En øy for alt:Finn den rette øya for deg

FESTIVALLIV: Både Hebridene, Shetland og Orknøyene har en rekke festivaler. En av de mer populære er Hebridean Celtic Festival, som blant annet kan by på dans i gatene. (Foto: Denis Caviglia/Hemis/Corbis)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hebridene, Orknøyene og Shetland kan by på så mange øyer at du bør kunne finne den rette for deg. Hvis du da rekker over alle.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Reisefakta

Shetland består av 15 bebodde og 85 ubebodde øyer. Den største øya er Mainland, hvor også Lerwick ligger, øygruppens administrasjonssenter og eneste by.

Orknøyene består av består av cirka 70 øyer, hvorav 20 er bebodd. Den største øya kalles The Mainland og administrasjonssenteret er Kirkwall.

Hebridene omfatter cirka 500 øyer, hvorav rundt 100 er bebodde. Hebridene er inndelt i to grupper, de Indre Hebridene og de Ytre Hebridene, som er delt av havarmen The Minch.

Sesong: Turistsesongen varer stort sett fra april/mai til slutten av september. Været er veldig varierende, og kan i sommerhalvåret by på alt fra bikinitemperaturer til behov for lue og votter.

Overnatting: Selv små steder har vanligvis overnattingsmuligheter i form av gjestehus eller Bed and Breakfast, godt besøkte steder har også hoteller. I turistsesongen kan det være lurt å booke på forhånd.

Fly/ferje: FlyBe har ruter til Hebridene fra Glasgow, Edinburgh og Inverness, og til Shetland og Orknøyene fra Aberdeen, Inverness, Edinburgh og Glasgow. I sommerhalvåret går det også direktefly fra Bergen til Orknøyene og Shetland. De tre øygruppene kan også nås med ferje fra fastlandet. I tillegg er det fly- og ferjeforbindelse mellom Orknøyene og Shetland.

Les også:

I sjokoladen Bountys hjemland

Hit vil ikke turistene reise lenger

Unike underverk

HEBRIDENE, ORKNØYENE, SHETLAND: – Innbyggerne på Hebridene, Orknøyene og Shetland er mer klar over oss enn vi er over dem. Særlig på Orknøyene og Shetland føler de seg delvis skandinaviske, de snakket jo tidligere et norrønt språk, sier Kirsti Jareg. Hun er aktuell med boka «Øyene i vest», en reiseskildring fra Orknøyene, Hebridene og Shetland.

Faktisk har alle de tre øygruppene en gang vært en del av Norge. Orknøyene, Shetland og Hebridene ble gradvis befolket og overtatt av nordmenn fra slutten av år 700 og inn i neste årtusen.

I 1266 avsto imidlertid Magnus Lagabøte Hebridene til Skottland, mot at Skottland anerkjente fortsatt norsk suverenitet over Orknøyene og Shetland. Disse forble en del av Norgesveldet fram til 1469. Da ble øygruppene gitt i medgift til Skottland av kong Christian I, og har vært skotske siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trivelig folkeferd

Selv er Jareg halvt skotsk, og har vært mye på øyene opp gjennom oppveksten.

– Etter hvert har jeg i økende grad blitt nysgjerrig på hva det er jeg ser, hva som er historien bak bygninger og landskap. Boken min er nettopp en jakt på de gode historiene, enten de er tragiske, dramatiske eller morsomme. Jeg har også snakket med mange fra lokalbefolkningen, og lar dem komme til orde i boken, sier hun.

Jareg mener innbyggerne er en av grunnene til å besøke Hebridene, Shetland og Orknøyene.

– Menneskene der treffer meg veldig. Vi nordmenn kan nok på mange måter kjenne oss igjen i dem. Vi har jo også noe av den samme røffe naturen, forteller hun, og opplyser at man kan lære mye også om norsk historie ved å treffe innbyggerne på øyene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fremdeles kan man for eksempel treffe eldre folk på Shetland som husker nordmennene i Shetlandsgjengen fra andre verdenskrig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hundrevis av valg

Å oppleve hele Hebridene, Shetland og Orknøyene er ikke gjort i løpet av noen ukers ferie.

– Første gang jeg dro til øyene med tanke på å lage bok, var i 2004. Siden har jeg reist fram og tilbake en rekke ganger. Men det er mange steder jeg fremdeles ikke har vært. Bare på Hebridene er det jo over 500 øyer, så det skal litt til å rekke over alle, sier Jareg. Som ikke har planer om å la øyturene ligge nå som boka er ferdig.

– Det er fremdeles mange øyer jeg har lyst til å besøke, fjelltopper jeg skulle ha besteget og festivaler jeg har lyst til å få med meg, sier hun, og hevder hun er smittet av en slags «islomani», en trang til å oppsøke øyer.

– Det fine med øyer er at alle øyer er ulike, og har sin egen personlighet, selv om de ligger i det samme området. Dermed er det alltid noe nytt å oppdage.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: De grønne vikingøyene

Snurrig pop fra Orknøyene

Kirsti Jaregs reisetips

Hebridene:

Hebridean Celtic Festival: Både Shetland, Orknøyene og Hebridene har en rekke ulike festivaler. Jareg anbefaler spesielt Hebridean Celtic Festival på de De ytre Hebridene i juli. Festivalen er først og fremst en musikkfestival, men byr også på gælisk historiefortelling, gatekunst og andre kulturelle arrangement.

Isle of Skye: Den største av øyene på de Indre Hebridene er et vakkert sted for fotturer, og er også populær blant klatrere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tiree: Øy på De indre Hebridene som er ideell for windsurfing.

Iona: En hellig liten øy på De indre Hebridene som er mest kjent for sitt middelalderkloster, men som i dag særlig oppsøkes av turister på jakt etter ro og vakker natur.

Jakt og fiske: Det er populært å reise til De ytre Hebridene for å jakte eller fiske. Rettighetene må selvfølgelig betales for.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Orknøyene:

St. Magnus-katedralen: St. Magnuskatedralen er en katedral i Orknøyenes hovedstad Kirkwall. Den har en norsk link ved at den ble oppført av Ragnvald Orknøyjarl, født på Jæren, til ære for hans onkel Magnus Orknøyjarl. Byggearbeidet startet i 1137 og katedralen har store likhetstrekk med Nidarosdomen.

St. Magnus Festival: Festivalen har fått navn etter Magnus Orknøyjarl, som hadde norske aner. Festivalen som foregår i juni, er Orknøyenes årlige feiring av kunst, med både musikk, teater, dans og litteratur på programmet.

Highland Park-destilleriet: Destilleri som lager whisky på gamlemåten. Turister kan få en rundtur på anlegget.

Skara Brae: Skara Brae er en forhistorisk bosetning bygget i stein. Ligger på UNESCOs verdensarvliste.

Maeshowe: Gammelt gravkammer som også står på UNESCOs liste. Her finner man den største samlingen av runer utenfor Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stromness: Hyggelig liten by som i likhet med mange andre steder på øyene har smale gater, steinhus og norsk navneopprinnelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Old Man of Hoy: En 137 meter høy klippe og kjent landemerke, en kort ferjetur fra Mainland. Her er det fint å gå fottur, og det anbefales også å få med seg graven til Betty Corrigall og lese om hennes dramatiske historie.

Shetland:

Lervik: Et besøk i hovedstaden Lervik anbefales. Start gjerne i det nye, store Shetland

Europas største bålfestival finner du på Shetland. Foto: Christine Nesbitt/AP.Europas største bålfestival finner du på Shetland. Foto: Christine Nesbitt/AP.

Museum der du blant annet kan lære mer om stedets norske tilknytning.

Jarlshof: Jarlshof ble blåst fram fra en sanddyne under en storm på 1800-tallet. Her finner du rester fra bosetninger helt fra steinalderen og fram til 1600-tallet.

Scalloway: Scalloway var Shetlands hovedstad fram til 1708. For nordmenn er den kanskje særlig interessant fordi det var her Shetlandsgjengen holdt til under andre verdenskrig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hermaness: Naturreservat som blant annet omfatter Storbritannias nordligste punkt. Her finner du store fuglekolonier, og det er også godt tilrettelagt for fotturer.

Up Helly Aa: Festivalen kaller seg Europas største bålfestival, og er en vikingfestival som har blitt holdt årlig siden 1880. Festivalen feirer vikingenes ankomst til Shetland med blant annet et fakkeltog fylt av vikingkledde festivaldeltakere.

Les flere reisesaker