Smaken er som baken

Over 30 prosent av norske hytteeiere sitter fremdeles på utedo. (FOTO: Grethe Brandsø)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sitter du rimelig og greit med trekk i baken, eller foretrekker du å lufte stumpen innendørs? Velg rett do på hytta!

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange hytteeiere ønsker seg nok en mer komfortabelt toalettløsning enn utedoen, sier Kine Gleditsch i Hyttemagasinet.

Undersøkelser gjort av Hyttemagasinet viser at 33 prosent av norske hytteeiere fremdeles går på do i det tradisjonelle lille huset – godt plassert et stykke fra hytteveggen.

– Mitt inntrykk er at særlig yngre, de som for eksempel arver en hytte uten innlagt toalett, gjerne vil ha bygget doen inn i hytta, selv om det blir via en utegang. De vil gå «tørrskodd» på do, mener Gleditsch.

Bare piss

Vil du bytte ut den gamle utedassen, er forbrenningstoalettet det mest populære alternativet, skal vi tro daglig leder hos Hyttetorget.no, Bengt Larsen:

– Forbrenningstoaletter kan installeres både ute og inne, og de kan gå på både strøm og gass. Dessuten trenger de ikke vann, opplyser han.

En forbrenningsdo brenner opp alt avfallet til aske, og dette skjer i et helt lukket brennkammer – du trenger med andre ikke være redd for å svi halefjæra.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det blir helt minimalt med avfall igjen, så askeskuffen trenger du bare tømme en gang iblant, sier Larsen, og tilføyer:

– Dessuten er forbrenningstoalettene helt luktfrie.

Er hytta di full av onkler og tanter, gjester og innomslengere som også skal bruke toalettet, kan du dessuten installere en såkalt UriNova – en slags urinal – i tillegg til forbrenningstoalettet.

– Bare ett av seks toalettbesøk resulterer i mer enn væske, og har du et egen urinal, vil det spare deg mange forbrenninger. I lengden vil det derfor koste deg mindre, tipser Larsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gass på do

Et forbrenningstoalett – med eller uten urinal – er likevel dyrere en de rimeligste utedoalternativene, som biodoer. Forskjellen på en biodo og en tradisjonell utedo er at biodoene kan installeres inne i hytta, med porselensstol og et eget luftesystem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men biodoene krever heller ikke innlagt vann eller strøm. Har du ikke strøm på hytta, kan du nemlig gå for en variant som bruker gass og 12-volts batteri i stedet, foreslår Bengt Larsen.

Biotoalettene fordamper det meste av fukten, mens resten av avfallet brytes ned til kompost.

– Det finnes både store varianter som krever avfallstank under hytta, som den populære «snurredassen», og mindre alternativer som får plass inne i dorommet, opplyser Bengt Larsen.

Drit i vannet

Et tredje toalettalternativ er lavtspylende vanndoer. Har du liten eller dårlig tilgang på vann, kan dette være løsningen.

– Du trenger faktisk ikke innlagt vann i det hele tatt for å bruke et lavtspylende toalett. Det finnes for eksempel vakuumvarianter som bare krever en halvliter vann per spyling. Det er ikke mer enn at du kan bære inn vann og fylle toalettanken selv, sier Hyttetorgets Bengt Larsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For å bruke lavtspylende – eller vannsparende – toaletter må du imidlertid enten ha egen septiktank eller et biomottak, om du ikke er koblet på det kommunale kloakknettet.

– Et biomottak er en tank som komposterer avfallet fra toalettet. Fast avfall havner i et filter i biotanken, mens væske renner til et dreneringsrør og ned i bakken hvor det filtreres vekk, forklarer Larsen, og tilføyer:

– Lavtspylende toaletter med biomottakk egner seg for hytter uten vann og strøm, hvor det for eksempel er vanskelig å få tømt septiktanken, og hvor offentlige vann- og avløpsanlegg ikke er et alternativ. Og for mange hytteeiere er jo nettopp det årsaken til at man velger alternative toalettløsninger.

Les flere nyheter her