er et vakkert sted for fotturer, og er også populær blant klatrere.

Tiree: Øy på De indre Hebridene som er ideell for windsurfing.

Iona: En hellig liten øy på De indre Hebridene som er mest kjent for sitt middelalderkloster, men som i dag særlig oppsøkes av turister på jakt etter ro og vakker natur.

Jakt og fiske: Det er populært å reise til De ytre Hebridene for å jakte eller fiske. Rettighetene må selvfølgelig betales for.

Orknøyene:

St. Magnus-katedralen: St. Magnuskatedralen er en katedral i Orknøyenes hovedstad Kirkwall. Den har en norsk link ved at den ble oppført av Ragnvald Orknøyjarl, født på Jæren, til ære for hans onkel Magnus Orknøyjarl. Byggearbeidet startet i 1137 og katedralen har store likhetstrekk med Nidarosdomen.

St. Magnus Festival: Festivalen har fått navn etter Magnus Orknøyjarl, som hadde norske aner. Festivalen som foregår i juni, er Orknøyenes årlige feiring av kunst, med både musikk, teater, dans og litteratur på programmet.

Highland Park-destilleriet: Destilleri som lager whisky på gamlemåten. Turister kan få en rundtur på anlegget.

Skara Brae: Skara Brae er en forhistorisk bosetning bygget i stein. Ligger på UNESCOs verdensarvliste.

Maeshowe: Gammelt gravkammer som også står på UNESCOs liste. Her finner man den største samlingen av runer utenfor Norge.

Stromness: Hyggelig liten by som i likhet med mange andre steder på øyene har smale gater, steinhus og norsk navneopprinnelse.

Old Man of Hoy: En 137 meter høy klippe og kjent landemerke, en kort ferjetur fra Mainland. Her er det fint å gå fottur, og det anbefales også å få med seg graven til Betty Corrigall og lese om hennes dramatiske historie.

Shetland:

Lervik: Et besøk i hovedstaden Lervik anbefales. Start gjerne i det nye, store Shetland

Europas største bålfestival finner du på Shetland. Foto: Christine Nesbitt/AP.Europas største bålfestival finner du på Shetland. Foto: Christine Nesbitt/AP.

Museum der du blant annet kan lære mer om stedets norske tilknytning.

Jarlshof: Jarlshof ble blåst fram fra en sanddyne under en storm på 1800-tallet. Her finner du rester fra bosetninger helt fra steinalderen og fram til 1600-tallet.

Scalloway: Scalloway var Shetlands hovedstad fram til 1708. For nordmenn er den kanskje særlig interessant fordi det var her Shetlandsgjengen holdt til under andre verdenskrig.

Hermaness: Naturreservat som blant annet omfatter Storbritannias nordligste punkt. Her finner du store fuglekolonier, og det er også godt tilrettelagt for fotturer.

Up Helly Aa: Festivalen kaller seg Europas største bålfestival, og er en vikingfestival som har blitt holdt årlig siden 1880. Festivalen feirer vikingenes ankomst til Shetland med blant annet et fakkeltog fylt av vikingkledde festivaldeltakere.

Les flere reisesaker

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:59 Jevgenij døde for Norge – nektes en grav i hjemlandet07:57 Store urørte naturområder i Norge trues av vindkraftutbygging07:00 Eldre sliter mest med å avsløre falske nyheter06:47 Frp åpner for å ta bostøtten fra muslimer som ikke tar opp boliglån06:29 De konservative går fram i Østerrike06:13 Minst 15 drept i sammenstøt i fengsel i Brasil06:12 Dette skjer i dag06:09 Nord-Korea kaller Bolton «krigshisser»06:00 Startskuddet går for «menneskerettstoppmøte» i Oslo05:39 Dette skjedde i natt05:30 Høyesterettsdom kan få konsekvenser for eiendomsskatten i hele landet05:12 Trump om Iran: – Hvis de vil snakke, vil vi snakke04:57 Framgang for populistparti i valget i Belgia04:52 16 personer i Norge er idømt omvendt voldsalarm – fem aktive nå04:04 Le Pen med seier Frankrikes EU-valg03:46 Oljefondet investerer trolig videre i utenlandske spillselskaper03:44 De grønne går kraftig fram i EU-valget i Tyskland03:13 Vannet stengt av etter hull på hovedvannledning i Sarpsborg03:05 EU-parlamentet omkalfatret i massiv valgmønstring02:46 Massiv seier for Farages brexitparti02:26 Permitteringer i vente for lakseslakterier i Nordland og Troms02:11 Sju barn drept i angrep i Jemen01:46 Tilbakegang for Miljöpartiet i EU-valget i Sverige01:13 Historisk seier for Salvini i EU-valget00:50 Storveksler av Bitcoin får åpne bedriftskonto etter seks år00:37 Konservativ topp håper på bred EU-koalisjon00:28 Valgdeltakelsen kraftig opp i EU-valget23:55 Småbarnsfar dømt til fengsel etter blotting og nakenselfier23:41 Nederlag for Dansk Folkeparti – Venstre størst i EU-valget23:25 Tsipras utlyser nyvalg i Hellas etter EU-nederlag23:12 Storseier for Orbans parti i det ungarske EU-valget22:43 EU-valget kan utløse regjeringskrise i Tyskland – er tida ute for Merkel?22:43 Nordlending dømt for hatefulle ytringer mot samer22:29 Tromsø sjokkerte serieleder Molde med ti mann22:18 Akintola senket Brann – RBK med ny seier22:18 Uavhengig økonom vant presidentvalget i Litauen21:40 Kongo: Minst 30 døde og 200 savnet etter forlis21:38 Mann dømt for årelang mishandling av kona og ungene21:37 Regjeringspartiet ligger an til å vinne EU-valget i Polen21:26 Valgdagsmåling: Sverigedemokraterna tredje størst i EU-valget21:18 Storkoalisjon mister flertallet i EU-parlamentet21:02 Mulla Krekar: – Hvis det blir krig mellom Iran og USA, støtter jeg Iran20:32 En død i kraftig jordskjelv i jungelen i Peru20:20 Turist måtte betale dyrt for fiskefangst20:15 Blir orkaner kraftigere – og er det klimakrisen som har skylden?20:09 Storebrand kan få skattekrav på 1,3 milliarder kroner19:54 Grønne partier håper på europeisk valgskred19:54 De grønne og ytre høyre mot brakvalg i Belgia19:30 Kusama-skulptur på plass på Kistefos19:26 Høyt oppmøte under avgjørende EU-valg19:14 Erik Solheim skal jobbe for Kjell Inge Røkke18:57 Høyere oppmøte i EU-valget18:51 Siktet mann nekter straffskyld for skyting i Oslo18:43 Prinsesse Märtha Louise hyllet idrettsglede og mangfold – og delte ut klemmer18:40 To døde og flere skadd da tornado rammet by i Oklahoma18:03 Anette Hoff: – Takknemlig for å spille noen som betydde så mye for så mange17:03 Over 500 barn testet positivt for hiv i pakistansk by17:03 Sjokkmåling: Én av tre kunne stemt på et bompengeparti16:25 Slange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte16:23 To menn siktet for knivstikking på Voss16:23 Tre drept i to bombeeksplosjoner i Nepal15:03 Svenske og tre franskmenn dømt i Irak for å ha sluttet seg til IS14:45 Anmelder Visjon Norge for oppfordring til demonutdrivelse på barn14:23 Fiskeriministeren møter algerammede oppdrettere13:38 Ruud lekte seg i Paris: – Det føles veldig bra13:26 MDG sikter mot makt i fire storbyer12:45 Ada Hegerberg giftet seg12:37 MDG går for gratis skolemat og leksefri for de minste12:36 Kjøll ny idrettspresident, Tvedt byttes ut etter fire år12:02 Norge blant de ivrigste i EUs forsvarsbyrå11:35 Slange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte11:26 Sandvolleyball: Mol og Sørum vant nok en storturnering10:46 Store utfordringer i demensomsorgen bekymrer10:30 Forsker: – Hvaldimir er syk10:13 Kraftig jordskjelv i Peru10:11 Forskerne frykter barkbilleepidemi i sommer09:37 Avgjørende dag i EU-valget09:35 Norske Kim (37) lever trenerdrømmen i NHL – kan vinne tittelen med Bruins08:21 To pågrepet etter knivstikking på Voss07:45 -Åtte til sykehus etter skyting på fest i Virginia06:59 Mann til sykehus med alvorlige skader i Trondheim06:38 Slik påvirker EU-valgene Norge06:12 Leirstein kan få 400.000 i partistøtte fra Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:33 Dette skjedde i natt05:04 Ekspert: – Langt fram til løsning i Venezuela04:44 Drapsdømt mann frifunnet for stalking03:42 Danmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan02:59 To menn møter i retten – tiltalt for oppbevaring av 10 kilo hasj02:23 Trump ikke urolig over Nord-Koreas rakettoppskyting02:00 AP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile01:23 Kvinne pågrepet for vold mot politiet00:55 Eldrepolitikken viktig for unge velgere i Danmark00:17 TV 2: Ny James Bond-film kan være i gang på Sunnmøre22:39 Titusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34 30.000 marsjerte for klimaet i København22:27 Anna & Emma vant MGPjr 201922:17 Gullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52 Avslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45 Nye Venezuela-samtaler i Oslo til uka
Siste nytt
08:59PolitikkJevgenij døde for Norge – nektes en grav i hjemlandet07:57NorgeStore urørte naturområder i Norge trues av vindkraftutbygging07:00NorgeEldre sliter mest med å avsløre falske nyheter06:47NorgeFrp åpner for å ta bostøtten fra muslimer som ikke tar opp boliglån06:29VerdenDe konservative går fram i Østerrike06:13VerdenMinst 15 drept i sammenstøt i fengsel i Brasil06:12NorgeDette skjer i dag06:09VerdenNord-Korea kaller Bolton «krigshisser»06:00NorgeStartskuddet går for «menneskerettstoppmøte» i Oslo05:39NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøyesterettsdom kan få konsekvenser for eiendomsskatten i hele landet05:12VerdenTrump om Iran: – Hvis de vil snakke, vil vi snakke04:57VerdenFramgang for populistparti i valget i Belgia04:52Norge16 personer i Norge er idømt omvendt voldsalarm – fem aktive nå04:04VerdenLe Pen med seier Frankrikes EU-valg03:46NorgeOljefondet investerer trolig videre i utenlandske spillselskaper03:44VerdenDe grønne går kraftig fram i EU-valget i Tyskland03:13NorgeVannet stengt av etter hull på hovedvannledning i Sarpsborg03:05VerdenEU-parlamentet omkalfatret i massiv valgmønstring02:46VerdenMassiv seier for Farages brexitparti02:26NorgePermitteringer i vente for lakseslakterier i Nordland og Troms02:11VerdenSju barn drept i angrep i Jemen01:46VerdenTilbakegang for Miljöpartiet i EU-valget i Sverige01:13VerdenHistorisk seier for Salvini i EU-valget00:50NorgeStorveksler av Bitcoin får åpne bedriftskonto etter seks år00:37VerdenKonservativ topp håper på bred EU-koalisjon00:28VerdenValgdeltakelsen kraftig opp i EU-valget23:55NorgeSmåbarnsfar dømt til fengsel etter blotting og nakenselfier23:41VerdenNederlag for Dansk Folkeparti – Venstre størst i EU-valget23:25VerdenTsipras utlyser nyvalg i Hellas etter EU-nederlag23:12VerdenStorseier for Orbans parti i det ungarske EU-valget22:43PolitikkEU-valget kan utløse regjeringskrise i Tyskland – er tida ute for Merkel?22:43NorgeNordlending dømt for hatefulle ytringer mot samer22:29SportTromsø sjokkerte serieleder Molde med ti mann22:18SportAkintola senket Brann – RBK med ny seier22:18VerdenUavhengig økonom vant presidentvalget i Litauen21:40VerdenKongo: Minst 30 døde og 200 savnet etter forlis21:38NorgeMann dømt for årelang mishandling av kona og ungene21:37VerdenRegjeringspartiet ligger an til å vinne EU-valget i Polen21:26VerdenValgdagsmåling: Sverigedemokraterna tredje størst i EU-valget21:18VerdenStorkoalisjon mister flertallet i EU-parlamentet21:02NorgeMulla Krekar: – Hvis det blir krig mellom Iran og USA, støtter jeg Iran20:32VerdenEn død i kraftig jordskjelv i jungelen i Peru20:20NorgeTurist måtte betale dyrt for fiskefangst20:15VerdenBlir orkaner kraftigere – og er det klimakrisen som har skylden?20:09NæringslivStorebrand kan få skattekrav på 1,3 milliarder kroner19:54VerdenGrønne partier håper på europeisk valgskred19:54VerdenDe grønne og ytre høyre mot brakvalg i Belgia19:30NorgeKusama-skulptur på plass på Kistefos19:26VerdenHøyt oppmøte under avgjørende EU-valg19:14NæringslivErik Solheim skal jobbe for Kjell Inge Røkke18:57VerdenHøyere oppmøte i EU-valget18:51NorgeSiktet mann nekter straffskyld for skyting i Oslo18:43NorgePrinsesse Märtha Louise hyllet idrettsglede og mangfold – og delte ut klemmer18:40VerdenTo døde og flere skadd da tornado rammet by i Oklahoma18:03Helse og livsstilAnette Hoff: – Takknemlig for å spille noen som betydde så mye for så mange17:03HelseOver 500 barn testet positivt for hiv i pakistansk by17:03MotorSjokkmåling: Én av tre kunne stemt på et bompengeparti16:25NorgeSlange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte16:23NorgeTo menn siktet for knivstikking på Voss16:23VerdenTre drept i to bombeeksplosjoner i Nepal15:03NorgeSvenske og tre franskmenn dømt i Irak for å ha sluttet seg til IS14:45NorgeAnmelder Visjon Norge for oppfordring til demonutdrivelse på barn14:23PolitikkFiskeriministeren møter algerammede oppdrettere13:38SportRuud lekte seg i Paris: – Det føles veldig bra13:26PolitikkMDG sikter mot makt i fire storbyer12:45SportAda Hegerberg giftet seg12:37PolitikkMDG går for gratis skolemat og leksefri for de minste12:36SportKjøll ny idrettspresident, Tvedt byttes ut etter fire år12:02PolitikkNorge blant de ivrigste i EUs forsvarsbyrå11:35NorgeSlange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte11:26SportSandvolleyball: Mol og Sørum vant nok en storturnering10:46Helse og livsstilStore utfordringer i demensomsorgen bekymrer10:30NorgeForsker: – Hvaldimir er syk10:13VerdenKraftig jordskjelv i Peru10:11NæringslivForskerne frykter barkbilleepidemi i sommer09:37PolitikkAvgjørende dag i EU-valget09:35SportNorske Kim (37) lever trenerdrømmen i NHL – kan vinne tittelen med Bruins08:21NorgeTo pågrepet etter knivstikking på Voss07:45Verden-Åtte til sykehus etter skyting på fest i Virginia06:59NorgeMann til sykehus med alvorlige skader i Trondheim06:38VerdenSlik påvirker EU-valgene Norge06:12PengerLeirstein kan få 400.000 i partistøtte fra Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:33NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenEkspert: – Langt fram til løsning i Venezuela04:44NorgeDrapsdømt mann frifunnet for stalking03:42VerdenDanmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan02:59NorgeTo menn møter i retten – tiltalt for oppbevaring av 10 kilo hasj02:23VerdenTrump ikke urolig over Nord-Koreas rakettoppskyting02:00VerdenAP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile01:23NorgeKvinne pågrepet for vold mot politiet00:55VerdenEldrepolitikken viktig for unge velgere i Danmark00:17NorgeTV 2: Ny James Bond-film kan være i gang på Sunnmøre22:39VerdenTitusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34Verden30.000 marsjerte for klimaet i København22:27NorgeAnna & Emma vant MGPjr 201922:17VerdenGullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52VerdenAvslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45VerdenNye Venezuela-samtaler i Oslo til uka
Populært