Byen med blikk for kunst
I Barcelona får både innfødte og besøkende et nært forhold til moderne katalansk kunst.
Kunst i Barcelona:
- MACBA – Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Barcelonas museum for moderne kunst) – ligger på Plaça dels Àngels, i studentbydelen El Raval. Museets samling fokuserer på katalansk og spansk kunst, hovedsakelig fra etter 1945.
- MNAC – Museu Nacional d'Art de Catalunya (Catalonias nasjonale kunstmuseum) – ved Plaça d'Espanya har en av verdens viktigste samlinger med romansk kunst.
- Sju av Antoni Gaudís verker står på UNESCOs verdensarvliste. Disse er:
Sagrada Familia (fødselsfasaden og krypten) i Calle Mallorca 401
Parc Guell (her ligger også Casa-Museu Gaudí) i Gràcia
Palau Güell i Carrer Nou de La Rambla
Casa Milà i Passeig de Gràcia 92
Casa Vicens i Carrer de les Carolines 22-24
Casa Batlló i Passeig de Gràcia 43
Krypten i Colonia Güell i Santa Coloma de Cervelló-kirken (cirka tjue minutter fra Barcelona). - Fundació Joan Miró/Centre d'Estudis d'Art Contemporani er et museum for moderne kunst i Parc de Montjuïc i Barcelona. Kunstneren Joan Miró fikk ideen til museet, og det har derfor fått navnet hans.
- Fundació Antoni Tàpies er et kulturelt senter og museum i Carrer d'Aragó, hovedsakelig dedikert til den ekspresjonistiske kunstneren Antoni Tàpies liv og verker.
- Museu Picasso Barcelona har en av verdens største samlinger av Picassos verker. Museet ligger i fem sammenhengende bygninger i bydelen Barri Gòtic, i Carrer Montcada 15–19.
- Museu Salvador Dalí ligger et par mil fra Barcelona, i Salvador dalis fødested Figueres. Her kan du se den surrealistiske kunstnerens verker.
BARCELONA, SPANIA: – Kunsten i dette museet er veldig «barcelonistisk», utbryter søstrene Emma og Victoria Leonard.
– Det vil si veldig rar – og veldig kul!
De to engelske jentene kommer fnisende ut av Museu d'Art Contemporani de Barcelona, eller MACBA – den katalanske hovedstadens museum for samtidskunst. Det store Le Corbusier-inspirerte bygget på Plaça dels Àngels – byens kombinerte skateboard-mekka og møteplass for kunststudenter – huser hovedsakelig katalansk og spansk kunst fra etterkrigstida.
Les også: Spanske strender er verdens beste - igjen
(Saken fortsetter under)
– Men noen av kunstnerne som er stilt ut her, må ha fått i seg en del illegale substanser, ler søstrene Leonard, og utdyper:
– Mange av verkene, både foto, video og installasjoner, er jo helt bisarre! Det er sannelig ikke så lett å skjønne så mye av dem. Dessuten er alt tekstet på fransk eller spansk, og jeg skjønner ikke det heller jeg, humrer Emma, mens Victoria konkluderer:
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Kanskje vi bør anbefale et besøk i Gaudí-museet og Parc Guell i stedet. Kunsten til Antoni Gaudí er helt fantastisk – og dessuten veldig typisk Barcelona.
Les også: Hit vil vi helst reise akkurat nå
Psykedelisk park
På en høyde over byen, i Gràcia-distriktet, ligger Park Güell, den katalanske arkitekten Antoni Gaudís Alice i Eventyrland-lignende park fra begynnelsen av 1900-tallet.
(Saken fortsetter under)
– Vi hadde hørt om Park Güell fra før, og den var et av målene med turen, forteller Tone Elisabeth Eriksen fra Oslo, som er på venninnetur til Barcelona.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenSeks norske damer driver storøyde opp en buktende trapp i den psykedeliske
parken, og samstemmer:
– Parken er helt eventyrlig!
Porselenskledde pepperkakehus med fluesopp-piper og fargesprakende fantasidyr viser vei opp til den rikt utsmykkede serpentinerbenken – en av byens favorittmøteplasser. Her nyter jazzklimprende gatemusikanter sol og utsikt, i skjønn forening med innfødte barnefamilier, kjærestepar og nysgjerrige turister.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Barcelona by er veldig flink til å presentere kunsten sin. Og kunstverkene er godt integrert i byen, på en måte som både fastboende og besøkende nyter godt av, mener Tone Elisabeth Eriksen, og strekker hånden mot vannet i en mosaikkbelagt øglefontene.
– Kunsten er godt synlig, og man kommer så nær!
Les også: Gatekunst ble redningen for spanske Fanzara
Moderne uttrykk
Antoni Gaudí har satt et oppsiktsvekkende preg på Barcelona. I hele byen finnes spor etter arkitektens «modernismo» – det katalanske kunstsidestykket til resten av Europas art nouveau – som katedralen Sagrada Familia, leilighetskomplekset Casa Battló og eventyrparken Parc Guell. Men Barcelona er hjemby også for andre store kunstnere – surrealister som Salvador Dalí og Joan Miró, ekspresjonister som Antoni Tàpies og kubister som Pablo Picasso. Og alle er beæret med museer eller parker.
Artikkelen fortsetter under annonsen(Saken fortsetter under)
– Neste stopp på programmet er nok Picasso-museet, sier Tone Elisabeth Eriksen, og gløtter på klokka.
– Og kanskje vi rekker å få med oss Miró-parken også? Det er så mye å se i Barcelona, sukker hun, mens venninnegjengen fra Norge nikker ivrig.
– Men du må i alle fall få med deg Gaudí!
Les også: