REISE TIL INDONESIA:Din guide til det ukjente Bali

FOTOGENE: Macaque-apene som lever i «Sacred Monkey Forest Sanctuary» er vant til turister med kamera, og lar seg villig avfotografere. Foto: Kjersti Busterud
Artikkelen fortsetter under annonsen

Landsbyen Ubud kan tilby det gode liv, både for aper og for turister på jakt etter spirituelle opplevelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Reisefakta
* Ubud er en landsby på øya Bali i Indonesia. Landsbyen ligger litt inne på øya, med en halvtimes kjøretur til nærmeste kyst, og rundt en times kjøretur til flyplassen.


* Reise: Flybilletter koster fra rundt 7000 kroner t/r. Muligheter er blant annet å reise med Qatar Airways via Qatar, Thai Airways via Bangkok eller KLM eller Singapore Airlines via Singapore. Apollo, Startour Tema og OrkidéEkspressen tilbyr også turer til Bali.

* Visum: Vanlig turistvisum kan kjøpes på flyplassen ved ankomst, og koster 25 dollar.

* Overnatting: Ubud har et stort utvalg overnattingsmuligheter, og generelt får du mye for pengene. Et hotellrom koster fra rundt 300 per natt, på de mest luksuriøse resortene må du ut med rundt 2000 kroner natta. Det rimeligste er å leie et rom hjemme hos en familie, noe som koster rundt hundrelappen.

– Watch out, they're gonna grab your bag! advarer en forbipasserende balineser, og nikker mot bæreposen jeg har i hånden.

Og ganske riktig, noen minutter senere kommer en tyv susende fra oven, napper i den fristende posen og flekker tenner så en lite apevant nordmann ikke tør annet enn å slippe, og må se en pakke kjeks og en halvfull flaske vann forsvinne opp i tretoppene.

Rundt 500 aper svinger seg mellom trær og turister i «Sacred Monkey Forest Sanctuary», Ubuds største turistattraksjon. Apene er tamme nok til å bli plagsomt nærgående om du tar med deg noen av bananene som selges ved inngangen til skogen, og frekke nok til å stjele alt fra kameraer til håndvesker om du ikke passer godt nok på.

– Til gjengjeld får du tatt mange fine apebilder, smiler Ida Bagus Putu Suardika, en av dem som jobber i skogen, og som i likhet med turistene fôrer apene, slik at de skal holde seg i den lille skogen de har å boltre seg i.

Les også: Omstridt avgift gir dyrere flybilletter

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spirituelle reiser

Mye av masseturismen til Bali går til de populære stedene langs kysten med sine tilbud om sandstrender, sol og surfing. Ubud, derimot, ligger lenger inn i landet og er i utgangspunktet kjent for sin kunst og kultur. Landsbyen kan by på små kafeer og et stort antall små gallerier hvor kunstneren selv ofte kan ses i arbeid.

De siste årene har Ubud dessuten fått en ny type turister, delvis forårsaket av det Lonely Planet kaller «that damn book». I 2006 kom boka «Eat, Prey, Love», en selvbiografisk roman om en ung kvinne som reiser ut i verden for å finne seg selv. Reisen ender i Ubud, hvor hun finner drømmemannen i en rik og kjekk brasilianer. Boka ble en enorm salgssuksess, og i 2010 ble den filmatisert, med Julia Roberts og Javier Bardem i hovedrollene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om kvinnelige turister i dag ikke nødvendigvis kommer for å finne sin Javier Bardem, er det ingen tvil om at stedet besøkes av mange enslige kvinner, som gjerne kan ses vandrende gjennom Ubuds gater med yogamatte under armen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Yoga er blitt veldig populært her, sier Komang, som sammen med sin franske kone Sandrine Hollebeke har startet det økologiske overnattingsstedet Swasti Eco Cottages. Her tilbys – som mange andre steder i Ubud – økologisk mat, yoga rett rundt hjørnet og massasje på hotellets område.

Såpass stort er yoga blitt at selv den lille kiosken nede i gata kaller seg «Yoga Mart» – på tross av at de ikke selger annet enn brus og sjokolade.

Les også: Kunst-reise i Barcelona

Mellom tradisjon og turister

STEINSTATUER: Mange balinesiske hjem og hoteller har en beskyttende gudestatue foran inngangen, som gjerne pyntes med friske blomster. STEINSTATUER: Mange balinesiske hjem og hoteller har en beskyttende gudestatue foran inngangen, som gjerne pyntes med friske blomster.

Ordet ubud betyr «medisin» eller «helbredelse». Men selv om husene er lave, gatene trange og sjarmerende, maten økologisk og vegetarisk, menneskene vennlige og spasentrene mange, kan du bli skuffet hvis du ser for deg Ubud som en fredelig landsby med høner spankulerende i veien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høner kan man riktignok se, men samtidig suser tutende mopeder forbi i de trange gatene, mens turister til fots må forholde seg til stadige tilbud om enten «transport? need transport?» eller «massage? want massage?».

– Det har vært en voldsom utbygging i Ubud og landsbyene rundt. Jeg vokste opp her, og da var Ubud bare noen hus rundt rismarkene. Nå ser man nesten ikke rismarkene lenger på grunn av all bebyggelsen, sier Komang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han er for øvrig ikke den eneste med det navnet her – på Bali får man tradisjonelt navn etter når man er født. Den førstefødte gis navnet Wayan eller Putu, deretter følger Made eller Kadek, mens den tredje får navnet Nyoman eller Komang.

I det hele tatt er Bali et sted med mange ritualer og tradisjoner, som gjennomføres uten å være ment som eksotiske innslag for turistene. Hver dag settes for eksempel små ofre ut til guder og ånder, vanligvis små kurver laget av blader, fylt av mat, blomster og mynter.

Selv ikke apeskogen er laget for turistene.

– Apene er veldig viktige i balinesisk kultur. Dette er et hellig område, og det er mange seremonier i templene her. På store helligdager kommer det mange balinesere hit også, ikke bare turister, påpeker Putu Suardika.

Les mer om reise